![Zaželjeli ste se dobre stare klasike? Evo gdje se jedu dobre krafne s marmeladom](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/01/krafne-2.jpg)
![Zaželjeli ste se dobre stare klasike? Evo gdje se jedu dobre krafne s marmeladom](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Krafne_Instagram-i-Unsplash.jpg)
Bliži nam se veljača koju, kad su slastice u pitanju, povezujemo s krafnama. Kao simbol fašnika, krafna je nezaobilazna poslastica u karnevalsko doba kojoj je zaista teško odoljeti. Ovaj slatki kolač od dizanog tijesta u svom klasičnom izdanju najčešće se puni marmeladom i čokoladom, a ukrašava šećerom u prahu. No, danas ih u pekarnicama i slastičanicama možemo pronaći i u malo posebnijim izdanjima. Od sourdough tijesta do raznih neodoljivih kombinacija okusa krema za punjenje, ponuda krafni se u Zagrebu iz godine u godinu širi. Da su vrijedne isprobavanja, dokazuje činjenica da se svake godine rasprodaju brzinom munje.
Iako smo još uvijek u siječnju i vrhunac sezone krafni je tek ispred nas, neke su ih poznate zagrebačke slastičarnice i pekarnice već stavile u ponudu. Kako bismo vam olakšali potragu za omiljenim pokladnim kolačem, sastavili smo popis adresa na kojima ih već sada možete pronaći. Na našoj listi ima svega, a ako ste se zaželjeli dobrih klasika, krafni s marmeladom, svakako nastavite čitati…
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Krafne_Unsplash-1080x1649.jpg)
Neka Jedu Kolače
Jedne od najtraženijih krafna u gradu i ove su godine one Ivane Čuljak i njene ekipe iz Neka Jedu Kolače. U ponudi su 3 Classic okusa – slastičarska krema, nutella i džem od domaćih šljiva te 3 Chef’s okusa – pistacije, Raffaello te kombinacija jabuke i slane karamele. Ukoliko želite biti sigurni da nećete ostati bez svoje krafnice, možete ih rezervirati i osobno preuzeti na adresi Kamaufova 22.
![Neka jedu kolače_krafne](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Neka-jedu-kolace_krafne_Sanja-Jagatic-14-1080x1620.jpg)
Magnolia
S krafnama je među prvima ove godine krenula i poznata zagrebačka slastičarnica Magnolia. U njihovoj ponudi možete pronaći krafne s marmeladom od marelice, vanilijom, čokoladom i cheesecake malinom, a uskoro stižu i krafne s pistacijom i karamelom. Dostupne su u svim njihovim poslovnicama, a ukoliko želite osigurati veće količine krafna, možete ih i naručiti.
Proof 33
Proof 33 na adresi Ilica 33 u ponudi ima krafne poznate gastro blogerice Janje Benić (Janjolinka) koje radi s klasičnim kvascem s hladnom fermentacijom, a izrada traje dva dana. Njene su krafne dostupne cijele godine, a poseban su hit u vrijeme karnevala. Možete birati krafne s pekmezom od marelica, krafne s kremom od vanilije te krafne s čokoladom i šumskim voćem. U ponudi imaju i gourmet okuse, kao što su vanilija, limun i papar te apple Jack Daniel’s, a ponuda će se do travnja još širiti.
![Proof 33 krafne](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/08/Proof-33-Journal-18-1080x1620.jpg)
Meet Mia
Krafne iz Meet Mia slastičarnice već su nekoliko godina nezaobilazna zimska poslastica. Ove godine u ponudi imaju tri klasična okusa – marelicu, malinu & vaniliju te pistacije, a od novih kombinacija pripremili su krafne s čokoladom & narančom te s okusom tiramisua, zatim kokosa & manga te lješnjaka. Što je u ponudi možete pogledati na Instagramu i Facebooku, a kupiti u slastičarnici na adresi Vlaška ulica 43.
Bread Club
Zanatska pekarnica od prošle godine izrađuje svoje krafne, a toliko su popularne da se zbog njih stoji u redu. Prilikom pripreme koriste sourdough starter, a u ponudi imaju tri vrste krafni. Praznu, krafnu s panettone kremom koja sadrži naranču i grožđice te krafnu s višnjama i kremom od mascarponea. Ako volite eksperimentirati sa okusima, posebno slasticama, isprobajte Krafnatone. Krafne potražite na adresi Vlaška 27.
![Bread Club krafne](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/bread-club-krafne-4-768x1024-1.webp)
Mangia Paninoteka
Bomboloni su talijanske krafne koje se od naših razlikuju po količini punjenja. Najčešće su u pitanju slastičarska krema ili Nutella, kojima je tijesto vrlo bogato napunjeno. Toliko da su vam teški u ruci, ali su tako lagani i ukusni kada ih zagrizete. Bombolone u Zagrebu možete pronaći u Mangia Paninoteci. Pune se pred kupcima, a možete birati između slastičarske kreme, pistacije, marmelade i Nutelle.
Noel Bread&Deli
Još jedna adresa koju ne smijete zaobići ukoliko želite kušati jednu posebnu krafnu je pekarnica Noel Bread&Deli. Početkom siječnja u ponudu su vratili maritozzo, odnosno rimsku krafnou, tradicionalnu talijansku slasticu koja se sastoji od prozračnog brioša i fine kreme. Maritozzi u Noel Bread&Deliju dolaze u briošu s rogačem koji se puni slatkom kremom na bazi sirupa i džema od naranče (koje sami rade) te svilenkastom kremom od bijele čokolade s dodatkom cvijeta naranče.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Orijent
Obožavamo i krafne iz slastičarnice Orijent. Božanstveno meko tijesto s aromama limunove korice, ruma i malo vanilije, punjeno domaćim džemom od marelice klasika je koju ćete, ako niste dosad, poželjeti isprobati ove sezone. Lokacije su Maksimirska 34 i Froudeova 1.
GlutenBio
Za sve one koji imaju problema s intolerancijom na gluten, u gluten free trgovini GlutenBio ovih dana možete pronaći krafne bez glutena, jaja i mlijeka. Naručiti ih možete svaki dan osim utorka jer u srijedu nema isporuke krafni. Osim praznih, u ponudi su krafne punjene marelicom i čokoladnim namazom, koji sadrži mlijeko i orašaste plodove. GlutenBio nalazi se na adresi Ulica Crvenog križa 33.
Slastičarnica Jakšić, Vincek, Cukeraj, Bekeraj, Amelie, U prolazu
Okusi punjenja za krafne zaista su maštoviti zadnjih godina pa se čini da je klasične krafne s marmeladom u bogatoj ponudi pomalo teško pronaći. Ipak, osim gore navedenih slastičarnica, izdvojili smo i Slastičarnicu Jakšić, Vincek, Cukeraj, Amelie, Bekeraj te U prolazu gdje trenutno možete pronaći dobre, stare klasike s marmeladom! Sve su navedene slastičarnice u Zagrebu, osim one U prolazu koja se nalazi u Samoboru.
Pratimo i dalje ponudu krafna i po ostalim slastičarnicama i pekranicama u Zagrebu pa ćemo nadopunjavati ovaj članak s novostima.
Foto: Instagram, Sanja Jagatić, Sanja Tušek