Viralni hit, ali kod kuće: Kako napraviti svoj bubble tea?
Viralni hit, ali kod kuće: Kako napraviti svoj bubble tea?

Viralni hit, ali kod kuće: Kako
napraviti svoj bubble tea?

Bubble tea je apsolutni hit u svijetu, posebice u Aziji otkud je i potekao! No nije nepoznanica ni na našem tržištu. Možda ste ga već isprobali i imate omiljenu kombinaciju okusa, možda ste zaključili da su ti okusi preumjetni za vas ili se još uopće niste odvažili naručiti ovo piće. Nedavno je u Vlaškoj ulici otvoren mali bubble tea bar koji se zbog navale i interesa morao nakratko i zatvoriti – mi smo ga posjetili i probali što nudi.

No ako još niste sigurni što je bubble tea (ili boba tea), imamo detalje. Osmišljen je na Tajvanu 1980-ih. Originalno se se sastojao od crnog čaja, kondenziranog mlijeka, šećernog sirupa ili meda te perlica tapioke i posluživao se vruć. Ono zbog čega je bubble tea poseban i kako je dobio ime su upravo perlice napravljene od brašna korijena manioke. Brašno, tj. tapioka, sastavom je slična škrobnom brašnu te se često koristi za zgušnjavanje jela, razne pudinge i deserte (super Kuživancija recept možete pronaći ovdje), a jedan od uobičajenih oblika u kojem dolazi su manje i veće perlice.

Boba pearls kao ključni sastojak

Upravo su perlice ključni sastojak bubble tea. One u kombinaciji s čajem postaju ljepljive kuglice, nazivaju se boba i mogu se žvakati. Ako im se pri kuhanju doda još neki okus podsjećaju na gumene bombone.

Danas je bubble tea dostupan u cijelom svijetu i u brojnim različitim varijantama, često pun prilično umjetnih aroma. Pogotovo ako niste sigurni što točno naručiti. Klasične perlice tapioke zamijenile su razne druge kuglice koje se u dodiru s čajem ne otapaju već tek kada dospiju kroz slamčicu u vaš gutljaj. Okusi su brojni, od manga do jagode, ali ako isprobate tapioku približit ćete se originalu.

S obzirom da su se bubble tea shopovi proširili iz Azije na cijeli svijet, osim vrućeg čaja sada možete piti i ledeni, s mlijekom ili bez ili s još nekim voćnim okusom. Osim crnog čaja popularan je i zeleni te brojne mješavine.

Kako bubble tea napraviti kod kuće

A jeste li znali da bubble tea možete napraviti i kod kuće? Velike perle tapioke nisu toliko raširene na našem tržištu, no one male jesu, u trgovinama zdravom hranom. No, veće perle mogu se napraviti i od brašna tapioke u kućnoj radinosti. Sve što vam treba su šalica brašna i pola šalice kipuće vode.

Dodavanjem vode brašnu u odvojenoj zdjelu dobit ćete gustu smjesu koju zatim oblikujete u kuglice. Vrlo ih kratko kuhajte (par minuta je dovoljno da postanu mekane) te prije ubacivanja u čaj stavite da se kratko natapaju u dvije žlice meda kako bi bile slatke. Brojni su recepti dostupni na internetu, jedan detaljniji možete pronaći na blogu The Things Well Make.

Jednom kad imate kuglice još samo morate skuhati čaj (crni ili zeleni), po želji dodati mlijeko i ubaciti boba perle zajedno s malo meda u kojem su se natapale. Ako nije dovoljno slatko možete dodati zaslađivača po želji. Probajte!

Učitati još
Zatvori