Kišni dani su kao stvoreni za atmosferične koncerte, izložbe i kino…

Kišni dani su kao stvoreni za atmosferične
koncerte, izložbe i kino…

Izlasci tijekom kišnog tjedna…

Kiša i sivilo zovu na ostanak kod kuće. No, izlasci tijekom takvog tjedna trebaju biti lagani, nježni i atmosferični… Baš za one kojima je kiša opravdanje za svako ostajanje doma, donosimo naš izbor događanja koja ćete htjeti posjetiti…

ZORAN PREDIN – ZBIRKA PRIČA GLAVOM KROZ ZID

Zoran Predin predstavit će svoju zbirku priča Glavom kroz zid, sutra, 4. veljače u intimnom ambijentu Zagrebačkog kazališta mladih, gdje će u razgovoru s Andrijom Škarom, osim onih o knjizi i pisanju, otkriti i mnoge dosad nepoznate detalje iz vlastitog života, razjasniti zašto ga bije glas nepopravljivog romantika i koliko je teško zadržati takvu reputaciju, rasvijetliti vlastite kreativne procese i prišapnuti nam tajne koje stoje iza njegovih najboljih i najpoznatijih pjesama.

Na predstavljanju će sudjelovati i nekoliko gostiju iznenađenja koji su ovog velikog kantautora, pjesnika i pjevača pratili kroz različite faze njegove karijere i kroz čija će se svjedočanstva pred vama otkriti Zoran Predin kakvog još niste upoznali. Ovaj jedinstveni društveni događaj izvanredna je prilika da izbliza, intimno upoznate čovjeka kojega ste dosad mogli samo slušati, a što je nama u razgovoru sve otkrio o knjizi i planovima za budućnost, možete saznati ovdje.

Ulaznica za promociju stoji 40 kuna i vrijedi kao vaučer za kupnju knjige na promociji (od pune cijene knjige s vaučerom se odbija 40 kuna). Ulaznice je moguće kupiti u Frakturinoj web-knjižari i u knjižarama Znanje (Gajeva 1), Menart (Avenue Mall) i Hoću knjigu (City Centar one West) ili naručiti na [email protected].

12 FILMOVA U KINU TUŠKANAC

Od ponedjeljka, 04. veljače do nedjelje, 10. veljače u kinu Tuškanac prikazuje se izbor od 12 filmova koji na različite načine obrađuju temu „starost na filmu“. Na programu će se naći remek djela Akire Kurosawe, Vittorija de Sice, Ingmara Bergmana, Yasujira Ozua, Michaela Hanekea i dr., a uoči prve projekcije uvod će održati filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Program započinje filmom Živjeti (Akira Kurosawa, 1952), dramom o postarijem državnom činovniku kojeg tek spoznaja o skorašnjoj smrti nagna da počne živjeti punim plućima. Riječ je od jednom od najuspjelijih Kurosawinih ostvarenja socijalno-psihološke tematike koji je u Japanu bio proglašen filmom godine te je nagrađen Srebrnim medvjedom u Berlinu.

U utorak je na programu remek-djelo neorealizma Umberto D. (Vittorio de Sica, 1952), iznimno emotivna studija staračke usamljenosti koji je po mnogima i najuspjeliji film s temom beznadnosti starosti, te Pripremi se za budućnost (Leo McCarey, 1937), jedna od najboljih holivudskih drama toga vremena koja je poslužila kao nadahnuće za Ozuovu Tokijsku priču.

Srijeda donosi psihološku dramu i remek-djelo oniričkog filma Divlje jagode (Ingmar Bergman, 1957), nagrađeno Zlatnim medvjedom u Veneciji, u kojem je glasoviti švedski redatelj Victor Sjöström ostvario svoju posljednju ulogu, te humornu dramu Lucky (John Carroll Lynch, 2017), s legendarnim Harry Dean Stantonom u naslovnoj i posljednjoj ulozi.

U četvrtak je na rasporedu Posljednji čovjek (Friedrich Wilhelm Murnau, 1924), legendarno ostvarenje kammerspiel filma iz razdoblja Weimarske republike, te egzistencijalna drama Ljubav (Michael Haneke, 2012), nagrađena Zlatnom palmom u Cannesu te Oscarom za najbolji strani film.

Petak donosi čuvenu Tokijsku priču (Yasujiro Ozu, 1953), film koji se već desetljećima redovito nalazi na listi 10 najboljih filmova svih vremena, ujedno i najbolje redateljevo ostvarenje, te dramu koncipiranu kao film ceste Nebraska (Alexander Payne, 2013), za koji je sjajni Bruce Dern nagrađen u Cannesu.

Subota je rezervirana za dojmljivu stiliziranu dramu Balada o Narayami (Keisuke Kinoshita, 1958), koja obrađuje drevnu nacionalnu legendu o senicidu, odnosno o običaju zvanom Ubasute, dok u 21 sat slijedi novija verzija Balade o Narayami (Shohei Imamura, 1983), nagrađena Zlatnom palmom u Cannesu.

Program završava u nedjelju projekcijom filma Mladost (Paolo Sorrentino, 2015), drugim redateljevim filmom na engleskom jeziku koji gledatelje osvaja šarmom i elegantnom režijom.

Cruising sa Srđanom Sandićem: Goran Čolakhodžić

Gost Cruisinga je mladi pjesnik Goran Čolakhodžić s kojim ćemo razgovarati o njegovoj poeziji, „prirodi i betonizirajućoj stvarnosti“, višestrukim značenjima, zvuku i ritmu, principima u dosadašnjem stvaralaštvu, novim poetskim impulsima….

