Derby je najslađi ‘uskrsni’ zec na Instagramu

Derby je najslađi
‘uskrsni’ zec na
Instagramu

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Uskrsa zasigurno je zec uz naravno piliće i jaja. Priča se da on djeci donosi darove, a onaj u čokoladnoj verziji već tjednima stoje na policama trgovina. No, znate li odakle je sve počelo i kako je zec postao glavni junak dječjih slikovnica i blagdanskih legendi? Upoznajte preslatkog Instagram mezimca spisateljice Katie Carlson-Eastvold, a u nastavku donosimo detalje o tome kako je zec postao dio uskršnje tradicije.

Uskrsni zec Derby- kako je sve počelo?

Naime, zec se povezuje s pretkršćanskim proljetnim običajima koji su kroz stoljeća kasnije isprepleli s obilježavanjem Uskrsa. Više je teorija  o tome kako je sve počelo, no usuglasili su se da je riječ o poganskim običajima. Kao životinja poznata po velikom broju potomaka, zec je bio savršeni simbol za blagostanje i obilje.

Jedna priča povezuje se s boginjom Eostre koja je ujedno bila i božica plodnosti. Prilikom šetnje u šumi Eostre je našla smrznutu pticu koju je pretvorila u zeca s raskošnim krznom koje će ga štititi od hladnoće. No, on je i nakon metamorfoze nastavio nositi jaja te ih je svake godine oslikavao i poklanjao boginji Eostre u znak zahvale.

Najslađi glodavac s Instagrama

U kontekstu Uskrsa prvi put se spominje 1682. u knjizi ‘O uskršnjim jajima’ Georga Francka Frankenau. No, zec u knjizi umjesto jaja djeci za Uskrs donosi darove. Često pišemo o petfluencerima i drugim Instagram ljubimcima za koje su vlasnici otvorili posebne profile, a oni u kratkom vremenu prikupili tisuće followersa. No, zec Derby nema vlastiti profil već se suptilno provlači kroz feed svoje vlasnice kao najslađi highlight motiv. Voli pozirati i idealan je model pred Karlinim objektivom koja se fotografijom bavi u slobodno vrijeme. Omiljena poza mu je kada začuđeno gleda u daljinu s ušima u suprotnom smjeru. Preslatki glodavac brzo nas je raznježio, a poseban šarm daju mu smeđe točkice na divnom bijelom krznu.

 

Foto: Instagram (@misspotterphd)

Učitati još
Zatvori