Lagani ljetni ručak u centru grada koji smo završile prefinim sladolednim desertima
Lagani ljetni ručak u centru grada koji smo završile prefinim sladolednim desertima

Lagani ljetni ručak u centru grada koji smo završile prefinim sladolednim desertima

Jedna od omiljenih gastro adresa u centru Zagreba, u koju redovito odlazimo na ručak, jest restoran Vinodol. Nekada se cijela redakcija uspije skupiti i uživati u novim jelima, ponekad to budu brzinski poslovni ručkovi, ali baš svaki put atmosfera je opuštena i mirna, osoblje ljubazno a hrana genijalna. Prošli smo tjedan tako otišle na brzinski ljetni ručak, ali nismo mogle odoljeti kada smo vidjele neka nova jela u ponudi.

Za početak smo uzele predjelo, podijelile smo Tatarski biftek, a zatim smo naručile kotlovinu i šufigane lignje. Kada smo upitale za ponudu deserta bilo je jasno da ćemo isprobati oba – čokoladni oblizek sa sladoledom od burbon vanilije i semifreddo od jagode! Naravno, sve je bilo ukusno i svježe, a porcije su dovoljne da se pošteno najedemo, ali da nam stanu još i kava i desert.

Tatarski biftek

Za predjelo smo odlučile naručiti tatarski biftek, jer ga i inače jako volimo, a Vinodolov nekim čudom još nismo probale. Klasično, tradicionalno začinjen biftek, stigao je uz aioli od medvjeđeg luka, kisele kapulice, maslac i njihov tostirani kruh. Hrskavi, zeleni čips od mladog luka i tapioke čini jako neobičan dekorativni dodatak koji nam se jako svidio.

Tatarski biftek, 95 kn

Šufigane lignje na kremastoj palenti

Nakon predjela svaka je naručila svoje jelo, a po preporuci chefa odlučile smo uzeti kotlovinu s pireom od krumpira, dok smo za riblju opciju odabrale šufigane lignje. Šufigana lignja, ili lignja na dubrovački, vrlo je lagano obrađena na tavi, pod poklopcem. Na hladnu tavu i hladno maslinovo ulje dolazi hladna lignja koja se zatim vrlo kratko prokuha uz savršen spoj sastojaka: vino, maslinovo ulje, češnjak, peršin i motar. Ispod lignje je podloga od kremaste, meko kuhane palente u koju se umiješa maslac sa začinima.  Ovo “na brzinu” stvoreno dalmatinsko jelo bilo je pun pogodak!

Šufigane lignje na kremastoj palenti, 140 kn

Kotlovina na naš način i pire od krumpira

Domaća češnjovka i svinjska vratina kuhaju se na tradicionalan način uz korjenasto povrće nasjeckano na kockice, ali dolaze u izvedbi na restoranski način. U kotlovinu je dodana i rog paprika koja se u restoranu peče, čisti i priprema za razna jela. Jaki okusi kotlovine kombiniraju se laganom, nježnom kremom od krumpira i tako smo dobili jedno konkretno zasitno mesno jelo koje smo ipak uspješno savladale.

Kotlovina i pire od krumpira, 98 kn

Ljetni deserti

Ljeti kao da nam je još teže odoljeti desertima nego inače! Razlog tome mogli bi biti sladoledi, semifreddo i razne fine, hladne kremice. Naručile smo dva deserta i logično, podijelile oba kako bismo sve isprobale.

Prvi je odabir pao na “čokoladni oblizek sa sladoledom od bourbon vanilije i umakom od borovnica”. Čokoladni oblizek zapravo je lava cake s mekom i sočnom, tekućom sredinom, uz koju savršeno ide fini sladoled. Sladoled je došao u dvije male kuglice, dok je umak od borovnica osigurao dozu kiselosti, a pistacija na vrhu dozu hrskavosti.

Idući desert bio je “semifreddo od jagoda” sa sečuanskim paprom uz koji su posluženi biskvit od maka, mrvice s dodatkom jagode, ulje bosiljka, kremica od jagode i svježe jagode!

Foto: Tatjana Bukvić

Učitati još
Zatvori