Journal.hr

Imamo recept za blagdanski brownie od slane karamele ukrašen snjegovićima

Popularni američki kolač brownies poznat je po svom sočnom, čokoladnom ukusu. Ovisno o tipu i količini sastojaka koji se koriste, razlikuju se tri varijacije ovog deserta – fudgy, chewy i cakey. Također, za njegovu pripremu može se koristiti kako crna, tako i bijela ili mliječna čokolada. Mi se nismo mogli odlučiti, pa smo u današnjem receptu kombinirali sve tri vrste. Također, u skladu s blagdanskim duhom koji trenutno vlada, kolač dekoriramo upotrebom različitih sastojaka koji će dati oblik jedne od glavnih asocijacija na zimu – snjegovića.

Sastojci


(1) Brownies

  • 150 g maslaca
  • 150 g crne čokolade
  • dva jajeta
  • 220 g šećera u prahu
  • 150 g brašna

(2) Salted caramel

  • 150 g maslaca
  • 30 g šećera u prahu
  • 60 g javorovog sirupa
  • jedna konzerva kondenziranog mlijeka
  • čajna žličica soli

(3)  Čokoladni preljev & dekoracija

  • 300 g mliječne čokolade
  • 18 kockica bijele čokolade
  • 9 slanih pereca
  • dekorativne mrvice za kolače
  • glazura za pisanje od čokolade i karamele

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180 stupjeva. Natrgajte crnu čokoladu na sitne komade i dodajte maslac, a potom ih stavite u mikrovalnu na 60 sekundi, odnosno dok se maslac i čokolada ne otope. U drugoj posudi sjedinite jaja i šećer sve dok ne nastane gusta smjesa. Pospite smjesu crne čokolade i maslaca u posudu s jajima i šećerom, dodaje brašno i pomiješajte. Ulijte smjesu u posudu na koju ste stavili papir za pečenje i ostavite u pećnicu oko dvadeset minuta. Browniesi bi trebali imati pukotine oko ruba, a sredina bi trebali biti mekani.

Dok se brownies baza hladi, krenite s pripremom slane karamele. U loncu na niskoj temperaturi, sjedinite maslac, šećer, javorov sirup i kondenzirano mlijeko. Poslije nekoliko minuta pojačajte temperaturu na štednjaku i miješajte 5 minuta, odnosno dok se karamela ne zgusne. Ovaj proces tipično je praćen pojavom balončića. Naposlijetku, dodajte žličicu soli.

@jessie.bakes.cakes
@jessie.bakes.cakes

Na ohlađene browniese izlijte slanu karamelu i rasporedite je tako da nastane ravnomjeran sloj. Ostavite kolač u frižideru na sat vremena. Za to vrijeme, napravite čokoladni preljev tako što ćete, nalik na prvi korak, izlomiti mliječnu čokoladu na djeliće i otopiti je u mikrovalnoj.

Nakon što ste browniese izvadili iz frižidera, izlijte čokoladu preko njega. Na kraju, od sastojaka za dekoraciju napravite oblike snjegovića prateći korake u Instagram receptu. Obratite pažnju na to kako ih pozicionirate – kada kolač isečete, na svakom komadu trebao bi biti po jedan. U slast!

*Članak preuzet sa Journal.rs.

Foto: Instagram @jessie.bakes.cakes