Kako svojoj mački pružiti zdraviji život? Poznati Hrvati i vlasnici mačaka imaju odgovor

Iako nam je listopad prošao, moramo naglasiti važnost tog mjeseca jer nam je to mjesec kućnih ljubimaca. Tijekom tog mjeseca posebno se trudimo podići svijest o brojnim napuštenim i nezbrinutim životinjama koje su potrazi za toplim domom i najboljim ljudima. Isto tako cilj je podići svijest o problemima vezanim uz njihovo zdravlje, pogotovo ako se radi o problemima koje možemo spriječiti. Prošli mjesec listopad je tako u centru pozornosti bila sterilizacija mačaka. Najistaknutiji benefit sterilizacije je smanjenje populacije mačaka o kojima nitko neće brinuti i koje nemaju dom. Što je još važnije, sterilizacija pomaže vašoj mački da živi zdravije i dulje. Uz to, smanjuje se rizik od lutanja, agresija kod mužjaka te rizik od bolesti poput raka.

„Dom je tamo gdje je mačka“ kampanja koja brine o budućnosti naših ljubimica

Mačke su, uz pse, omiljeni kućni ljubimci u Hrvatskoj. Ipak, sterilizacija mačaka još uvijek nije toliko uobičajena koliko bi trebala biti. Štoviše, daleko smo ispod prosjeka Europske unije. Na tom otkriću možemo zahvaliti Purini koja je provela istraživanje o sterilizaciji mačaka i prošli mjesec objavila svoje rezultate. Čak troje od deset ljudi u Hrvatskoj ima mačku, a sterilizirana je samo trećina njih. To je više nego dvostruko manje od prosjeka Europske unije. Potaknuta tim rezultatima, Purina je odlučila podići svijest javnosti kroz edukaciju o važnosti i dobrobitima sterilizacije mačaka pod nazivom „Dom je tamo gdje je mačka“.

Cilj kampanje, pored edukacije, je pozvati sve sadašnje i buduće vlasnike i prijatelje mačaka da svojim ljubimcima omoguće kvalitetniji i duži život. Upravo zato su Purina i njihova mreža partnera dobili podršku poznatih vlasnika mačaka među kojima su Mia Kovačić, Katarina Baban, Marko Petrić, Saša Lozar, Nina Mia Čikeš te Nika Fleiss. Svi oni pozvali su svoje followere na društvenim mrežama da steriliziraju svoje mačke.

Evo što su nam otkrili slavni vlasnici mačaka o svojim ljubimicama

Nekoliko pitanja uputili smo Mii Kovačić, Katarini Baban i Marku Petriću. Zanimalo nas je kako su se odlučili na udomljavanje mace i kako su se odvažili na njezinu sterilizaciju te je li njihova ljubimica to dobro podnijela. Evo što su nam otkrili:

Tijekom ove edukativne kampanje sterilizirala sam Spocka, svog mačića kojeg sam udomila nakon poplave. Za sterilizaciju sam se odlučila jer želim Spocku pružiti duži i kvalitetniji život. Sam zahvat je bio bezbolan, a Spock se brzo oporavio i za jedan dan vratio svom uobičajenom mačjem ritmu. Obratila sam pažnju i na njegovu prehranu pa je Spock prešao na hranu za sterilizirane mačke Pro Plan Sterilized kako bi ostao jednako vitalan kao i prije“, izjavila je voditeljica Mia Kovačić.

Udomila sam macu jer je mačka od moje prijateljice dobila mačiće. U leglu je imala samo jednu bijelu mačku pa nisam mogla odoljeti. S obzirom ne to da živim u manjem stanu nisam imala izbora po pitanju sterilizacije. Maca ne ide van pa bi i cijeli proces tjeranja bio poprilično težak i mučan, kako za nju, tako i za cijelu zgradu. Znaju biti poprilično glasne u tom periodu“, rekla je Katarina.

Maca je bila napuštena u trajektnoj luci na Visu, motala mi se oko nogu i pratila me. Volim vjerovati da je ona odabrala mene. Čini mi se da nije požalila. Odlučio sam se na njezinu sterilizaciju zbog njezinog zdravlja. Mačke koje nisu sterilizirane imaju znatno veću šansu za cijelu lepezu bolesti i zdravstvenih poteškoća. Podnijela je to izuzetno dobro. Zahvat je bio brzo gotov. Nekoliko dana je nosila ovratnik da ne dira ranu i nakon toga je sve bilo okej“, istaknuo je Marko.

Važno je voditi računa o prehrani sterilizirane mačke

Neke se mačke brže udebljaju nakon sterilizacije, odnosno kastracije, stoga je važno osigurati da maca bude aktivna i da se pravilno hrani. „Kako bi mačke ostale vitalne i nakon sterilizacije, potrebno je prijeći na hranu za sterilizirane mačke koja čuva njihovo zdravlje. S obzirom na to da dolazi do hormonalnih promjena, s prilagođenom prehranom treba krenuti odmah nakon sterilizacije kako bi se održalo cjelokupno zdravlje mačke. Purina u svom asortimanu ima PRO PLAN specijalizirane proizvode za sterilizirane mačke koji će zadovoljiti sve potrebe, a od kojih mačke neće nakupiti dodatne kilograme što je zbog smanjenja kretanja veliki problem nakon sterilizacije. Osim što je nutritivno uravnotežena PRO PLAN hrana sadrži visokokvalitetne sastojke koji održavaju zdravlje bubrega i mokraćnog sustava, a sve recepture su temeljene na znanstvenim istraživanjima te imaju dokazani zdravstveni učinak“, izjavila je Nataša Rajlić iz Purine.

Foto: Purina, Pexels

0