Ovog Uskrsa pripremamo osvježavajuću francusku salatu bez majoneze
Ovog Uskrsa pripremamo osvježavajuću francusku salatu bez majoneze

Ovog Uskrsa pripremamo osvježavajuću
francusku salatu bez majoneze

Ako ovog Uskrsa tražite nešto drugačiji i laganiji recept za francusku salatu, svidjet će vam se onaj koji je za nas pripremila nutricionistica, profesionalna kuharica i food blogerica Stela Kordić.

Zahvaljujući kombinaciji slanutka i jogurta, ova salata ima više proteina i vlakana te manje masti u usporedbi s klasičnom verzijom. Također sadrži više hranjivih tvari i manje kalorija, što ju čini “zdravijom” opcijom.

Jeste li znali da je preteča ove salate zapravo nastala u Rusiji? Lucien Olivier, ruski chef, belgijsko-francuskog podrijetla ju je kreirao i servirao u svom restoran Hermitage u Moskvi. Iako ju mi zovemo francuskom, salata je u ostatku svijeta poznatija pod nazivom Olivier. No, kako god ju zvali, sigurni smo da će vam se ova laganija verzija ove mega popularne salate svidjeti i da će se naći i na vašem uskrsnom stolu.

Francuska salata recept

Recept za 4 osobe:

  • 100 g smrznutog graška
  • 100 g sirove mrkve, narezane na kockice
  • 100 g sirovog krumpira, narezanog na kockice
  • 100 g kiselih krastavaca, narezanih na kockice
  • 50 g jabuke, narezane na kockice
  • 3 jaja

Za umak:

  • 200 g kuhanog slanutka
  • 100 g čvrstog, punomasnog jogurta
  • 75 g vode od kuhanja slanutka (aqua faba)
  • 15 ml limunovog soka
  • 5 g Dijon senfa
  • 1/2 žličice soli
Francuska salata recept

Priprema:

  • Kuhanje jaja

Izvadite jaja iz hladnjaka 20-30 minuta prije kuhanja kako bi postigla sobnu temperaturu i ravnomjerno se kuhala.
U manjem loncu zagrijte dovoljno vode da prekrije jaja. Kada voda zavrije, smanjite vatru i pažljivo žlicom spustite jaja u vodu. Kuhajte ih na laganoj vatri 12 minuta.
Nakon 12 minuta, kuhana jaja uronite u zdjelu s ledenom vodom.
Ostavite ih u ledenoj vodi 10 minuta kako bi se ohladila.

  • Kuhanje povrća na pari

Dodajte vodu u lonac s umetkom za kuhanje na pari. Pripazite da voda ne dodiruje umetak. Temeljito operite krumpir i mrkvu te ih dobro osušite. Nije potrebno guliti povrće. Narežite krumpir i mrkvu na male, jednolike kockice.

Kada voda zavrije, u umetak za kuhanje na pari dodajte krumpir, mrkvu i smrznuti grašak. Kuhajte povrće na pari 6-8 minuta. Osvježite povrće u ledeno hladnoj vodi kako biste zaustavili kuhanje i zadržali privlačnu zelenu boju graška. Nakon 2 minute ocijedite povrće te ga ostavite sa strane.

  • Priprema umaka

Procijedite kuhani slanutak, a vodu od kuhanja (aqua faba) sačuvajte.
U stajaći blender dodajte sve sastojke potrebne za umak te blendajte na visokoj brzini dok ne postigne glatku konzistenciju.

  • Priprema preostalih sastojaka

Ocijedite kisele krastavce te ih narežite na kockice. Ogulite jaja te ih također narežite na sitne kockice. Zatim operite jabuku te ju nasjeckajte na kockice.

  •  Povezivanje svih sastojaka

U veliku zdjelu dodajte sve pripremljene elemente te prelijte umakom od slanutka i jogurta. Dobro promiješajte kako bi se sastojci ravnomjerno proželi umakom.

  • Posluživanje salate

Za najbolji okus i teksturu, svježe pripremljenu salatu pohranite u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku na nekoliko sati ili preko noći. To pomaže da se okusi sjedine i umak zgusne.

Francuska salata recept
Francuska salata recept

Recept nam donosi Stela Kordić s bloga Stela’s Food Stories. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

 

Foto: Stela Kordić

 

Učitati još
Zatvori