Ako ste se pitali što s ostacima hrane od Uskrsa – donosimo super prijedloge i recepte
Ako ste se pitali što s ostacima hrane od Uskrsa – donosimo super prijedloge i recepte

Ako ste se pitali što s ostacima hrane od Uskrsa – donosimo super prijedloge i recepte

Jedno od najvažnijih događaja u svim domovima na sam Uskrs jest uskrsni doručak. Nakon kojeg, par sati kasnije, slijedi i uskrsni ručak! Koliko god voljeli jesti, uskrsni stolovi najčešće su puni hrane, od kuhane šunke, jaja, sira i vrhnja, rotkvica i mladog luka, kruha i peciva, pa sve do pinca i raznih uskrsnih kolača. Ako i vi dan nakon Uskrsa, već umorni od kuhanja, razmišljate kako najpametnije iskoriti ostatke hrane i od njih na brzinu složiti nova jela, u nastavku donosimo nekoliko super prijedloga.

Što s ostacima od doručka?

Kruh – french toast

Ostatke kruha, kojih će sigurno biti u obilnim količinama, najbolje je iskoristiti za pohani kruh ili french toast. Ovo je jelo vrlo jednostavno, brzo i ukusno, može se pripremiti kao slano ili slatko, a najbolje je upravo s kruhom koji nije sasvim svjež. U smjesu jaja za slanu varijantu nemojte stavljati vaniliju i puno šećera, a vrući pohani kruh poslužite uz sir i šunku, krem namaz od sira ili topljeni sir, a možete napraviti i umak od jogurta i hrena! Slatki pohani kruh pak pospite šećerom u prahu i poslužite uz džem, javorov sirup i svježe voće poput jagoda i borovnica. Recept donosimo ovdje.

Šunka, sir, jaja, mladi luk – slani muffini, košarice, popečci, quiche

Ostatke hrane od uskrsnog doručka poput šunke, sira, jaja, mladog luka, pa čak i hrena, sve zajedno možete iskoristiti za potpuno nove ukusne doručke. Jedna od najslasnijih opcija su slani muffini. Za njihovu ćete pripremu iskoristiti kuhanu šunku, sir i jaja, a naravno možete ubaciti i dodatke poput povrća po želji.

Recept za muffine sa sirom i šunkom

Sastojci:

  • 2 cup brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • sol i papar
  • žličica šećera
  • 100g šunke, nasjeckane
  • 1 ½ cup naribanog sira
  • 1 veliko jaje
  • 1 cup mlijeka
  • 1/3 cup ulja

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 200°C. Lagano namastite pleh za muffine s 9-10 rupa.
  • Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, papar i šećer u velikoj posudi. Dodajte šunku i 1 cup sira pa dobro promiješajte.
  • U posebnoj posudi pomiješajte jaje, mlijeko i ulje. Ulijte u sredinu smjese brašna i promiješajte .
  • Žlicom stavljajte smjesu u pripremljene rupe za muffine dok ne budu skoro pune. Pospite preostalim sirom.
  • Pecite 20 minuta, provjerite jesu li pečeni uz pomoć čačkalice.

Možete napraviti i košarice sa šunkom, pršutom ili špekom, jajima, šparogama i sirom, mladim lukom ili vlascem. Još jedna last-minute opcija su preukusni popečci od šunke, sira i povrća (možete koristiti tikvice, poriluk, mladi luk, vlasac, špinat i mrkvu). Popečci mogu biti na bazi neke žitarice, poput kvinoje, a možete ih jesti same uz fini umak na bazi grčkog jogurta, ili kao prilog uz pečena jaja.

Recept za popečke sa šunkom, sirom i povrćem

Sastojci:

  • 350 g svježeg posnog sira
  • 2 srednje velika jaja
  • 75 g nasjeckane šunke
  • 75 g glatkog brašna
  • pola sitno nasjeckanog luka
  • 1-2 žličice sitno nasjeckanog začinskog bilja (bosiljak, vlasac, kopar ili korijander)
  • 1 žlica maslinovog ulja

Postupak:

  • U velikoj zdjeli umutite 250 g svježeg sira i jaja dok se ne sjedine. Pomiješajte šunku, brašno, luk i začinsko bilje dok se ne sjedine. Dodajte sol i papar.
  • Zagrijte ulje u velikoj neljepljivoj tavi na srednje jakoj vatri. U tavu ulijte smjese od po 2 žlice kako biste napravili 6 popečaka. Smanjite vatru na srednju i pecite 4 minute sa svake strane ili dok ne porumene i ne napuhnu se.
  • Popečke poslužite s umakom od grčkog jogurta i začina

Još jedna genijalna ideja je quiche, a kao i u prethodnim jelima možete biti potpuno kreativni. Recept za quiche je ovdje, a naravno, nadjev prilagodite namirnicama s kojima raspolažete. Mi primjerice obožavamo quiche sa sirom, šparogama i šunkom.

Što s ostacima od ručka?

Meso i povrće – salate i tortilje

Vjerojatno nećete imati toliko ostataka hrane kako biste mogli ponoviti cijeli ručak, a nama najdraža opcija je dan nakon Uskrsa s prijateljima ili obitelji provesti na pikniku. Na taj način svi ponesu ono što im je ostalo, pa tako na pikniku bude svega; od šunkice, jaja, francuske salate, domaćeg kruha, ali i mesa i salata! Ukoliko ipak od ostataka hrane želite napraviti nova jela za ručak, možete napraviti laganu proljetnu salatu s mix salatom, tvrdo kuhanim jajima, sitno rezanom šunkom ili mesom, rotkvicama i lukom. Iste sastojke također možete zarolati u tortilje; jednostavan, brz i ukusan ručak gotov je u svega par minuta.

Što s ostacima deserata?

Pinca – bread pudding

Kolači će vjerojatno biti dobri još nekoliko dana nakon Uskrsa, ali ako vam ostane pince, koja se brzo suši, imamo super ideju što učiniti. Desert poznat kao bread pudding u svijetu je jedan od slatkih klasika, a mi ga naprosto obožavamo u varijanti s pincom. Recept za prefini bread pudding s pincom donosimo ovdje.

Foto: Marija Laća, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori