Chefovi s Asian Street Food Festivala otkrili su nam kako napraviti gyoze, sushi i katsu sendvič
Chefovi s Asian Street Food Festivala otkrili su nam kako napraviti gyoze, sushi i katsu sendvič

Chefovi s Asian Street Food Festivala otkrili su nam kako napraviti gyoze, sushi i katsu sendvič

Obožavate azijsku kuhinju, oduvijek ste htjeli kod kuće napraviti Asian party za prijatelje ili najmilije? Bili ste na prvom Asian Street Food Festivalu i oduševila su vas egzotična jela te biste ih rado rekreirali kod kuće? Potrudili smo se doznati tajne vrhunskih profesionalaca koji na zagrebačkom Strossmayerovom trgu svakodnevno, sve do 25. lipnja, oduševljavaju posjetitelje svojim delicijama te vam u nastavku donosimo recepte za gyoze iz Purple Monkeyja, sushi iz Jellyfish in Space i katsu sando Full Circlea by Marko Palfi.

Purple Monkey – Pork Gyoza

Sastojci:

  • 1000g Svinjetina mljevena
  • 40g Đumbir svježi
  • 100g Mladi luk
  • 1000g Kineski kupus
  • 70g Kikkoman prirodno fermentirani soya umak
  • 40g Mirin
  • 20g Sol
  • 10g Papar bijeli
  • 25g Sezamovo ulje
  • 30g Tom Yum pasta

Priprema: Đumbir svježi i mladi luk potrebno je iskosati na sitno, može i u sjeckalici, kineski kupus narezati na jako tanke trakice (najbolje na dobru japansku mandolinu). Bijeli papar potrebno je lagano tostirati na suhoj tavici te ohladiti prije mljevenja. Dobro izmješati sve sastojke u jednu smjesu te ostaviti barem 2 sata u hladnjaku. Količina smjese je dovoljna za 2 paketa smrznutog tijesta za gyoze (mi koristimo i preporučamo happy belly gyoza skins), što ispadne oko 76 gyoza.

U jednu ruku uzmemo jedno gyoza tjesto, stavimo 30g smjese, hladnom vodom premažemo lagano rub gyoze, presavinemo napola te jednu polovicu tjesta savijamo u ‘falde’ i pritišćemo uz drugu stranu tjesta da se spoji. Ponovite postupak 76 puta 🙂

Završavanje: Na vruću tavicu stavimo par kapi ulja i složimo gyoze, neka se peku samo s jedne strane dok ne porumene. Kad smo postigli željenu boju, zalijemo s 1 dcl vode i pokrijemo poklopcem da se gyoze pare 4 min. Maknemo poklopac, zalijemo s malo sezamovog ulja i ostavimo još nekih 20 sec. Poslužimo gyoze uz dip umak.

Jellyfish in Space – Luna roll sushi

Priprema sushija kao uvijek počinje pripremom sushi riže. Potrebno vam je 1 kg sushi riže i 900 ml vode. Rižu moramo oprati u hladnoj vodi sve dok ne ispusti sav škrob iz riže, odnosno dok voda nije djelomično prozirna. Najčešće ispiranje 4 – 5 puta. Kad se riža skuha, dodajemo rižin ocat. Na 1 kg riže stavljamo 250 ml rižinog octa.

Sastojci za Luna roll: 

  • Mango 1 kom
  • Jagode 4 kom
  • Avokado 1 kom
  • Krem sir 50 g
  • Nori alga
  • Sirup od passion fruita 100 ml
  • Vrhnje za šlag 200 ml
  • Bobice ribizla 50 g
  • Rižin ocat 250 ml
  • Sushi riža 1 kg

Priprema: Prvo moramo pripremiti šlag s passion fruitom. Postupak je vrlo jednostavan. 200 ml vrhnja za šlag stavimo u posudu za miksanje i dodamo sirup od passion fruita. U drugu posudu pripremio narezani mango, jagode i avokado na trakice. Ostatak manga, jagoda i avokada narežemo u obliku nigirija, to će nam biti topping na rolicu.

Prvi postupak rolanja sushija: Nori alga prepolovljena na pola: ta alga će nam služiti za izradu “Uramaki Luna”. Na algu raširimo 125 g sushi riže. Okrenemo algu na drugu stranu gdje nema riže, tamo će nam biti punjenje.

