BioMania restorani prvi su organski, farm to table i plant based restorani na Braču i Hvaru
BioMania restorani prvi su organski, farm to table i plant based restorani na Braču i Hvaru

BioMania restorani prvi su organski, farm to table i plant based restorani na Braču i Hvaru

BioMania je jedinstvena obiteljska priča koja je započela 2018. godine sa željom predvođenja promjene u percepciji zdrave prehrane i održivog življenja. BioMania je krenula kao bolska priča: nakon street food kućice na najpoznatijoj hrvatskoj plaži, Zlatnom Ratu, stigao je i BioMania bistro u centru Bola. Njihova zdrava, šarena i ukusna jela već su tada privlačila brojne posjetitelje tijekom ljetnih mjeseci, a svoje su delicije na Fuliranju 2019. predstavili i zagrebačkoj publici. Ove je pak godine otvoren najveći do sada, BioMania bistro u Hvaru. Vlasnici, Dario Kožul, te sinovi Luka i Vito Kožul, u potpunosti su predani vođenju ovih otočkih gastro oaza, a načela u koja vjeruju svakodnevno prenose gostima svojih lokala – što kroz hranu koju pripremaju i poslužuju, što kroz odnos prema drugim aspektima ugostiteljstva.

Održivost i želja za promjenom u ugostiteljstvu

BioMania je isključivo organski, ‘od polja do stola’ veganski restoran, a većina jela je i bez glutena. Jedan od najvažnijih aspekata kojim se mogu pohvaliti jest vlastiti vrt u kojemu već 4 godine sami uzgajaju povrće i začinsko bilje koje poslužuju u jelima u svojim restoranima, te tako gostima prenose dio svojih vrijednosti i filozofije – vlastitim primjerom. Njihovi proizvodi bogati hranjivim tvarima uzgojeni su bez ikakvih kemikalija i pesticida.

“Vjerujemo da izbori koje donosimo o tome kako i gdje je hrana koju jedemo uzgojena i kako je pripremljena izravno utječu na našu dobrobit” kažu vlasnici,  Dario, Luka i Vito Kožul.

Cilj nam je biti primjer održivog ugostiteljstva pružajući našim gostima hranu najviše kvalitete koja je puno više od samo organske. Od iznimne važnosti nam je graditi odnose s malim obiteljskim proizvođačima, imati vlastitu proizvodnju te prilagođavati jelovnik sezonskim i lokalnim namirnicama specifičnim za ovaj prostor.”

Svi zaposlenici BioManie tako prolaze višestruko korisne i poučne edukacije, ne samo u kuhinji već i one u vrtu, ali i one o održivosti te načelima organske, plant based i farm to table prehrane i pogleda na svijet. BioManijaci se tako svakodnevnim radom i pristupom gostima trude podići svijest i inspirirati ih da žive održivo.

“Naša priča je naša interpretacija priče planete na kojoj živimo. Dajemo sve od sebe kako bi čuli njene potrebe i radili u skladu s njima. Uporaba biorazgradive ambalaže te kompostiranje neki su od načina na koje integriramo cirkularne procese u naše operativne sustave. Radeći na svim frontama za dobrobit planete i zdravlja naših gostiju, nadamo se pokazati – kako lokalnim tako i globalnim zajednicama – kako doprinijeti, primjenjujući te principe, SADA.”

BioMania restorani na Braču i Hvaru

BioMania restorani imaju iznimno zanimljiva i raznolika jela na svojim jelovnicima. Iako se jelovnici na dvije lokacija na Bolu na Braču i jednoj na Hvaru u nekim jelima razlikuju, svima im je baza jednaka. To su zdravi i ukusni doručci poput avokado tosta, palačinka, omleta, falafel i tofu wrapa, smoothie bowla i zobenih kaša, a svako je jelo obogaćeno lokalnim, sezonskim namirnicama.

Za glavna jela nude BioMania burger, salate, razne bowlove poput red curry ili falafel bowla, a tu su i genijalni deserti poput gluten free i raw torte od avokada i torte od čokolade. Za piće nude sve od cijeđenih sokova, smoothieja, kombuche i energetskih shotova, pa do matcha i golden lattea te lattea od plave spiruline. Na karti također možete pronaći i probrana alkoholna pića poput vina, piva, gina i vrhunskih koktela. Osim pohvala i oduševljenja gostiju koji se nakon doručka redovito vraćaju na ručak, a potom i na večeru, veliko su im priznanje i odlične recenzije na Tripadvisoru.

BioMania bistro na Bolu ima veliku terasu s pogledom na more na kojoj se pod suncobranima može uživati po cijele dane, dok bistro u centru Hvara osim velike terase ima i ležaljke i stoliće na samoj plaži, pa tako u hrani i piću zaista uživate tik do mora!

BioMania streetfood nalazi se na adresi Put Zlatnog Rata, dok se bistroi nalaze na adresama Rudina 10, Bol te Fulgencija careva 1, Hvar.

Foto: Instagram, Biomania

Učitati još
Zatvori