Journal.hr

Najfiniji doručak za spora jutra: Probajte kremasti bread pudding od kroasana i ricotte

Ako tražite doručak za spora subotnja i nedjeljna jutra, koji je istovremeno elegantan i jednostavan za pripremu, bread pudding od kroasana i ricotte je pun pogodak. Sočni kroasani upijaju mješavinu jaja, vrhnja i ricotte, a voće i malo džema daju ravnotežu slatko-kiselog okusa. Topao, mirisan i raskošno kremast, ovaj doručak-desert savršeno pristaje uz jutarnju kavu.

Ovaj recept idealan je i za one trenutke kada želite iskoristiti kroasane koji su ostali od ranijih dana, a naravno, isto jelo možete pripremiti sa starim pecivima ili kruhom. Miris vanilije, badema i limunove korice širi se kuhinjom dok se pudding peče.

Bread pudding od kroasana i ricotte

Sastojci:

  • 3 velika ili 4 srednja croissanta
  • 80 g omiljenog džema od borovnica
  • 80 g ricotte
  • 75 g svježih borovnica
  • 3 jaja
  • 180 g vrhnja za šlag
  • 60 g mlijeka
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije
  • 1/4 žličice ekstrakta badema
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • Korica 1 limuna

Priprema:

  • Obložite kalup za kruh papirom za pečenje ili namažite maslacem 23 cm okrugli kalup za pitu.
  • Croissante narežite na jednake komade i rasporedite po kalupu.
  • Premažite džemom, zatim ricottom, pa pospite borovnicama.
  • U zdjeli vilicom ili pjenjačom izmutite jaja, dodajte mlijeko, vaniliju, ekstrakt badema i prstohvat soli.
  • Prelijte smjesu preko croissanta i pritisnite ih vilicom da se jaja i mlijeko ravnomjerno upiju.
  • Pokrijte i pustite da odstoji 20 minuta na sobnoj temperaturi.
  • U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 180°C.
  • Skinite poklopac, pospite smjesom šećera i limunove korice.
  • Pecite 30 minuta, a zatim po želji dodajte još borovnica.
  • Pecite još 20–25 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i smjesa se ne stegne.
  • Pustite da se ohladi, narežite i po želji prelijte javorovim sirupom.

Foto: Instagram