Hrana u zdjelicama – jedan od najvećih gastro trendova u proteklih par godina

Hrana u zdjelicama – jedan od najvećih gastro trendova u proteklih par godina

Hrana u zdjelicama potpuni je hit koji koji su posljednjih sezona popularizirale food blogerice. U njima se poslužuje sve. Od slanih jela, voćnih specijaliteta, slatkih krema, salata do kuhanih jela. Pogodne su za dresinge i kombiniranje kuhanih. pečenih i sirovih namirnica. Na globalnom nivou prodaja ovog komada posuđa, od kojih je najslavnija kokosova zdjelica, porasla je za 10% u odnosu na isti period prošle godine.

Hrana u zdjelicama je zdravija i ukusnija

Riječ je o gastro trendu koji je već dvije godine na samom tronu kada su zdravi hitovi u pitanju. Slojevi žitarica, mahunarki, povrća, bjelančevina i umaka čine ovu zdravu zdjelu kompaktnom. Ovakav način prehrane korisno je uklopiti i u vlastiti jelovnik s obzirom na količinu korisnih namirnica koje ga čine.

A post shared by Lea (@lea.bowls.your.mind) on

Ovakva hrana, ističu nutricionisti,  zdravija je od hrane poslužene na tanjuru. I ono što je također važno, hrana je znatno ukusnija jer se svi okusi prožimaju i čine je aromatičnijom od hrane koja samo pasivno leži na tanjuru.

Lako se servira i dopušta najmaštovitije kombinacije

Vrhunski kuhari sve češće serviraju hranu u zdjelama nudeći male obroke intenzivnog okusa koji se mogu jednostavno jesti sa žlicom. Također naglašavaju da su ovakvi obroci mnogo praktičniji od npr. kanapea koji su bili vrlo popularni na društvenim događanjima visokog profila. Kod njih morate paziti da bude čvrsta podloga, da kombinirate namaze kako bi sve bilo stabilno i još morate paziti da neki sloj ne pukne ili se ne raspadne. S hranom u zdjelicama tih problema nema, a i uzvanicima je mnogo ugodnije. Nema prevelikog rizika da će nešto poći po zlu.

A post shared by LINA SABER (@tropicallylina) on

Ne stvara nered

Osim toga, uz ovaj trend serviranja hrane u zdjelicama možete ponuditi različite juhe i salate bez mnogo brige. A i sve izgleda atraktivno. Hrana je u slojevima, lako se miješaju sastojci i ono što želite da se istakne na vrhu, tu će i ostati. Otkrivanje novih slojeva je kao gastro putovanje i vrlo je zabavno gostima. Ukoliko se na meniju nađe npr. grašak, možete biti sigurni da ga nećete morati loviti i stvarati nered.

A post shared by LINA SABER (@tropicallylina) on

Uzvanicima daje slobodu i stvara opuštenu atmosferu

Ovakve zdjele postale su sve češće na vrhunskim događanjima. Jedno od njih je i vjenčanje Meghan Markle i princa Harryja.

Još jedna prednost ovakvih zdjela je što će vam trebati manje osoblja, uzvanici se poslužuju sami, a ugostitelji imaju slobodu unijeti mnogo veću raznovrsnost u jelovnik. Stoga je isplativo. Veganska jela u ovom slučaju ne predstavljaju glavobolju kuharima jer je ovako sve mnogo jednostavnije kombinira. Kod ovakvog posluživanja otvara se i mogućnost punjenja, preljeva, dresinga i kreiranja kombinacija koje su maštovite, zdrave i ukusne. Tu se može pronaći sve, od jogurta, lososa, janjetine, humusa do vrhnje i krastavaca.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto Instagram

Učitati još
Zatvori