U Marketu se jede vjerojatno najbolji rižoto u gradu – onaj sa šparogama i biftekom je naš favorit
U Marketu se jede vjerojatno najbolji rižoto u gradu – onaj sa šparogama i biftekom je naš favorit

U Marketu se jede vjerojatno najbolji rižoto u gradu – onaj sa šparogama i biftekom je naš favorit

U bistrou Market u Gundulićevoj, proljeće se ne samo dočekuje, već se slavi kroz svaki tanjur koji se servira. Okusi se miješaju, a sezonske namirnice s Dolca dolaze do izražaja kroz kreativnost chefa Gorana Stanisavljevića. Nije tajna da je Market jedan od naših omiljenih zagrebačkih bistroa – šarmantan, šareni prostor i kokteli dodatan su bonus ukusnoj hrani kojoj teško možemo naći zamjerku. Zato smo i ovog proljeća odlučili isprobati nova jela kao i neke stare favorite kojima se rado vraćamo. Marketova ideologija uvijek je bila ponuditi tradicionalnu hrvatsku hranu s twistom. I u novom, proljetnom meniju toga se drže, a u nastavku pročitajte koji nam se twist najviše svidio.

Market
Market
Chef Goran Stanisavljević
Chef Goran Stanisavljević

Predjela:

Beef tartare s aromatiziranim maslacem i tostiranim domaćim sourdough kruhom idealno je predjelo za sve mesoljupce i u Marketu ga uvijek imaju u ponudi, bez obzira na sezonu. Ista je stvar i sa Spring soparnikom s domaćim bijelim umakom koji je njihova interpretacija soparnika pod utjecajem azijskih spring rolica gdje su željeli postići hrskavost spring rolica, a zadržati okus soparnika. Pri svakom posjetu ovom bistrou, obavezno ih naručujemo jer su oba predjela izvedbom dovedena do savršenstva i zaista bi ih bilo šteta micati s menija. Odličan su snack i ako u Market poželite doći i samo na koktel ili čašu vina.

Market
Beef tartare
Market
Spring soparnik

Glavna jela:

Market je, između ostalog, poznat po odličnim rižotima i slove kao mjesto gdje možete pojesti najbolji rižoto u gradu. Kombinacije okusa koje spaja chef Goran i tehnička provedba bez greške, stavljaju rižoto među najprodavanija jela u Marketu. Ovog proljeća, na meniju je rižoto sa špinatom, šparogama i bukovačama, a može se naručiti i s dodatkom bifteka. Biftek se odlično sljubljuje sa špinatom i šparogama. Za ljubitelje mesa definitivno rižoto bez greške. Must try! 

Rižoto s biftekom, šparogama i špinatom
Rižoto s biftekom, šparogama i špinatom

Još jedno novo jelo, koje bismo svrstali u favorite ovog kušanja su sporo kuhana otkoštena teleća rebra s bobom i pečenim mrkvama. Teleća rebra se sporo kuhaju, te se nakon kuhanja vade kosti. Nakon toga se meso stavlja u kalupe i radi ‘steak’ od telećih otkoštenih rebara. Uz sotirani bob i pečenu mrkvu, ovo jelo spada u low carb jela.

Market
Teleća rebra s bobom i pečenim mrkvama

Probali smo još jedno glavno jelo s proljetnog menija, a riječ je o sous vide lungiću s krumpirom, romesco umakom i grilanim mladim lukom. Lungić se sporo kuha sous vide tehnikom (u vakuumu pri niskim temperaturama) te se nakon toga zapeče prije serviranja. Za prilog, jedan veliki krumpir se skuha i zatim stisne i zapeče na tavi, dodaju mu grilani mladi luk i romesco umak, tj. umak od pečenih paprika. Velika preporuka!

Market
Lungić s krumpirom

U Marketu su mislili i na ljubitelje ribe, zato je na meniju svježa tjestenina s filetom bijele ribe u vinskom umaku sa sušenim rajčicama i kaparama. File bijele ribe će najčešće biti orada, brancin, hama ili morski pas koji kupuju na Dolcu. Filet režu na trakice i zapeku na grilu (110 g čiste ribe). Uz umak na bazi vina, sušenih rajčica i kapara, ovo jelo će vas teleportirati u ljetne dane na Jadranu.

Tjestenina s ribom
Tjestenina s ribom

Deserti:

Već smo pisali kako tiramisu iz Marketa smatramo jednim od najboljih u gradu, zato i ovog puta preporučujemo da ga probate jer je također uvijek na meniju. Uz njega, u ponudi imaju čokoladni tart s kremom od bobičastog voća. Punjenje tarta, osim čokolade, ima i malo naranče koja daje malo svježine ovom desertu punom karaktera. Uostalom, kao i sve što smo imali priliku probati s novog, proljetnog jelovnika.

Čokoladni tart
Čokoladni tart

Foto: Market, Karlo Jelić

Učitati još
Zatvori