#WeLoveLocal recept: Quiche s porilukom i sirom

#WeLoveLocal recept: Quiche s
porilukom i sirom

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.

Quiche je jelo koje spada u francuske klasike, a poriluk, kao dostupna i jeftina namirnica u ovo doba godine, daje mu obilje okusa i punoće. Za pripremu će vam trebati 30 minuta.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 125 g maslaca
  • 180 g oštrog brašna 
  • 2 – 3 žlice hladne vode

Za nadjev:

  • 1 kg poriluka
  • sir Gruyere ili bilo koji drugi tvrdi sir
  • 1 žlica griza
  • 3 velika jaja
  • 25 cl vrhnja za šlag
  • 1/4  čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • sol i svježe mljeveni papar

Postupak:

Za tijesto:

  • Stavite hladni maslac i hladnu vodu u brašno. Nakon izrade, tijesto stavite u hladnjak na 30 minuta, a nakon hlađenja ga razvaljajte u krug promjera 22-24 cm.
  • Napomena: Prilikom pripreme tijesta možete napraviti duplu smjesu jer ovako pripremljeno tijesto može stajati u zamrzivaču do 3 mjeseca.

Za nadjev:

  • Od listova poriluka odrežemo stariji dio lišća i korijen, prerežemo na pola po dužini te izrežemo na kolutiće.
  • Poriluk kuhajte u velikoj posudi kipuće vode sa solju dok ne bude mekan. Ocijedite i osušite na papirnatom ručniku.
  • Umutite jaja s vrhnjem i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  • Sir naribajte ili narežite na sitnije kockice. Na koru prvo stavite griz i sir pa onda poriluk te jaja s vrhnjem. Na kraju naribajte preostali sir.
  • Pecite oko 30-35 minuta na 180 stupnjeva, a poslužite toplo, uz čašu bijelog vina.

Napomene:

  • Gotov pečeni quiche može se čuvati do tjedan dana.
  • Prije posluživanja zagrijte u pećnici na 120 stupnjeva.
  • Količina je dovoljna za 6 osoba.
  • Osim poriluka, za nadjev možete koristiti i batat, mrkvu, slaninu, šparoge, špinat…

Foto: Đurđa Protić

Učitati još
Zatvori