Ovih dana deserti s jabukama su pravi hit među ljubiteljima slatkog – baš kao i sve što sadrži cimet. Kod nas kod kuće redovito pripremamo recepte poput Invisible Apple Cake i Cinnamon Roll, jer nema ništa bolje od toplih, mirisnih kolača koji odmah unose cozy atmosferu.
Ipak, osim tih novih recepata, zaželjeli smo se i klasika. Kada ne radimo štrudlu ili jabuke u šlafroku, pečemo kestene i uživamo u jednostavnim, tradicionalnim okusima jeseni.
No danas, kad smo ugledali ovaj recept za kekse od jabuke i slane karamele, bilo je jasno da ovaj desert službeno ulazi u naš tjedni raspored slatkog. Mekani keksi, sočne jabuke, začini poput cimeta i muškatnog oraščića te završni preljev od slane karamele kombinacija su kojoj je teško odoljeti.
Keksi od jabuke i slane karamele
Keksi od jabuke i slane karamele su idealan spoj slatkih sastojaka, toplih jesenskih začina i nježnih slanih nota. Ovi mekani keksi sadrže karamelizirane komadiće jabuka, bogate začine poput cimeta i muškatnog oraščića, te završni preljev od slane karamele koji im daje poseban šarm. Jednostavni su za pripremu, a rezultat je neodoljiv desert koji će osvojiti sve ljubitelje jesenskih okusa.
Sastojci za kekse:
- 226 g maslaca, omekšanog
- 200 g bijelog šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica vanilin šećera
- 2 velika jaja
- 390 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 1 i 1/4 žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
Sastojci za filu od jabuka:
- 4 velike jabuke, oguljene i narezane na kockice (oko 775 g)
- 60 g neslanog maslaca
- 1 žličica limunovog soka
- 100 g smeđeg šećera
- 1 i 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/4 žličice mljevenog klinčića
Sastojci za preljev od slane karamele:
- 200 g šećera
- 90 g maslaca
- 120 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica soli
Priprema fila od jabuka:
- U velikoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte narezane jabuke, limunov sok, smeđi šećer, cimet, muškatni oraščić i klinčić.
- Kuhajte miješajući oko 5 minuta dok jabuke ne omekšaju, ali još uvijek zadrže oblik.
- Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Priprema preljeva od slane karamele:
- U srednje velikoj tavi otopite šećer na srednje jakoj vatri, miješajući dok se ne otopi i postane zlatno smeđi.
- Dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi.
- Postupno dodajte vrhnje, pažljivo miješajući dok se smjesa ne ujedini.
- Dodajte sol i miješajte dok se ne otopi.
- Ostavite da se ohladi prije nego što prelijete preko ohlađenih keksa.
Priprema keksa:
- Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli miksajte omekšali maslac s bijelim i smeđim šećerom te vanilin šećerom dok smjesa ne postane kremasta.
- Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, muškatni oraščić i klinčić.
- Postupno dodajte suhe sastojke mokrim sastojcima, miješajući dok se sve ne poveže u glatko tijesto.
- Dodajte ohlađenu filu od jabuka u tijesto i nježno umiješajte.
- Žlicom za sladoled oblikujte loptice tijesta i stavljajte ih na pripremljeni lim, ostavljajući razmak između njih.
- Pecite 12-15 minuta ili dok keksi ne postanu zlatno smeđi oko rubova.
- Čim su pečeni u sredini napravite male udubine (žlicom ili dnom manje šalice).
- Ostavite da se ohlade, pa punite filom od jabuka.
- Na kraju preko keksa prelijte preljev od karamele.
Foto: Instagram
