Na Pizza Festivalu moći ćete kušati jednu od TOP 5 pizza na svijetu
Na Pizza Festivalu moći ćete kušati jednu od TOP 5 pizza na svijetu

Na Pizza Festivalu moći ćete kušati
jednu od TOP 5 pizza na svijetu

Ima 30 godina i živi u mjestu Pramaggiore, nadomak Venezije, gdje s prijateljem iz djetinjstva i poslovnim partnerom Davideom Iacinom vodi pizzeriju Scrocchia Master. U pitoreksnom mjestu Annone Veneto vlasnik je pizzerije Master Pizza, a drugu Master Pizza pizzeriju je otvorio nadomak Trevigiana. Njegovo ime je Matteo Canton i prije mjesec dana je osvojio peto mjesto na 30. Svjetskom prvenstvu pizze održanom u travnju u Parmi, u kategoriji Pizza Classica.

Idući tjedan gostuje u Zagrebu, na Pizza Festivalu, gdje će sa svim okupljenima tijekom dvostanog showa podijeliti svoja znanja, vještine i, naravno, ispeći pizzu koja je osvojila strogi žiri.

Na Pizza Festival stiže nagrađivani pizza majstor iz Venecije

Matteo se u Parmi natjecao među 700 pizza majstora iz 52 zemlje, a tijekom Svjetskog prvenstva održano je više od tisuću natjecateljskih nastupa u 12 kategorija. S ukupno 815 bodova zauzeo je peto mjesto, nedostajalo mu je tek 8 bodova za podij.

Pizza Master 2.0, koju je prezentirao na Svjetskom prvenstvu, napravljena je od sourdough tijesta s pomno odabranim brašnima. Nadjev čine mozzarella fior di latte, coleslaw, pulled pork dimljen dimom od drveta jabuke, dimljena paprena panceta, bivolja burrata i perle od BBQ umaka.

Osim ove nagrađene pizze, na Pizza Festivalu u Zagrebu Matteo će posjetiteljima ponuditi još i svoju signature verziju pizza in palla – čemu se također silno raduje.

Potičem iz obitelji koja se bavi slastičarstvom i proizvodnjom sladoleda, kaže nam Matteo i dodaje: Nakon što sam godinama sticao iskustvo u brojnim pizzerijama te sa željom da se i sam dokažem, otvorio sam 2017. godine svoju prvu take-out pizzeriju Master Pizza. Svih ovih godina sam se trudio dati najbolje od sebe, uvijek dodatno usavršavajući tijesto i namirnice. Ove godine, dijelom iz zezancije, dijelom s ciljem sticanja novog i drukčijeg iskustva, odlučio sam sudjelovati na Svjetskom prvenstvu pizze. Bilo je jako emotivno i veliko i predivno iznenađenje je za mene koji sam praktički autsajder, osvojiti peto mjesto u konkurenciji s brojnim afirmiranim profesionalcima iz branše.

Nakon silnih emocija, uzbuđenja i nezaboravnog iskustva, sigurni smo kako mu je ovaj uspjeh veliki poticaj te da će na idućem Svjetskom prvenstvu opet zadiviti žiri. U međuvremenu, svi ste pozvani na kušati njegovu Master 2.0 pizzu i upoznati ga na zagrebačkom Trgu J.J. Strossmayera u utorak, 23. svibnja, od 17 sati.

Foto: Pexels, Unsplash, privatni arhiv Matteo Canton

Učitati još
Zatvori