Sa Zoranom Predinom ususret sutrašnjoj promociji njegove nove knjige ‘Glavom kroz zid’

Sa Zoranom Predinom ususret sutrašnjoj promociji njegove nove knjige ‘Glavom kroz zid’

Sutra, 4. veljače, u Zagrebačkom kazalištu mladih, Zoran Predin će predstavit će zbirku priča Glavom kroz zid. Bit će to, vjerujemo, iznimno zanimljiv razgovor  o knjizi i pisanju, a Zoran Predin će moderatoru Andriji Škari, no i publici, otkriti i mnoge zanimljivosti vezanih uz knjigu. Na predstavljanju će sudjelovati i nekoliko gostiju iznenađenja koji su ovog velikog kantautora, pjesnika i pjevača pratili kroz različite faze njegove karijere i kroz čija će se svjedočanstva pred vama otkriti Zoran Predin kakvog još niste upoznali. Ovaj jedinstveni društveni događaj izvanredna je prilika da izbliza, intimno upoznate čovjeka kojega ste dosad mogli samo slušati. U iščekivanju sutrašnjeg predstavljanja knjige, razgovarali smo sa Zoranom o knjizi, no i planovima za 2019., evo što nam je otkrio…

Glavom kroz zid

1. Kako ste se odlučili na pisanje zbirke priče i još više, na dijeljenje detalja svog života s publikom, glazbenom i onom književnom? Što Vas je potaklo to?

Premalo vremena i prostora u tekstovima koje pišem za pjesme. Uhvaćen u ritam, melodiju, aranžman i žanr, osuđen na svega 50 riječi s kojima moraš reći sve, poželio sam više prostora i više riječi. Pa sam počeo pisati kratke priče. U njima se volim igrati mješavinom realnosti i fikcije, tako da fikcija izgleda sasvim realno moguća, a realnost nevjerojatna.

2. Ovo je vaša druga prozna knjiga… Kako je izgledao proces pisanja u odnosu na prvu? Je li Vam je bilo lakše sjesti za prazan ekran sada kada ste to već jednom i napravili?

Da. Prva je knjiga Druga žena u haremu, bila zbirka anegdota, putopisa i dnevnika, dok je Glavom kroz zid već puna fikcije i crnog humora. U njoj ima čak i malo literature, ako se drsko usudim primijetiti.

3. Mnogi kritičari su Glavom kroz zid okarakterizirali kao djelo u kojemu se posve ogoljujete i na neki način prozvali ju knjigom gdje se suočavate sami sa sobom. Doživljavate li ju i Vi tako?

Ne. Ogoljujem samo svoj credo, svoj pogled na svijet. U njoj je puno karaktera koje susrećem u životu. Neki se nikad neće sresti, osim u mojim pričama, jer žive u različitim stoljećima ili u sebi nose karakter više osoba i tako kompletiraju lik, a koji mi je trebao za priču.

4. U jednoj od svojih proznih minijatura kritizirate mlađu generaciju da su površni, opterećeni formom, statusima i svojim predstavljanjem umjesto onime što jesu i što čine. Mislite li da je to boljka današnjeg društva, mladih današnjice, ili je to boljka koja se pojavljuje u valovima, posebno izražena u generacijskim jazovima?

To nije točno. Ne kritiziram mlade generacije, baš obrnuto, teško mi je kad vidim, da odrastaju i nemaju mogućnosti biti bar par godina neodgovorno mladi, i da ih čeka nepredvidljiva budućnost.
Generacijski jazovi su oduvijek prisutni, hvala bogu, jer pravi kaos će početi, kada ih ne bude bilo više.

5. Pišete pjesme, od 2012. izdane su i knjige proze… Planirate li prijeći i na možda tzv. veće oblike – romane?

Pišem tekstove za pjevane pjesme u kojima ima nešto poezije. Da pišem pjesme, njihove teme i poruke bi bile mnogo slobodnije. Da, treniram za pisanje romana. Imam par dobrih ideja, ali nema vremena. Možda iduće godine.

6. Nakon promocije knjige, očekuje nas u Zagrebu i koncert u Lisinskom, s kojime ćete obilježiti četrdeset godina djelovanja… Donosi li 2019. godina još iznenađenja za Vaše obožavatelje?

Sigurno. Gala koncertni program u kojem donosim šansonu, gypsy swing i akustični indie rock je nedvojbeno vrlo atraktivan. U program sam stavio i neke pjesme najnovijeg albuma Zoran pjeva Arsena. A posebna gošća Anja Rupel, s pjesmama svog matičnog Videosexa, koncertu će dodati puno pozitivne nostalgije i sjete.

Sretnik ili sretnica moći će osvojiti knjigu Glavom kroz zid pošalju li svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila ZORAN PREDIN: GLAVOM KROZ ZID, do 4. veljače u ponoć kada ćemo objaviti sretnika ili sretnicu. Također, kako biste bili u prilici osvojiti ulaznice, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Čestitamo Manueli Novak!

Učitati još
Zatvori