Brza priprema i zdrav, hranjiv obrok – Buddha Bowls i dalje su u samom vrhu gastro trendova

Brza priprema i zdrav, hranjiv obrok – Buddha Bowls i dalje su u samom vrhu gastro trendova

Volimo kuhati, no ipak ne želimo svakodnevno provoditi sate u kuhinji. Ponekad je teško znati jedemo li dovoljno zdrave, izbalansirane obroke i dajemo li svom tijelu sve što mu je potrebno. Tu nastupa Buddha bowl, jednostavan i hranjiv obrok koji se sastoji od žitarica, proteina i neke vrste salate ili zelenog povrća. Buddha bowl će vas satima držati sitima, zbog čega je i simbolično dobio naziv, po Buddhinom punom trbuhu.

Filozofija koja stoji iza ovog jela jest opuštena priprema, bez stresa, te kombiniranje sastojaka koje želimo ili imamo kod kuće. Nema potrebe brinuti hoće li sve biti gotovo na vrijeme, pripremajte dio po dio uživajući u procesu, različitim namirnicama, temperaturama i okusima. Jelo je vegetarijansko, lako prilagodljivo veganima ili bezglutenskoj prehrani pa je i zbog toga steklo popularnost, a idealan je obrok za jednu osobu, no lako se može prilagoditi i većem broju ljudi. Buddha bowl može se jesti u bilo koje doba dana.

Ritual pripreme Buddha bowla

Ovo je obrok u kojem se treba uživati i njemu ćemo se posvetiti na malo drugačiji način. Za početak odaberite omiljenu zdjelicu – treba biti odgovarajuće veličine za namirnice koje planirate pripremiti, ali jednako je važno da je vizualno privlačna, kako bi uživanje u obroku bilo još veće.

Za početak u zdjelicu stavite zelenje; baby špinat, kelj ili neko drugo zeleno lisnato povrće. Ovaj korak vizualno nas povezuje s prirodom, dok prva, bazna namirnica donosi vitamine, minerale i vlakna. Dodajte sirovo, kuhano i pečeno povrće, uživat ćete u kombinacijama toplog i hladnog, hrskavog i mekog, slatkog i kiselog. Zatim dodajte žitarice, a potom proteine. Od žitarica možete koristiti rižu, kvinoju, kus kus, bulgur, raž, ječam, zob ili palentu, a od proteina tofu, jaja, sir, leću, grahorice, orašaste plodove i sjemenke. Iako je zamišljeno kao vegetarijansko jelo, Buddha bowl nema striktnih pravila, pa se slobodno poigrajte namirnicama po vlastitom ukusu. Završni korak čini dressing po volji koji će okusom podići cijelu zdjelicu, te klice ili sjemenke koje će ju i vizualno zaokružiti. Zadnji korak je sjesti, opustiti se i uživati u svom šarenom, hranjivom obroku!

Ono što ovaj obrok čini jednostavnim je što sve namirnice možete pripremiti ranije ili iskoristiti nešto što vam je ostalo od prethodnog obroka, a s obzirom da je sve slaže u zdjelicu nema nereda i kaosa po kuhinji!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori