Kad ne znate kamo na izlet, Sljeme je uvijek dobra ideja
Kad ne znate kamo na izlet, Sljeme je uvijek dobra ideja

Kad ne znate kamo na izlet, Sljeme
je uvijek dobra ideja

Kad ne znate kamo za vikend, a žudite za osvježavajućim bijegom iz gradske vreve, Sljeme se uvijek pojavljuje kao nepogrešiva ideja. Ovo slikovito gorje, nije samo najviši vrh Medvednice već i raj za ljubitelje prirode, planinarenja i mirnog opuštanja. Sljeme nudi kombinaciju prekrasne prirode, svježeg zraka te raznolikih mogućnosti za aktivnosti na otvorenom.

Bez obzira jeste li avanturističkog duha i spremni na pješačenje do vrha, zaljubljenici u biciklizam ili jednostavno tražite mjesto za chillanje u prirodi s pogledom na grad, Sljeme je opcija za vikend izlet za svakoga. Kad se popnete na vrh, pješke, biciklom ili novom žičarom, pa čak i automobilom, predlažemo da posjetite sljedeće…

Nezaobilazna štrudla od jabuka

Idealno mjesto za kavu u opuštenom okruženju je Kućica, ugostiteljski objekt smješten tik uz sljemensku žičaru. Uređena je poput planinske kuće. Udobnosti interijera u hladnim danima doprinosi kamin kao i brojne skijaške memorabilije, a terasa s vrećama za ležanje, ležaljkama te stolovima i stolicama idealna je za uživanje u zrakama sunca za lijepih dana. Domaća hrana ovdje je must pa nakon pješačenja navratite na toplu okrjepu i ne zaboravite se počastiti prefinim štrudlama od jabuka.

Kava s pogledom na grad

U svibnju 2023. godine Zagreb je dobio još jednu atrakciju koju svakako vrijedi posjetiti. Riječ je o televizijskom tornju na Sljemenu u kojem je otvoren vidikovac. Vidikovac se nalazi na nadmorskoj visini od 1.118 metara, što je 81 metar iznad tla. U njemu se nalazi i kafić koji vam zasigurno nudi tople napitke s najboljim pogledom na cijeli grad. Osim toga, ovdje će zasigurno nastati jedne od ljepših fotografija koje će vam ostati trajna uspomena.

Tradicionalan ručak

Grah nigdje nije finiji od onog na Sljemenu, zar ne? Nedaleko TV tornja nalazi se restoran Zlatni medvjed, nezaobilazna stanica za ručak, posebno za grah s kobasicama, još od 1983. godine. U Zlatni medvjed svratite kada se zaželite domaće hrane u ugodnoj atmosferi. Ovdje se, osim graha, nude domaća jela poput sarme, bunceka s kiselim zeljem i krumpirom. Zbog retro uređenja osjećat ćete se ugodno i ‘domaće’.

Gdje još možete jesti na Sljemenu?

Ako se ne odlučite posjetiti vrh, već je vaše odredište Činovnička livada u blizini možete posjetiti Bistro Stara Lugarnica i Restoran Grofica. Takozvanim Šumarskim putem povezan je s Planinarskim domom Runolist, gdje također možete pronaći okrjepu nakon uspona. A s njega možete dohvatiti Zagreb na dlanu…

U nastavku Sljemenske ceste, nakon što prođete restoran Grofica, dočekat će vas i zasigurno najpoznatiji sljemenski restoran – Puntijarka. Do njega možete doći i ako se uspnete vrlo popularnom Bikčevićevom stazom. Mjesto je to na kojem ćete vikendom susresti velik broj stanovnika Zagreba. Odlazak sljemenskom cestom prema istoku dovest će vas i do Restorana Mala Hunjka.

Ako ste se odlučili na nešto kraću pješačku rutu, sjajna je opcija šetnja prema Kraljičinu zdencu i ručak u obližnjoj Lugarevoj kućici. A ako odlučite produžiti korak u nastavku možete stići do Planinarskog doma Grafičar.

A ako se u šetnju zaputite Zelenom magistralom, nedaleko od pećine Veternica čeka vas još jedno popularno okupljalište – Planinarski dom Glavica. U njemu se nerijetko traži mjesto više, posebice na sunčane nedjelje.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori