![Na Pizza Festivalu moći ćete kušati jednu od TOP 5 pizza na svijetu](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Pizza-1080x1620.jpg)
![Na Pizza Festivalu moći ćete kušati jednu od TOP 5 pizza na svijetu](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Pizza-Festival.png)
Ima 30 godina i živi u mjestu Pramaggiore, nadomak Venezije, gdje s prijateljem iz djetinjstva i poslovnim partnerom Davideom Iacinom vodi pizzeriju Scrocchia Master. U pitoreksnom mjestu Annone Veneto vlasnik je pizzerije Master Pizza, a drugu Master Pizza pizzeriju je otvorio nadomak Trevigiana. Njegovo ime je Matteo Canton i prije mjesec dana je osvojio peto mjesto na 30. Svjetskom prvenstvu pizze održanom u travnju u Parmi, u kategoriji Pizza Classica.
Idući tjedan gostuje u Zagrebu, na Pizza Festivalu, gdje će sa svim okupljenima tijekom dvostanog showa podijeliti svoja znanja, vještine i, naravno, ispeći pizzu koja je osvojila strogi žiri.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Matteo-Canton-i-Davide-Iacino_Parma-768x576.jpeg)
Na Pizza Festival stiže nagrađivani pizza majstor iz Venecije
Matteo se u Parmi natjecao među 700 pizza majstora iz 52 zemlje, a tijekom Svjetskog prvenstva održano je više od tisuću natjecateljskih nastupa u 12 kategorija. S ukupno 815 bodova zauzeo je peto mjesto, nedostajalo mu je tek 8 bodova za podij.
Pizza Master 2.0, koju je prezentirao na Svjetskom prvenstvu, napravljena je od sourdough tijesta s pomno odabranim brašnima. Nadjev čine mozzarella fior di latte, coleslaw, pulled pork dimljen dimom od drveta jabuke, dimljena paprena panceta, bivolja burrata i perle od BBQ umaka.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Pizza-koja-je-osvojila-5.-mjesto-na-svjetskom-prvenstvu-mozzarella-Fior-di-latte-coleslaw-pulled-pork-pancetta-affumicata-al-pepe-burrata-di-bufala-perle-di-salsa-bbq-768x1024.jpeg)
Osim ove nagrađene pizze, na Pizza Festivalu u Zagrebu Matteo će posjetiteljima ponuditi još i svoju signature verziju pizza in palla – čemu se također silno raduje.
Potičem iz obitelji koja se bavi slastičarstvom i proizvodnjom sladoleda, kaže nam Matteo i dodaje: Nakon što sam godinama sticao iskustvo u brojnim pizzerijama te sa željom da se i sam dokažem, otvorio sam 2017. godine svoju prvu take-out pizzeriju Master Pizza. Svih ovih godina sam se trudio dati najbolje od sebe, uvijek dodatno usavršavajući tijesto i namirnice. Ove godine, dijelom iz zezancije, dijelom s ciljem sticanja novog i drukčijeg iskustva, odlučio sam sudjelovati na Svjetskom prvenstvu pizze. Bilo je jako emotivno i veliko i predivno iznenađenje je za mene koji sam praktički autsajder, osvojiti peto mjesto u konkurenciji s brojnim afirmiranim profesionalcima iz branše.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/05/Pizza.jpeg)
Nakon silnih emocija, uzbuđenja i nezaboravnog iskustva, sigurni smo kako mu je ovaj uspjeh veliki poticaj te da će na idućem Svjetskom prvenstvu opet zadiviti žiri. U međuvremenu, svi ste pozvani na kušati njegovu Master 2.0 pizzu i upoznati ga na zagrebačkom Trgu J.J. Strossmayera u utorak, 23. svibnja, od 17 sati.
Foto: Pexels, Unsplash, privatni arhiv Matteo Canton