Šlag na kraju: Bili smo na otvorenju prve izložbe torta, evo što sve možete vidjeti (i probati)
Šlag na kraju: Bili smo na otvorenju prve izložbe torta, evo što sve možete vidjeti (i probati)

Šlag na kraju: Bili smo na otvorenju prve izložbe torta, evo što sve možete vidjeti (i probati)

Sinoć smo prisustvovali otvorenju izložbe torta Šlag na kraju u Oris Kući arhitekture. Naša arhitektica i jedna od najuspješnijih slastičarka, Iva Erić, svojim nas slatkim remek djelima iznova impresionira. Provela nas je kroz svoju prvu autorsku izložbu, ujedno i prvu izložbu torta na ovim prostorima. Njezina je izložba sve samo ne uobičajena – možete razgledati čak 8 različitih skulptura-torti, zaviriti u njihovu unutrašnjost, rastaviti instalaciju od 200 macaronsa, razgledati fotografije procesa izrade torta, te ih degustirati!

Izložba torta i slastica: Šlag na kraju

Uoči otvorenja izložbe porazgovarali smo s autoricom Ivom Erić, a ona nam je otkrila odakle ideja za izložbu i inspiracija za torte, u čemu sama najviše uživa, te naravno, što sve posjetitelje u narednim danima očekuje na izložbi.

  • Odakle ideja za izložbu torta; postoji li tako nešto u svijetu? Kako si se odlučila i odvažila na taj projekt?

Ideja za izložbu torta po glavi mi se motala već neko vrijeme. S obzirom na to da na torte gledam kao na umjetnost, a većina sfera u umjetnosti predstavlja se izložbama, pa sam pomislila – zašto i torte ne bi imale svoju izložbu?

Kod nas ovako nešto još nikada nije napravljeno, a vani, iskreno, nisam in istraživala, ali sigurna sam da je netko negdje nešto slično napravio. Baš smo komentirali u kuhinji i među strukom zašto nije napravljeno; možda zbog izazovne logistike, a možda još nikome nije palo na pamet. Ispostavilo se da je bilo dosta logističkih problema, kako izvesti da torte mogu nekoliko dana stajati na toj temperaturi, kako ih podijeliti u izloške..

  • Što posjetitelje sve čeka na izložbi, što mogu očekivati?

Izložba je podijeljena u tri vrste izložaka, prvi su fotografije izrade torta fotografkinje Marije Laće, drugi su makete torta koje su iz vana napravljene jestivim materijalima te treće, jestive torte koje se u određenim terminima u svakom danu trajanja izložbe nude posjetiteljima kako bi ih mogli i probati. To se ispostavilo kao dobitna kombinacija kako bi se obuhvatili svi dijelovi izrade, od vizualnog, od kušanja pa do same izrade. Cilj je bio pokazati što više tehnika dekoracije, kako torte uopće mogu izgledati, od čega se dekoracije mogu izrađivati. Imamo torte inspirirane olujom, prirodom, valovima, origamijem, životinjama..

  • Odakle crpiš inspiraciju za torte i slastice, počevši od kombinacija okusa pa sve do izgleda i konstrukcije torte?

S obzirom na to da sam cijeli sam život ljubiteljica slatkoga, a i od malena sam ispekla stvarno velik broj torta, naučila sam koji okusi pašu uz koje, a i svi smo subjektivni pa najčešće radim ono što i sama volim.

Na izložbi će se moći probati i carrot cake, moja najdraža torta, a tu će biti i čokoladna torta s punčem i Speculasom, sočnija i blagdanska torta.. Što se okusa tiče, to su već klasični okusi s našim malim twistom. Što se izgleda tiče, inspiracija dolazi od svuda. Od izloga cvjećarni koje primijetim u šetnji gradom, pa do prirode, umjetnosti, slikarstva i kiparstva, iz toga se uvijek rode zanimljive ideje.

  • Tvoje su torte spoj umjetnosti, dizajna, arhitekture i slastičarstva, u čemu sama najviše uživaš i gdje se vidiš u budućnosti?

Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje jer sam dosta svestrana i sve me zanima. Oduvijek me privlačila i arhitektura i umjetnost, i sve njene sfere. I dalje se pokušavam baviti arhitekturom koliko stignem, no trenutno torte zaokupljaju većinu mog vremena i energije. Ne mogu reći u čemu najviše uživam, ali trenutno uživam u ovome jer je to spoj umjetnosti i slastičarstva, a za par godina mogu se i vidjeti i kao full-time arhitekticu. Tko zna što život nosi.

  • Možeš li izdvojiti svoju najdražu tortu s izložbe (i zašto baš ta)?

Baš sam na otvorenju ispitivala ljude koja im je najdraža torta i odgovori su bili jako raznoliki, a onda bi ljudi mene natrag pitali koja je meni najdraža. To je kao da roditelja pitate koje mu je dijete najdraže! Jednu sekundu jedna torta, drugu sekundu druga, to se baš mijenja. Svaki put kada završim neku tortu pomislim “ajme, ova mi je sada najdraža”. Teško mi je odabrati, sve su one moje bebice!

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori