YumYum Paradise: Hot cross buns – mekana i sočna engleska peciva
YumYum Paradise: Hot cross buns – mekana i sočna engleska peciva

YumYum Paradise: Hot cross buns –
mekana i sočna engleska peciva

Ne znam za vas, ali ja svake godine oko Uskrsa radim iste kolače, odnosno pincu i tortu od mrkve. Ove sam godine odlučila malo eksperimentirati i isprobati recepte koji se tradicionalno rade u drugim državama za Uskrs. Probala sam ih nekoliko, ali najviše su me se dojmila ova engleska peciva (hot cross buns) za koja vam danas i donosim recept. Tako su mekana i sočna, aromatična i puna okusa. Nadam se da ćete im dati šansu 🙂

Engleska uskršnja peciva (hot cross buns)

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 80 g šećera
  • 100 g grožđica
  • 20 g suhih brusnica
  • 20 g suhih višanja
  • 20 g suhih marelica
  • 1 žličica cimeta
  • 10 g suhog kvasca
  • 70 g maslaca
  • 1 jaje
  • korica naranče i limuna
  • 80 g brašna za preljev

Priprema:

Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, šećer, cimet, koricu agruma). Potom dodajte jaje, mlijeko i otopljeni maslac pa kratko promiksajte da se sastojci sjedine. Sada dodajte i suho voće pa miksajte nastavkom za tijesta 10-ak minuta. Tijesto stavite u nauljenu posudu i pustite da se odvostruči.

Premijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi, podijelite na 12 jednakih dijelova, svaki dio oblikujte u kuglu i slažite u posudu za pečenje obloženu pek papirom. Prekrijete krpom i ostavite još 30 minuta da se diže. Potom napravite preljev tako što ćete 80 g brašna pomiješati s toliko vode da smjesa bude dovoljno gusta da se zadrži na pecivu. Preljev prebacite u dresir vrećicu i na svakoj kugli tijesta nacrtajte križ.

Pecite 25 minuta na 200 stupnjeva, pa po želji premažite peciva marmeladom od marelice.

Savjeti:

  • Možete koristiti bilo koje suho voće po želji, a ako vam se čini dosta tvrdo prije dodavanja u tijesto ga kratko namočite u mlakoj vodi.
  • U tijesto slobodno dodajte i malo ruma.
  • Ako želite ubrzati postupak dizanja tijesta, stavite ga u pećnicu zagrijanu na 50 stupnjeva.

Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Bruna Vučak

Učitati još
Zatvori