Journal.hr
juha od gljiva

Imamo najbolji recept za juhu od gljiva, jelo bez kojeg ne možemo zamisliti hladne dane

Dok se teška srca pozdravljamo s posljednjim rajčicama, paprikama i drugim ljetnim plodovima, već smo naveliko zakoračili u sezonu nekih drugih, divnih sezonskih plodova. Dani postaju kraći i hladniji, a naša se kuhinja puni bundevama, gljivama, batatom, kestenima… Čim stigne jesen, svi nekako spontano posežemo za tanjurom tople juhe.

Guste, kremaste juhe pravi su jesenski klasik. Nakon šetnje po svježem zraku ili povratka s posla, nema boljeg načina za ugrijati se nego uz zdjelicu bogate juhe posute svježim začinima i uz krišku toplog kruha. Među favoritima, svake jeseni posebno se izdvajaju dvije, juha od bundeve i juha od gljiva. Obožavamo ih zbog njihovih dubokih, zemljanih okusa i kremaste teksture.

Već smo dijelili recepte za neke kultne juhe koje volimo pripremati kroz, poput poznate francuske juhe od luka, divne Italian Wedding Soup ili domaće “penicilin” juhe koja nas spašava u hladnim danima. No danas donosimo nešto što je pravi simbol jeseni: recept za savršenu juhu od gljiva.

Juha od gljiva

Jesen je pravo vrijeme za gljive; od šampinjona i bukovača do vrganja i lisičarki, svaka od njih krem juhi daje poseban karakter. Baršunasta i mirisna, savršeno se slaže s komadićem prepečenog domaćeg kruha.

Sastojci:

  • 500 g gljiva po želji (najbolje miks: bukovače, vrganji, lisičarke, šampinjoni..)
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 srednji krumpir
  • 2 dcl bijelog vina
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1,5-2 dcl vrhnja za kuhanje
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • sol, papar, timijan
  • svježi peršin

Priprema:

  • Gljive dobro očistite i nasjeckajte.
  • Luk nasjeckajte i dinstajte na maslinovom ulju i maslacu, pa dodajte gljive i češnjak.
  • Polako dodajte bijelo vino i dinstajte dok alkohol ne ispari.
    Dodajte krumpir narezan na kockice, zalijte temeljcem i ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri.
  • Kada gljive omekšaju, dodajte začine i vrhnje pa još kratko kuhajte.
  • Prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku krem juhu.
  • Poslužiti toplo uz žlicu kiselog vrhnja, svježi nasjeckani peršin i hrskave kruščiće.

Foto: Pexels, Unsplash