Inspiracija za najljepši uskrsni stol koji ćete lako ponoviti u svom domu
Inspiracija za najljepši uskrsni stol koji ćete lako ponoviti u svom domu

Inspiracija za najljepši uskrsni stol koji
ćete lako ponoviti u svom domu

Uskrs je pred vratima pa se ovih dana sve vrti oko priprema za blagdane. Nakon onog božićnog, obiteljsko okupljanje za uskrsne blagdane drugo je po važnosti u godini. Već naveliko razmišljamo o receptima koje ćemo pripremati i poslužiti kad se na uskrsno jutro svi okupimo oko blagdanskog stola. Na njemu će se naći već tradicionalne pisanice, pince, kuhana šunka, francuska salata, mladi luk i rotkvice, ali i neki manje klasični recepti na koje smo se odvažili.

Osim hrane koju ćemo poslužiti svojim ukućanima i gostima, jednako je bitna dekoracija blagdanskog stola jer ona određuje cjelokupnu atmosferu. Blagdanski stol može izgledati doista raznoliko, ovisno o vašem stilu i preferencijama. Jedino je pravilo da pravila nema, no ako vam nedostaje inspiracije, u nastavku vam donosimo prijedlog kako ove godine urediti uskrsni stol.

Kako ove godine urediti uskrsni stol?

Zajedno sa Studijem Eventastic i ove smo godine udružili snage i osmislili kako bi uskrsna dekoracija stola mogla izgledati. Kao kulisa nam je poslužio vanjski prostor Kluba Šumica, smještenog u čarobnoj Sesvetskoj šumi, i njihov dugački drveni stol na kojem smo pripredili uskrsni brunch. Jednostavnost stola postala je odlična podloga za sve što smo željeli prikazati, u jednostavnim okvirima, kako biste sličnu ideju i vi mogli izvesti u svom domu.

Ove godine boje su se vratile na velika vrata, kako u modi, tako i u uređenju interijera, a posebno narančasta i mornarsko plava. Mi smo se odlučili za nijanse narančaste i roze u kombinaciji sa zemljanim tonovima. Stolovi koji pršte od šarenih jaja, pilića, zečića i tekstila s intenzivnim blagdanskim printom više nisu popularni. Umjesto toga, posuđe i tekstil su vrlo jednostavni (iznimka je veliki trend povratka posuđa od ručno oslikane keramike, inspiriranog Italijom i Španjolskom).

Prirodno, jednostavno, a efektno

Birajte tanjure, pribor i tekstil koji imate doma i vjerujte da će biti više nego dovoljni. Na temelju onoga što već imate kod kuće, unesite poneki detalj. Razigrajte stol cvijećem i dekoracijama od prirodnih materijala. Nije nužna ni količina – rasporedite svoje cvijeće u manje vaze pa ih možete imati više. Za dekoraciju stola možete iskoristiti i grančice zelenila ili mahovinu.

Za naš uskrsni stol odlučili smo jaja ispuhati i ostaviti u prirodnoj, smeđoj boji. Tankim bijelim flomasterom na bazi krede ispisali smo imena gostiju za stolom, što je ideja koju ćete vrlo lako moći i vi napraviti u svom domu. Osim imena, na jaja možete nešto nacrtati ili napisati kakvu porukicu, pjesmicu… Flomasteri na bazi krede lako se peru u vodi i nisu opasni za zdravlje ako najmanjima dođu na prstiće ili u usta.

Od grančica masline spleli smo vjenčiće koji su visjeli iznad stola. Ukoliko želite doraditi ovu ideju, vjenčići mogu biti i od lovora, mirte, eukaliptusa… Svakako pazite da je od bilja koje se koristi u pripremi hrane i nije opasno po zdravlje, jer će visjeti iznad stola i hrane koju će te konzumirati. Na vjenčiće možete objesiti ispuhana jaja, trakice u boji vašeg stola, svježe cvijeće u malim epruvetama. Ukoliko imate predvečernju zabavu, vjenčiće možete dekorirati i lampicama.

Na stolu smo, pak, napravili vjenčiće od mahovine koji su ujedno poslužili kao košarica za jaja, dok smo drugima uredili stolice. Mali vjenčići su jednostavniji i brži za izradu pa ih možete staviti na svaku stolicu i pokloniti gostima na odlasku.

Mali ‘uradi sam’ projekt koji će razveseliti goste

Super mali vjenčići od ružmarina ovoga puta bili su stalci za jaje na svakom od tanjura, a isti ti vjenčići mogu biti i živi i razigrani prsten za salvetu. Da biste ih sami napravili kod kuće, trebat će vam grančica zelenila i malo žice. Ukoliko vam je grančica duža, ne morate koristiti žicu, nego samo motajte grančicu u prsten i sama će se ispreplesti. Ovaj DIY projekt je toliko jednostavan da ćete ga izraditi za čas, a ostavlja dojam koji će sigurno razveseliti vaše goste.

Na kraju, potrudite se da hrana koju servirate, ma koliko tradicionalna bila, bude stilski složena. Inspirirajte se našim idejama i uživajte u pripremi svog Uskrsa!

Učitati još
Zatvori