Goran Čolakhodžić donekle je poznat po svojoj poeziji, a najviše po tom da je prvi Goran koji je osvojio Gorana za mlade pjesnike (2015.). Osim poezije, povremeno pokušava pisati prozu. Za prvu knjigu (“Na kraju taj vrt”, SKUD Ivan Goran Kovačić, 2015.) nagrađen je kao najbolji debitant povodom Struških večeri poezije u Makedoniji, u međunarodnoj konkurenciji. Pjesme su mu prevođene na nekoliko jezika, a sam prevodi s engleskog te na rumunjski i obratno. Gostuje i ugošćuje na pjesničkim festivalima. Krajem 2018. objavio je drugu knjigu pjesama, “Pred gradom su kosci” (HDP).

Damir Avdić u Zagrebu

Tuzlanski umjetnik s ljubljanskom adresom, Damir Avdić, suvereno vlada pozornicom koristeći samo električnu gitaru i hrapav glas pun bijesa, uz tekstove koji režu do kostiju. Bogata diskografija i bibliografija broji mu ukupno dvanaest izdanja. ‘Amerika’ je njegov sedmi album i vjerojatno najupečatljiviji Damirov rad dosada. Objavljen je na Avdićevoj etiketi Kapital Rekord, a može se preuzeti s njegove Bandcamp stranice po name-your-price modelu gdje kupac sam određuje cijenu. Punk estetika koju njeguje traje od samih početaka njegovog glazbenog puta kada je svirao u hardcore punk bendu Rupa u zidu te surađivao s imenima kao što su Edo Maajka i Frenkie. Danas Avdić predstavlja najbrutalnijeg kantautora regije koji se kroz ubojite live nastupe i sirove, brutalno iskrene studijske snimke buntovno obračunava s društvom i okolinom.

Osigurajte karte i ulovite povratak najprepoznatljivijeg samostalnog regionalnog izvođača sa samo vokalom i gitarom, koji se 7. veljače vraća u Savsku 160, nakon prošlogodišnje promocije albuma ‘Amerika’, nakon koje je izbacio i jednu novu stvar – K K F U.

DRUGI KADAR

Predstavljanje radova pete generacije polaznika/ca radionice umjetničke fotografije DRUGI KADAR održat će se u petak 8. veljače 2019. godine u književnom klubu Booksa (Martićeva 14d) s početkom u 19 sati. Na završnoj javnoj prezentaciji predstavit će se sljedeći autori/ce: Daria Flajsig, Ivor Glavaš (Lee Way), Ivona Grepo, Marija Kovačević, Juraj Močilac, Jasna Perić, Ana Sopina, Ana Vuko, Ivona Vuri. U trajanju od deset minuta svaki od autora predstavit će autorske serije nastale tijekom trajanja radionice.

DARIA FLAJSIG predstavlja seriju autoportreta kroz koje preispituje svoje misli i emotivna stanja ‘uhvaćena u kontinuumu ironije svoje svakodnevnice’. IVOR GLAVAŠ kroz fotografije hvata vrijeme na opatijskoj rivi, ali i prati zamišljenu liniju nekadašnjih bečkih zidina. IVONA GREPO fotografirajući biljke ukazuje na njihov inferiorni položaj uzrokovan čovjekovim bespoštednim djelovanjem, dok se MARIJA KOVAČEVIĆ bavi osobnim migracijama i suvišnosti. JURAJ MOČILAC kroz seriju autoaktova pronalazi trenutak slobode, dok se JASNA PERIĆ bavi odnosom prirode i gradskih prostora, odnosno njihovom prenamjenom. ANA SOPINA snima odnos između sebe i pejzaža, ali osim toga nam predstavlja i obiteljski dnevnik, kao i prostore pejzaža kroz eksperimentalnu i proširenu fotografiju. ANA VUKO snima periferiju grada smještenu između Žitnjaka i rijeke Save. IVONA VURI kroz fotografiju propituje svoj partnerski odnos.

Bez naziva. Ivona Grepo, 2019.

Ovoga puta u Šibenik stiže Luka Vucić, grafički dizajner, svestrani umjetnik i veliki ljubitelj prirode. Luka Vucić rođen je i odrastao u Hrvatskoj, završio je Školu za primjenjenu umjetnost i dizajn, a zatim Studij dizajna u Zagrebu. U međuvremenu je, osim što radi kao freelancer na polju grafičkog dizajna, širio svoje krake na gotovo sva područja umjetnosti – od glume i scenografije, preko fotografije, produkt dizajna i ilustracije, do glazbe, animacije i filma.

Supertoon predstavlja izložbu i predavanje Tri prijatelja, Luke Vucića

Otvorenje je zakazano za 8. veljače u 19 sati, a izložba ostaje otvorena do nedjelje 10. 2. popodne.

Predstavlja se izložbom fotografskih radova pod nazivom “Tri prijatelja”, koja je posvećena ljubavi prema prirodi i podsjeća nas da je boravak u njoj odmor za tijelo i dušu.
“Tri prijatelja” su Medo, Lija i Praščić, a njihove omiljene aktivnosti uključuju šetnje predivnim planinskim vrhuncima i fotografiranje. Njihovi dnevnički zapisi u obliku fotopisa – fotografskog putopisa – odvest će vas na neobično putovanje, i pomalo zbuniti 🙂

A u subotu, 9. veljače, točno u podne, također u Galeriji Matija, Luka će govoriti o grafičkom dizajnu, primijenjenoj ilustraciji, animaciji i videu, to jest – namjenskim radovima. Svima onima koji nastoje raditi i uspjeti u svijetu oglašavanja i marketinga kao grafički dizajneri, vizualni umjetnici i freelanceri, prenijet će, u formi predavanja podebljanog audiovizualnim materijalima i primjerima, dio svog bogatog iskustva i znanja – ovako nešto se ne propušta!

Foto: Unsplash, promo

Učitati još
Zatvori