Svjetski poznata majstorica za sourdough dolazi u Hrvatsku, a s nama je podijelila recept za kruh
Slovenka Anita Šumer, svjetski poznata sourdough majstorica koja se krije iza Instagram profila Sourdough Mania i nekoliko nagrađivanih kuharica, posljednjih je deset godina posvetila izradi sourdough kruha i delicija.
Anita je sama izučavala svijet pekarstva s domaćim kvascem, a sve pogreške na putu motivirale su ju da bude bolja i još se više trudi. Njen su put prožele ljubav i strast, predanost i upornost, a njena prva kuharica dobila je prestižnu titulu i nagradu ‘Best Bread Book in the World by Gourmand World Cookbook Awards’, dok je treća kuharica najbolja kulinarska knjiga u svim kategorijama istog natjecanja!
Sourdough radionice u Zagrebu i Splitu
Do danas je proputovala dvanaestak zemalja i održala stotinjak radionica o pečenju s domaćim kvasom, a sada će ih prvi put održati u Hrvatskoj, i to u Splitu i Zagrebu.
Polaznici će na radionici naučiti kako zamijesiti tijesto za kruh ili pizzu, kako napraviti focacciu, a svatko će zatim oblikovati i ispeći svoju pizzu. Anita će im otkriti sve tajne sourdough startera, pokazat će im kako treba izgledati i kako se o njemu brinuti. Sami će zatim ispeći pizzu, a steći će i važna znanja o kiselom tijestu i naučiti sve tips&tricks.
Osim toga, polaznici će dobiti i poseban poklon, odnosno goodie bag u kojem se nalazi Anitin 10-godišnji starter, kuharica koja je proglašena najboljom na svijetu prošle godine, zatim popust na hrvatska izdanja njenih ostalih knjiga, online članstvo od 3 mjeseca na SourdoughMania Family, razni organski proizvodi…
Radionice će se održati 3. i 4. ožujka u Splitu (Miele Experience Center) te 13. ožujka u Zagrebu (Miele Experience Center). Predviđeno trajanje radionica je od 17 do 21 sat. Cijena je 149 eura, a prijaviti se možete ovdje.
Recept za kruh by Anita Šumer
Taj bijeli pšeničnik iz knjige Kvasomanija po pojednostavljenom postupku Sourdough Simplified
Sastojci:
- 500 g bijelog pšeničnog brašna
- 280 g vode (ili malo više po potrebi)
- 150 g pjenastog i pjenušavog (aktivnog) startera
- 10 g soli
Postupak:
Sve sastojke zajedno pomiješati, da nema grudica ni suhih dijelova. Pokriti i ostaviti 10 minuta. Zatim ponovno promiješati. Ostaviti da se diže na sobnoj temperaturi da tijesto naraste za 50 posto. Tijesto nakon toga oblikovati i premjestiti u košaricu za dizanje tijesta. Ostaviti još sat-dva na sobnoj temperaturi.
Tijesto zatim staviti u hladnjak i ostaviti ga do idućeg dana. Prije pečenja provjeriti je li tijesto dovoljno naraslo. Ako nije, ostaviti ga da se još diže na sobnoj temperaturi.
Kruh peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 stupnjeva, prvih 15 minuta na pari, a onda još 10 minuta bez pare, da dobije lijepu zlatno smeđu boju.
Foto: Anita Šumer