Ideja za doručak: Japanske soufflé palačinke s preljevom od brusnica
Ideja za doručak: Japanske soufflé palačinke s preljevom od brusnica

Ideja za doručak: Japanske soufflé
palačinke s preljevom od brusnica

Kada bi se popularne japanske palačinke morale opisati jednom riječju, to bi definitivno bio epitet fluffy. Mekane i prozračne, one se upravo po tome razlikuju od američkih ili tradicionalnih, odnosno domaćih palačinki. Za razliku od klasičnih, japanska varijanta zahtjeva nešto dužu pripremu ali upotrebu iste količine sastojaka. A dojam će biti još bolji kada ih poslužite s homemade preljevom od brusnica, kao i malo grčkog jogurta.

Sastojci


01. Preljev od brusnica

  • 200 g svježih brusnica
  • 150 ml vode
  • 50 g šećera
  • ekstrakt vanilije
  • korica pola naranče
  • cimet

02. Tijesto za palačinke

  • 2 jaja
  • 20 ml mlijeka
  • 30 g brašna
  • 25 g šećera
  • ekstrakt vanilije

Priprema


Nakon što ste oprali brusnice, sjedinite ih u loncu sa šećerom, ekstraktom vanilije, cimetom i koricom naranče. Dodajte vodu i kuhajte sve dok ne nastane smjesa nalik na džem.

Pripremu tijesta za palačinke započnite tako što ćete odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Sa žumanjcima umutite mlijeko i ekstrakt vanilije, i potom postepeno krenite s dodavanjem brašna. Miješajte sve dok ne nastane ujednačena smjesa. Bjelanjke umutite koristeći mikser sve dok ne nastane pjena, odnosno snijeg, i zatim dodajte šećer. Nakon što ste sav šećer iskoristili, pojačajte ubrzanje miksera i ugasite ga kada smjesa postane čvrsta. Dodajte jednu trećinu bjelanjaka u mješavinu sa žumanjcima. Koristeći gumenu špatulu sjedinite dvije smjese, a potom dodajte ostatak bjelanjaka i ponovo ih sjedinite s ostatkom mješavine za tijesto.

Nakon što se tava zagrijala na laganoj vatri, namažite je uljem i obrišite višak. Napravite dvije do tri palačinke tako što ćete zahvatiti tijesto običnom ili žlicom za sladoled. Pokrijte tavu poklopcem i ostavite palačinke da se peku 7-8 minuta, odnosno dok donja strana ne porumeni. Nakon toga, okrenite ih i pecite još oko 5 minuta dok se u potpunosti ne ispeku. Ipak, obratite pažnju na to da ne zagore. Poslužite ih s preljevom od brusnica i (po želji) malo grčkog jogurta.

japanske palačinke

Tekst je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Unsplash, Instagram (@soulfood.bysara)

Učitati još
Zatvori