Nova kuharica Ana-Marije Bujić stigla je taman pred Božić

Nova kuharica Ana-Marije Bujić stigla
je taman pred Božić

Sasvim mala božićna kuharica Ana Marija Bujić.

Početak prosinca je definitivno trenutak kada se bez ustručavanja možemo početi zagrijavati za blagdane pred nama. Neki su krenuli još u listopadu, no ako ste tada imali zadrške – sada je ne treba biti. Potvrdio je to i prvi snijeg koji može samo dodatno zaokružiti priču o kićenju, lampicama, božićnim pjesmama, iščekivanju jelke i Djeda Božićnjaka.

Ali blagdani bez kolača kao da ne postoje. Miris cimeta, ruma, čokolade i naranče koji se iz kuhinje širi po cijelom domu zaslužan je za gotovo sva najljepša sjećanja. Pamtimo recepte kojima su bake i mame zamirisale naše djetinjstvo, pečemo kolače s djecom, za svoje obitelji i prijatelje, uživamo u zajedničkom društvu, igri, smijehu…

Sasvim mala božićna kuharica Ana Marija Bujić.

Ovaj sentiment u svoju je novu kuharicu, treću po redu, pretočila Ana-Marija Bujić, gastro blogerica, vlasnica dubrovačkog restorana Pantarul i autorica kuharica. Nakon What’s Cooking in Dubrovnik i Pantarul doma, stiže jedna tematski ukoričena priča posvećena blagdanima. Sasvim mala božićna kuharica upravo je izašla iz tiskare, a mi smo odmah poželjeli saznati kakva je točno.

Sasvim mala božićna kuharica

Red klasičnih božićnih kolača i slatkiša, red nostalgičnih recepata, pa malo jestivih darova i slatkih DIY projekata za male i velike ručice – sve se to isprepliće kroz 128 stranica nove, Sasvim male božićne kuharice. Ne možete dočekati da je naručite? Na ovom linku pronađite sve detalje.

Sasvim mala božićna kuharica Ana Marija Bujić.
Srebrna i zlatna Sasvim mala božićna kuharica

A mi smo s Ana-Marijom malo porazgovarali o novoj kuharici i možda najneobičnijim blagdanima do sad.

  • Nova kuharica je tu. Pomalo neplanirana, no svakako dobrodošla. Kako si došla na ideju da sve ove fine recepte ipak pretvoriš u kuharicu?

Dapače, potpuno neplanirana! Ali često su najbolje stvari u životu baš one bez plana. Svaki mjesec svojim čitateljima šaljem besplatan i podugačak newsletter s idejama, preporukama i s PDF knjižicom s receptima i svaki put ta knjižica ima neku novu temu. Kako obožavam blagdane, o božićnom sam izdanju počela razmišljati jako rano i zamislila jedan malo ambiciozniji PDF. No, kad sam počela raditi, svako malo bih pomislila: „Ajde, još saaaamo ovo” pa bih nešto dodala i projekt je mjesecima rastao i rastao sve do točke kad sam shvatila da bi mi bilo žao da sve te recepte ne vidim u opipljivom obliku, na papiru.

Sasvim mala božićna kuharica Ana Marija Bujić.
  • Ovo je već treća kuharica koja izlazi s tvojim potpisom. Po čemu se “Sasvim mala božićna kuharica” razlikuje od ostalih? Ima li nešto novo iza kulisa tiskanja što si naučila i sad ćeš znati primijeniti i na druga izdanja?

Sasvim mala božićna kuharica drukčija je formatom (16 x 23 cm) i mekim uvezom te fokusom samo na slastice. Moje dosadašnje knjige „What’s Cooking in Dubrovnik” i „Pantarul doma” veća su, tvrdo ukoričena izdanja s 320 – 350 stranica, ali ono što vezuje sve tri kuharice jest velika želja da s dragim ljudima (koji su mi godinama vjetar u leđa u ovom mom poslu) podijelim nešto istodobno korisno i lijepo, da nekoga te stranice razvesele i da ljudi na kraju zajedno uživaju u pripremljenim jelima. 

Što se učenja tiče – uvijek ima nešto novo za naučiti i sa svakom projektom otkrivam neke nove izazove i potencijalne probleme, ali i rješenja. A „Sasvim mala božićna kuharica” još mi je jednom pokazala koliko je važno sve provjeriti po sto puta – pa onda još jednom kad si već sigurna da je sve ok.

Sasvim mala božićna kuharica Ana Marija Bujić.
  • “Sasvim mala”, a 128 stranica. Kako si birala recepte? Čini se da je bilo teško napraviti rez i odlučiti kada stati? 🙂

Da, rekli su mi baš u tiskari: „Pa i nije tako mala!” Ali meni je uvijek veći problem skratiti nego dodati. Recepte sam birala tako da lijepo zaokružimo cijelu božićnu priču. Ubacila sam neke stare, dobro nam poznate recepte, ali i puno novih koji se lijepo uklapaju u naše tradicije. Osim toga, tu je i nekoliko jednostavnih projektića tipa „uradi sama” kao i puno ideja za sitnice koje možemo pripremiti pa njima iznenaditi drage ljude. A ima i puno općenitih savjeta za uspješno pečenje kolača.

  • Možeš li izdvojiti koji vam je najdraži obiteljski recept? Ili barem pet njih? 🙂

Evo, nađemo se na sredini – top tri! Vanilin kiflice obožavam jer su toliko jednostavne, a opet jako profinjene i treba ih znati oblikovati i ocijeniti pravi trenutak kad je vrijeme da ih se uvalja u šećer. Broj dva je orahnjača. Nema božićnog doručka bez čaše hladnog mlijeka i šnite svježe orahnjače ispečene večer prije. Broj tri su mi londoneri – također klasik iz djetinjstva koji sam baš jako zavoljela zapravo tek kad sam prestala biti dijete.

Sasvim mala božićna kuharica Ana Marija Bujić
  • Kako će tvoji blagdani izgledati ove, lude, 2020. godine?

To i mene zanima! Predblagdanski dio uvijek je užurban jer je to dio godine kad ima prilično posla s pakiranjem i slanjem narudžbi. Strašno me veseli pomisao da će netko zaviriti pod bor, otvoriti te paketiće i iznenaditi se. 

A kad prođe ta žurba, uzimam pauzu i ove godine mi je glavna deviza: no stress. Dovoljno smo se brinuli tijekom 2020. – sad je vrijeme da ispečemo djeci omiljene kekse, upalimo „Sam u kući” (u 2020. taj naslov poprima sasvim novu dimenziju!) i samo uživamo u tome što smo živi, nadajmo se zdravi i zajedno.

Sasvim mala božićna kuharica Ana Marija Bujić.
  • Sastavni dio blagdana je jestiva zabava. Koji su vaši najdraži božićni rituali? Peče li Karmen s tobom kolače?

Najdraži rituali su kićenje jelke (očekivano) i zajedničko motanje po kuhinji uz Franka Sinatru ako biramo muž i ja ili uz dječje božićne pjesme ako bira Karmen. Ona jako voli pomagati kad se nešto u kuhinji događa pa brašna bude na sve strane, ali to malo otresemo i idemo dalje.

  • Što si želiš u 2021. godini?

U 2021. nemam neku posebnu želju za sebe, ali imam za sve nas – da se opet grlimo i bez brige dijelimo hranu iz istog tanjura.

Sasvim mala božićna kuharica Ana Marija Bujić.
Ana-Marija s kćeri Karmen

Foto: Ana-Marija Bujić

Preporuka

Zatvori