Njene torte prava su remek-djela, a ovo je priča arhitektice Ive Erić koja pomiče granice slastičarstva

Njene torte prava su remek-djela, a ovo je priča arhitektice Ive Erić koja pomiče granice slastičarstva

Iva Erić

Torte i kolači koji pomiču granice u slastičarstvu svojim vizualnim efektima, neobičnim uzorcima i teksturama, a k tome još i dolaze u atraktivnim kombinacijama okusa – rad su spretnih ruku kreativne Ive Erić.

Iva Erić mlada je arhitektica i poduzetnica koja vrlo uspješno pliva u slastičarskim vodama i stoji iza popularnog Instagram profila Šlag na kraju. Njene torte već na prvi pogled oduzimaju dah svojim izgledom; svaka torta jedinstveno je malo umjetničko dijelo; dizajnirano, ukrašeno i oslikano kao niti jedna druga torta koju smo prije vidjeli. S Ivom smo razgovarali o njenom poslovnom usponu, o arhitekturi i slastičarstvu, inspiraciji za slastice te planovima za budućnost.

Iva Erić
  • Od hobija do uspješnog biznisa – kako izgleda put Šlaga na kraju?

Put je započeo prije puno godina, kad sam bila mala i koristila svaku priliku da se ubacim mami u pečenje kolača. Ljubav i znanje su rasli uz otkrivanje recepata i dekoracija na Youtubeu, a na fakultetu sam pekla svaki tjedan torte za razne prigode – rođendane, godišnjice, izložbe.. Često su onda ljudi ispitivali mogu li se torte naručiti i tek tu se rodila poslovna ideja i pomisao da bih se stvarno time mogla baviti. Išla sam malo po malo – otvorila Instagram na kojem sam objavljivala torte iz kućne radinosti, pa firmu kada sam započela s izradom slastica u coworking kuhinji, pa sve do svog vlastitog poslovnog prostora u kojemu smo sada. 

  • Osim što se bavite slastičarstvom, ujedno ste i magistrica arhitekture. Bavite li se još uvijek arhitekturom? Postoji li poveznica između arhitekture i dizajniranja torti?

Slastice su moj primarni posao trenutno ne iz razloga što se nisam pronašla u arhitekturi već zato što pokušavam iskoristiti poslovnu priliku u ovom periodu života, a arhitekturom ću se zauvijek baviti jer ju jako volim. Pokušavam uvijek imati barem jedan arhitektonski projekt kojeg radim – od raznih interijera, natječaja, nedavne suradnje na izradi urbanističkog plana.. Iz mog gledišta postoji hrpu poveznica, od kompozicije, osjećaja za boje, statike, pa sve do načina organizacije rada – predaja projekta je kao predaja torte klijentu. 

Katarina Laća
  • Firma ”Šlag na kraju” je otvorena dok ste još bili na fakultetu. Koliko je izazovno biti mladi poduzetnik u ovakvim uvjetima?

Definitivno je najizazovnija stvar koju sam ikada pokušala savladati. U životu kroz stupnjeve obrazovanja učiš svašta, ali nitko te ne nauči biti poduzetnik. Jer se to uči teško i dugo, iskustvom. Teško je doći do informacija koje su ti potrebne, a neminovno ćeš napraviti i bezbroj pogrešaka pa je ponekad to sve obeshrabrujuće.

  • Moramo priznati da je slastičarska scena u Hrvatskoj iz godine u godinu sve jača. Što biste rekli da odvaja Šlag na kraju od konkurencije? Po čemu su Šlag torte prepoznatljive na tržištu? Otkud crpite inspiraciju?

Mislim da sam nekako na početku postavila jasan i glasan cilj – raditi autentične, zanimljive i ne još viđene torte. Nikada nećemo iskopirati tortu drugog slastičara, pa ni vlastitu. Svaka torta je unikatna i rađena posebno za klijenta, a to onda kod njih stvara povjerenje u proces i čini nas jedinstvenima na tržištu. Naše torte imaju taj umjetnički štih, jer inspiraciju crpimo iz mode, arhirekture, dizajna, fotografije, umjetnosti bilo koje vrste.

  • Listajući galerije vaših slastica, uočavamo da se na njima često nalaze personalizirani, ručno oslikani detalji. Koliko je zahtjevno oslikavati pločice od čokolade za modeliranje ili macaronse? Što je bilo najzahtjevnije što ste crtali?

Dobro ste primijetili da je to najzahtjevniji i najdugotrajniji dio dekoracije. No ja volim crtati i crtam od malih nogu pa mi to ne predstavlja problem, a mislim da ljepše i posebnije izgleda nešto ručno oslikano nego printano jestivom bojom. Najzahtjevnije što sam prostoručno crtala bila je Šibenska katedrala, ali uistinu je vrijedilo na kraju.

  • Prateći vaš Instagram profil, primijetili smo da stalno izbacujete nove tematske pakete. Tako su nedavno bili aktualni paketi cupcakesa prigodno ukrašeni za Halloween, dok su sada u ponudi božićni paketi. Što nudite u svojim ovogodišnjim božićnim paketima?

Jako smo ponosni na svoje božićne pakete jer smo dugo razvijali okuse za njih i trudili smo se da budu nesvakidašnji. Tako u našim mix boxevima možete naći raspucance od pistacije, ručno oslikane macaronse s malinom i čokoladom/višnjom, cookiese od brusnice i bijele čokolade i dvije vrste XL muffina: carrot cake s pistacijama i lješnjacima, i red velvet s oreo punjenjem. Osim mix boxeva tu su i naši cupcakes paketi u dva okusa: carrot cake s kremom od sira i bijele čokolade i sacher cupcakesi s čokoladnom kremom.

  • Usprkos nestabilnoj i nepredvidivoj situaciji na tržištu, u zadnjih godinu i pol uspjeli ste proširiti poslovanje, preseliti u novi prostor, otvoriti vlastiti showroom i zaposliti još ljudi. Jesu li u pripremi već i neki novi planovi za budućnost? Maštate li o vlastitoj slastičarnici ili nekakvom webshopu?

Planira se punom parom. Baš sam nedavno krenula na Uplift poslovnu akademiju tako da ću se u ovom razdoblju koje slijedi intenzivno baviti širenjem poslovanja i smišljanjem u kojem će to smjeru otići. Iako ništa nije isključeno, mislim da to neće biti slastičarnica jer nikada nisam maštala o tome. Izglednije je da će ići u smjeru digitalne kupovine uz fizički shop nekog tipa.

  • Za kraj, što biste poručili mladim poduzetnicima? 

Mi mladi bi sve odmah i brzo. No, poslovni život je, kao i privatni, borba. I maraton. Svi nas stalno filaju pričama o uspjehu i bogatstvu preko noći, ali puno češće je put jako dug i mukotrpan. Zato si dajte vremena, dopustite pogreške, budite strpljivi, uporni i korak po korak ćete doći do cilja. To i sebi moram često ponavljati.

Učitati još
Zatvori