Punjenje: Krem sir, jagode i avokado – poslije toga rolicu zatvorimo i stavljamo ostatak voća. Na rolicu i stavljamo: 1 nigiri jagoda, 1 nigiri avokado, 1 nigiri mango i onda ispočetka dok nam rolica ne izgleda šareno. Kad napravimo sve, rolicu možemo narezati na 8 komada. Kad su narezane, stavimo šlag s passion fruitom na svaki individualni komad sushi rolice i ribizl na kraju na vrh šlaga kao trešnja.

Dip umak

Sastojci: 

  • 60 ml Kikkoman prirodno fermentirani soya umak
  • 20 ml Rižin ocat
  • 1 žličica Chilly flakes
  • 1 žličica Češnjak granule
  • 20 ml Sezamovo ulje

Dobro izmješajte sve sastojke.

Full Circle Katsu by Marko Palfi – Salmon katsu sando

Sastojci: 

  • 150g Losos
  • 2 kom bijeli tost
  • 40g Mlado bijelo zelje
  • 20g Tonkatsu umak
  • 20g Japanska majoneza
  • 5g Wasabi pasta
  • 100g Brašno
  • 2kom Jaja
  • 100g Panko mrvice
  • 20g Teryiaki umak

Priprema: Losos oblikovati u oblik tosta (tzv. butterfly tehnikom), premazati tankim slojem teryiaki umaka pa panirati u brašno, jaja i panko mrvice. Zelje narezati na tanke trakice. Wasabi pastu umiješati u japansku majonezu. Bijeli tost tostirati samo s jedne strane. Mekanu stranu tosta premazati umacima, wasabi mayo i tonkatsu, dodati zelje. Panirani losos pržiti na 180 stupnjeva Celzijusa, na ugrijano ulje, cca 2 min. Dodati losos i kompletirati sendvič.

Soho Sushi & Poke (chef Danijel Grlić) – Tuna Supreme Poke

Tuna Supreme Poke bowl sljubljuje ananas i tunu i prvi put je prezentiran na Asian Street Food Festivalu.

Sastojci:

  • 400 g svježe tune, narezane na kockice
  • 1 šalica svježeg ananasa, narezanog na kockice
  • 1/4 šalice Kikkoman prirodno fermentiranog soja umaka
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žlica soka od limete
  • 1 žličica sjemenki sezama
  • 1/2 šalice oguljenih edamamea
  • 1/2 šalice poke umaka Kikkoman
  • 1/2 šalice go-tan slatkog čili umaka
  • 1/2 šalice sjeckanog krastavca
  • 1/4 šalice sjeckanog crvenog luka
  • 1/4 šalice grubo nasjecka og mladog luka
  • 1 žlica ulja od sezama
  • Sol i papar po ukusu

Priprema: U velikoj posudi pomiješajte soja umak, rižin ocat, sok od limete, sjemenke sezama, kikkoman poke umak i slatki čili i sezamovo ulje. To je marinada za tunu. Dodajte tunu u marinadu i pažljivo je promiješajte da se prekrije sa svih strana. Ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje 30 minuta kako bi se okusi sjedinili.

U međuvremenu, pripremite preostale sastojke. U drugoj posudi pomiješajte ananas, krastavac, crveni luk i mladi luk. Dodajte mariniranu tunu i ananas u posudu sa sjeckanim povrćem. Pažljivo promiješajte kako biste ravnomjerno rasporedili sastojke. Posolite i popaprite po ukusu. Poslužite svježi poke u zdjelama ili na tanjurima. Možete ga poslužiti s rižom, preliti dodatnim Kikkoman poke umakom ili posipati dodatnim sjemenkama sezama.

Thai Thai – Mango puding

Sastojci za 4 porcije:

  • 1 mango
  • 500ml kokosovog mlijeka
  • tapioka brašno 30g
  • žličica soli
  • 4 žličice šećera (po želji dodati ili smanjiti)

Postupak: Napraviti smoothie od manga, ukloniti pulpu pa u smjesu dodati kokosovo mlijeko, sol, tapioku i dodati 1dcl vode. Kuhati 20ak minuta na laganoj vatri, ohladiti i posipati s izmrvljenim pistacijom i komadićima manga.

Foto: Sanja Jagatić, Sandro Sklepić

Učitati još
Zatvori