Lafayette kroasani: Francuska delicija koja se proslavila u New Yorku i zaludjela svijet
Lafayette kroasani: Francuska delicija koja se proslavila u New Yorku i zaludjela svijet

Lafayette kroasani: Francuska delicija koja se proslavila u New Yorku i zaludjela svijet

Jedan od najpoznatijih i najomiljenijih pekarskih proizvoda već je stotinama godina kroasan. Mekano tijesto blagog okusa maslaca s hrskavom koricom i slojevitom teksturom te prepoznatljivim oblikom polumjeseca, kroasane čine neodoljivom delicijom bez koje ne možemo zamisliti jutra. Volimo ih punjene čokoladom, marmeladom, raznim kremama ili prazne, a od njih često radimo i sendviče.

U posljednjih nekoliko godina s oduševljenjem smo prihvatili nekoliko kreativnih interpretacija kroasana poput cruffina, hibrida kroasana i muffina, koji je svoju slavu stekao i zadržao i u nekoliko hrvatskih craft pekarna, kao i mini kroasanima koje smo poput pahuljica jeli tijekom pandemije. Najnovija globalna pomama za kroasanima trenutno je za – Lafayette kroasanima. U nastavku donosimo sve o ovoj slastici.

Lafayette kroasani

Francuski restoran i pekarnica Lafayette u New Yorku postala je planetarno popularna zbog vrlo zanimljive pekarske delicije, Lafayette croissanta ili croissant rolla, kod njih poznatih i kao Suprême crossaints. Ova delicija ne samo da izgleda savršeno ukusno, istovremeno je i hrskava i mekana, a dolazi punjena raznim kremama.

Kroasan punjen aromatiziranom kremom čvrsto je zamotan u “roll”, a dolazi i preliven glazurom i dodacima. Već na prvu privlači neobičnim oblikom, a da su ovi kroasani postali viralni gastro trend potvrđuju tisuće foodieja s objavama slastice i oduševljenim komentarima.

Tim pekarnice Lafayette lansirao je svoje Suprême kroasane u travnju 2022. i nije trebalo dugo da stanovnici New Yorka (i korisnici društvenih mreža sa svih strana svijeta) zapaze zapanjujuće pecivo koje se prodaje za 8,50 USD. Nakon nekoliko mjeseci popularnost zarolanih kroasana uzela je maha do te mjere da je prodaja ograničena na jedan kroasan po osobi, a redovi ispred pekarnice stvaraju se već od 7 ujutro, sat vremena prije otvaranja. Ipak, gladni i znatiželjni foodieji iz cijelog svijeta dolaze u New York i čekaju u redovima kako bi ulovili svoj primjerak, a preporuka je da budete spremni na svoj kroasan čekati i preko sat vremena.

Na pitanje zašto jednostavno ne mogu proizvesti veće količine Lafayette kroasana, iz pekarnice odgovaraju kako je za izradu svakog iz nule potrebno čak 3 dana te kako proces nije nimalo jednostavan.

Novi kroasani na police dolaze 3 puta dnevno, u 8, 12 i 16 sati, a svaka se nova tura rasproda u manje od sat vremena. Svaki mjesec izbacuju se i limitirani okusi, pa je tako sada u ponudi Suprême de Noël, dok je jesenski hit bio Bourbon Maple Nut Suprême napravljen s kremom, karamelom od brusnica i tostiranim pekan orasima.

Učitati još
Zatvori