Journal Pets: Koje su prednosti sterilizacije za život vaše mačke?

Na sterilizaciju ili kastraciju mačke se vlasnici uglavnom teško odlučuju te o tome žele znati puno više kako bi znali da su ispravno odlučili. Važno je znati da postoji puno više prednosti nego nedostataka. Prvo treba pojasniti da sterilizacija i kastracija nisu isti zahvati. Oba zahvata popularno nazivamo sterilizacijom, no oni se ipak razlikuju. Najučestalija metoda koja se danas koristi zapravo je kastracija, operacijski zahvat uklanjanja maternice i jajnika kod ženki te uklanjanje testisa kod mužjaka. S druge strane, sterilizacija je rezanje ili podvezivanje sjemenovoda kod mužjaka, te podvezivanje jajovoda u ženki. Sterilizacijom se ne postiže učinak duljeg i zdravijeg života mačke iz razloga što životinja i dalje proizvodi spolne hormone tj. ne izostaje spolni nagon i svo neželjeno ponašanje, a istovremeno ne isključujemo mogućnost obolijevanja od raznih bolesti.

Najistaknutiji benefit je smanjenje populacije mačaka o kojima nitko neće brinuti i koje nemaju dom. Što je još važnije, sterilizacija pomaže vašoj mački da živi zdravije i dulje. Radi se o prilično jednostavnom kirurškom postupku kod ženki, a još jednostavnijem kod mužjaka. Uz to, može se izvoditi u bilo kojoj dobi. Međutim, najbolje bi bilo da se mačke/mačci steriliziraju prije prvog spolnog ciklusa u dobi od 6 do 7 mjeseci kako bi se spriječilo neželjeno ponašanje poput obilježavanja teritorija mirisom. U nastavku doznajte koji su sve benefiti sterilizacije, odnosno kastracije, mačaka.

Smanjuje agresiju kod mužjaka

Nekastrirane mužjake hormoni tjeraju na to da traže partnericu i brane svoj teritorij od uljeza. Ako se u istom kućanstvu nađu dva ili više nekastrirana mužjaka, to bi vam moglo stvoriti probleme. Kastracijom mačaka smanjit ćete im agresivne instinkte. Tako neće dolaziti do ‘tučnjava’ u vašem domu, pogotovo ako još imate i žensku mačku kod kuće.

Smanjuje se rizik od lutanja

Kad se mačke tjeraju, njihovi hormoni i instinkti potiču ih na to da pronađu partnera. Tako bi vaša mačka mogla pokušati pobjeći od kuće svaki put kad otvorite vrata ili prozor. Imajte na umu da mužjake također pokreću hormoni i instinkt parenja te će iz istog razloga dati sve od sebe da pobjegnu. Tada su i mužjaci i ženke izloženi opasnosti od toga da budu ozlijeđeni dok sami lutaju vanjskim svijetom. Sterilizacijom mačke smanjit ćete ovu njihovu želju za lutanjem, a tada će one rado ostati na sigurnom, udobno smještene pored vas na kauču.

Sterilizacija mačke za čišći dom

Mužjaci uriniraju na okomite površine kako bi obilježili svoj teritorij. I dok oštar miris mokraće nekastriranog mužjaka upozorava druge mužjake da je u blizini još jedan ‘frajer’ koji je to područje proglasio svojim teritorijem, ženkama on govori da čeka svoju priliku da se pari s njom. Kastracija smanjuje ili uklanja potrebu za označavanjem teritorija, a ako to i učine, miris bi trebao biti puno blaži. Ženke također izlučuju tjelesne tekućine kad se počnu tjerati. Te tekućine sadrže i mirise koji obavještavaju mužjake da je u blizini plodna ženka. Sterilizacijom vaše ženske mačke eliminirat ćete taj problem.

Smanjeni rizik od raka

Sterilizacija, odnosno kastracija, zaustavlja proizvodnju spolnih hormona i tako uklanja rizik od raka i drugih bolesti izazvanih hormonima kao što su rak maternice, testisa, mliječne žlijezde i prostate, a sprječava se i pojava mačje leukemije i spolno prenosivih bolesti. Već znamo da se značajno smanjuje ponašanje poput obilježavanja teritorija i borbe za teritorij kod muških mačaka te pretjerane privrženosti i agresije kod ženki. To značajno povećava životni vijek kod mačaka. Naime, smanjuje se rizik od zaraznih bolesti prilikom borbi i ozljeda uzrokovanih, primjerice, automobilom dok tragaju za partnerom.

Zašto se o sterilizaciji mačaka priča baš sada?

Mačke su, uz pse, omiljeni kućni ljubimci u Hrvatskoj. No, sterilizacija mačaka još uvijek nije toliko uobičajena koliko bi trebala biti. Štoviše, daleko smo ispod prosjeka Europske unije. Na tom otkriću možemo zahvaliti Purini koja je provela istraživanje o sterilizaciji mačaka i povodom mjeseca kućnih ljubimaca objavila je svoje rezultate. Čak troje od deset ljudi u Hrvatskoj ima mačku, a od svih mačaka koje žive u kućanstvima, sterilizirana je samo trećina njih. To je više nego dvostruko manje od prosjeka Europske unije. Potaknuta rezultatima istraživanja, Purina je s udrugom Indigo, Pet centrom, veterinarskim ambulantama Buba, Kreszinger, Fabela, Marković i Happy Vet i poznatim vlasnicima kućnih ljubimaca odlučila podići svijest javnosti kroz edukaciju o važnosti i dobrobitima sterilizacije mačaka pod nazivom „Dom je tamo gdje je mačka“.

“Cilj kampanje je educirati široku javnost, pozvati sve sadašnje i buduće vlasnike i prijatelje mačaka da svojim ljubimcima omoguće kvalitetniji i duži život. Time ujedno doprinose smanjenju broja napuštenih mačaka i mačića. Sterilizacija je za mačke bezbolna, oporavak brz, a dobrobiti za mačke, ali i kućanstvo u kojem žive, velike. Jedino na što trebate paziti je da nakon sterilizacije mačke jedu posebnu hranu za sterilizirane mačke“, izjavila je Nataša Rajlić iz Purine.

Hranjenje mačke nakon sterilizacije ne mora vas zabrinjavati

Neke se mačke brže udebljaju nakon sterilizacije, odnosno kastracije, stoga je važno osigurati da maca bude aktivna i da se pravilno hrani. Purina Pro Plan Sterilised je uravnotežena prehrana koja sadrži visokokvalitetne sastojke kako bi mačka održala optimalnu tjelesnu težinu nakon sterilizacije/kastracije. Purina Pro Plan proizvodi također sadrže mješavinu hranjivih sastojaka koji štite zdravlje mokraćnog sustava, ACTI-PROTECT formulu za jači imunitet, OPTIRENAL® formulu za optimalno zdravlje bubrega, te LONGEVIS® formulu u hrani za starije mačke. Purina Pro Plan hranu možete nađi u više različitih okusa kao što su patka, žečetina, puretina, losos u kojima će mačke sigurno uživati, te kao Nutrisavour hranu u umaku kada želite macu malo počastiti.

Sterilizacija mačke ima brojne benefite koji nadaleko premašuju bilo kakve nedostatke. Da, može biti zastrašujuće odvesti svog voljenog ljubimca na operaciju, no isplati se uzeti u obzir veće rizike poput neželjenih mačića, bijega i upadanja u probleme s drugim životinjama.

Foto: Pexels

0