Ideja za vikend izlet nadomak Zagreba koji spaja pjenušac i jagode
Ideja za vikend izlet nadomak Zagreba koji spaja pjenušac i jagode

Ideja za vikend izlet nadomak Zagreba
koji spaja pjenušac i jagode

S dolaskom proljeća stiglo je ono vrijeme u godini kad svaki slobodan vikend volimo iskoristiti za boravak u prirodi. Odlazak nekamo izvan grada nameće se kao super  ideja za odmoriti se i napuniti baterije. Pritom ne trebate ići dakelo – na svega pola sata od Zagreba nalaze se divne destinacije i lokacije kao stvorene za jednodnevne izlete. Jedna od tih destinacija je i Plešivica.

Vikend izlet na Plešivici

Samo 30-ak kilometara od Zagreba smjestio se grad Jastrebarsko koji je sa svojom okolicom omiljeno izletište Zagrepčana. Čarobni krajolici, vinorodni brežuljci, prirodni rezervati i brojni kulturno-povijesni spomenici osvajaju na prvi pogled. Ovaj slikoviti kraj poznat je po vinu, a iako je najmanja vinska regija u Hrvatskoj, južne padine Plešivice jedno su od naših najpoznatijih i najuspješnijih vinogorja.

Vinarstvo ovdje ima dugu tradiciju, a vinogradarski krajolik, sunčane padine i kvalitetne sorte vina, kao i znanje i iskustvo vinogradara i vinara jamče doista plemenitu kapljicu. Osim dobro poznatih i cijenjenih vina, na Plešivici nastaju i neki od naših najboljih pjenušaca zbog čega je ovu regiju nazivaju i hrvatska Champagne regija. Zbog svega navedenog nije nimalo čudno što je Plešivica poznata po svojim vinskim svečanostima te po seoskom i vikend turizmu.

Festival pjenušaca i jagoda

A upravo jedan jedinstveni događaj odvija se na Plešivici 27. i 28. svibnja, što je idealna prilika da upravo tada isplanirate vikend izlet u hrvatsku Champagne regiju. Naime, posljednji vikend u ovom mjesecu rezerviran je za Festival pjenušaca i jagoda, jedinstvenu manifestaciju koja se održava u plešivičkim vinarijama.

Tamošnji vinari dočekat će vas u svojim dvorištima i podrumima, spremni podijeliti sa svima rezultate cjelogodišnjeg rada. Uživat ćete u pjenušcima koje stvaraju vinarije Dobra berba, Gregorić, Griffin Ivančić, Ivan Ivančić, Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Sirovica, Šember, Tomac & Bajda, Vinogradarska kuća Braje i Hotel Princess.

Uz pjenušac najbolje pašu jagode pa ćete uz dobru čašicu uživati u finim domaćim jagodama članova Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije “Jagodni prsten”. Uz to, ove je godine po prvi puta organiziran i obilazak nasada jagoda lokalnog proizvođača OPG-a Damir Gregorić.

Uživajte u pjenušcima, jagodama i sjajnoj zabavi

Vinarije nude i puno više za sve one koji su željni kušati i nešto drugačije, ali i zabaviti se u ugodnom ambijentu. Uz raznovrsnu ponudu hrane u kojoj i u slanim i u slatkim kombinacijama dominira jagoda, imat ćete priliku kušati jedinstvene pjenušce, ali i uživati u dobroj glazbi i šetnji vinogradom, i to sve u vremenu od 11 do 22 sata. Zabava ni tu ne prestaje jer će se i ugostiteljski objekti u Jastrebarskom pobrinuti za dobar provod nakon samog Festivala.

Tijekom festivala na tri pjenušave rute vinare će povezivati dva minibusa kapaciteta max. 8 osoba. Na kojim točno relacijama autobusi prometuju i kakav im je vozni red, možete provjeriti uskoro na ovom linku. Radi se na sve strane kako bi ovaj kraj bio ljepši, a vaš put do najdraže vam vinarije ugodniji. No, za to je potrebno malo strpljenja pa vozite oprezno i pratite putokaze za obilazne pravce. Putem bacite pogled i na okruženje, možda je ovo prava prilika za otkrivanje Plešivice!

Uz gostoprimstvo plešivičkih vinara i bogat program Festivala sigurno ćete se zaljubiti u Plešivicu i iznova ovamo vraćati. Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Jana, a organizator Turistička zajednica grada Jastrebarskog, uz podršku Grada Jastrebarskog. Festival se održava 27. i 28. svibnja, a cijeli program, kao i sve ostale informacije možete pronaći ovdje.

Foto: PR, Unsplash

 

Učitati još
Zatvori