Journal.hr
apple cookies

Cookies od jabuke i slane karamele: Imamo najbolji recept za prhke jesenske kekse

Ovih dana deserti s jabukama su pravi hit među ljubiteljima slatkog – baš kao i sve što sadrži cimet. Kod nas kod kuće redovito pripremamo recepte poput Invisible Apple Cake i Cinnamon Roll, jer nema ništa bolje od toplih, mirisnih kolača koji odmah unose cozy atmosferu.

Ipak, osim tih novih recepata, zaželjeli smo se i klasika. Kada ne radimo štrudlu ili jabuke u šlafroku, pečemo kestene i uživamo u jednostavnim, tradicionalnim okusima jeseni.

No danas, kad smo ugledali ovaj recept za kekse od jabuke i slane karamele, bilo je jasno da ovaj desert službeno ulazi u naš tjedni raspored slatkog. Mekani keksi, sočne jabuke, začini poput cimeta i muškatnog oraščića te završni preljev od slane karamele kombinacija su kojoj je teško odoljeti.

Keksi od jabuke i slane karamele

Keksi od jabuke i slane karamele su idealan spoj slatkih sastojaka, toplih jesenskih začina i nježnih slanih nota. Ovi mekani keksi sadrže karamelizirane komadiće jabuka, bogate začine poput cimeta i muškatnog oraščića, te završni preljev od slane karamele koji im daje poseban šarm. Jednostavni su za pripremu, a rezultat je neodoljiv desert koji će osvojiti sve ljubitelje jesenskih okusa.

Sastojci za kekse:

  • 226 g maslaca, omekšanog
  • 200 g bijelog šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 2 velika jaja
  • 390 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 1 i 1/4 žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića

Sastojci za filu od jabuka:

  • 4 velike jabuke, oguljene i narezane na kockice (oko 775 g)
  • 60 g neslanog maslaca
  • 1 žličica limunovog soka
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 i 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice mljevenog klinčića

Sastojci za preljev od slane karamele:

  • 200 g šećera
  • 90 g maslaca
  • 120 ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica soli

Priprema fila od jabuka:

  • U velikoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte narezane jabuke, limunov sok, smeđi šećer, cimet, muškatni oraščić i klinčić.
  • Kuhajte miješajući oko 5 minuta dok jabuke ne omekšaju, ali još uvijek zadrže oblik.
  • Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Priprema preljeva od slane karamele:

  • U srednje velikoj tavi otopite šećer na srednje jakoj vatri, miješajući dok se ne otopi i postane zlatno smeđi.
  • Dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi.
  • Postupno dodajte vrhnje, pažljivo miješajući dok se smjesa ne ujedini.
  • Dodajte sol i miješajte dok se ne otopi.
  • Ostavite da se ohladi prije nego što prelijete preko ohlađenih keksa.

Priprema keksa:

  • Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  • U velikoj zdjeli miksajte omekšali maslac s bijelim i smeđim šećerom te vanilin šećerom dok smjesa ne postane kremasta.
  • Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja.
  • U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, muškatni oraščić i klinčić.
  • Postupno dodajte suhe sastojke mokrim sastojcima, miješajući dok se sve ne poveže u glatko tijesto.
  • Dodajte ohlađenu filu od jabuka u tijesto i nježno umiješajte.
  • Žlicom za sladoled oblikujte loptice tijesta i stavljajte ih na pripremljeni lim, ostavljajući razmak između njih.
  • Pecite 12-15 minuta ili dok keksi ne postanu zlatno smeđi oko rubova.
  • Čim su pečeni u sredini napravite male udubine (žlicom ili dnom manje šalice).
  • Ostavite da se ohlade, pa punite filom od jabuka.
  • Na kraju preko keksa prelijte preljev od karamele.

Foto: Instagram