Nekoliko ideja i trikova za čišćenje doma s potpuno prirodnim sastojcima

Nekoliko ideja i trikova za čišćenje doma
s potpuno prirodnim sastojcima

Unazad nekoliko godina sigurno ste imali prilike susretati se s pojmom green living. Koncept slijedi filozofiju koja poštuje prirodnu i njene zakone te život maksimalno želi uskladiti s njom. O važnosti očuvanja okoliša i zero waste pokretu stalno se piše baš kao i detoksikaciji tijela od kemikalija te uma od tehnologije. Dom je mjesto koje pruža utočište od užurbane svakodnevice i zona je sigurnosti, opuštanja, relaksacija.

Pažnju posvećujemo tome da je upravo životni prostor zaštićen od negativnih vanjskih utjecaja i nečistoća. Nažalost, još uvijek smo nesvjesni odakle sve vrebaju opasnosti te kakav utjecaj imaju na naš organizam. Imamo nekoliko ideja kako da proljetno čišćenje izvedete na sasvim ‘bezbolan način’ i pritom uštedite hrpu novaca. Prirodna sredstva za čišćenje u trenu ćete napraviti, a sastojke već imate u kuhinjskom ormariću.

Prirodna sredstva za proljetno čišćenje

Koža je naš najveći organ, a kroz pore svakodnevno u organizam ulaze brojne kemikalije i toksini koje se nalaze u šamponima, parfemima, kremama i sredstvima za čišćenje. Iako naizgled sve to izgleda bezopasno, tijekom godina se u tijelu neke od njih natalože u količinama opasnim po zdravlje. Zatim se javljaju brojne nuspojave i zdravstveni problemi dišnih puteva, alergije i preosjetljivost, osipi na koži.. Pročišćavanje zraka vrlo je bitno, zaobiđite umjetne mirise u spreju. Difuzeri su odličan način za dezinfekciju zraka, a potrebna vam je voda i nekoliko kapi eteričnog ulja.

Detoksicirajte svoj dom od štetnih supstanci i mikroorganizama te u nekoliko minuta pripremite prirodna sredstva za čišćenje. Ona kupovna, ne sva ali većina, na ambalaži pod raznim nazivima i kraticama krije kancerogene tvari koje se ‘igraju’ s endokrinim sustavom i remete rad hormona. Sama proizvodnja sredstava za čišćenje pak uzrokuje velika onečišćenja zbog otpada koji se ispušta u prirodu i zagađuje okoliš i zrak. Kako očistiti stakleni stol, dasku za rezanje i starom namještaju vratiti sjaj?

Sastojci koje već imate + recepti

Jabučni ocat zbog svoje kiselosti odlično skida masnoću i djeluje antibakterijski, a slično je i sa sokom limuna. Soda bikarbona možda je najrasprostranjenija u kućnoj primjeni. Zbog alkalnih svojstava odlično reagira s kiselinama, a također neutralizira i neugodne mirise. Maslinovo ulje odlično je za čišćenje kožnog i drvenog namještaja, ali i ona eterična koja se primjenjuju za osvježavanje zraka i uz to uništavaju mikrobe. Ne zaboravite investirati u set krpi s mikrovlaknima koje ćete lako koristiti na svim kućnim površinama.

Za čišćenje stakla i ostalih površina

  • 1 čaša vode
  • 1 čaša jabučnog octa

Dobro protresite bočicu, koristite na svim površinama uključujući i staklo.

Za dezinfekciju

  • 4 žlice bijelog octa
  • 7dl vode
  • 10 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca

U boci s raspršivačem dobro pomiješajte sve sastojke, koristite direktno na površini ili na tkaninu za brisanje.

Za poliranje namještaja

  • 1 limunovo sok
  • 2 žlice maslinovog ulja

Izmiješajte dobro i sipajte u bočicu. Raspršite po namještaju ili krpici za čišćenje i vratite sjaj površinama.

Za dasku za sjeckanje

  • 2 žlice soda bikarbone
  • 1 limun

Posipajte dasku sodom i trljajte jednom polovicom limuna dok se ne stvori pasta. Ponovite s drugom polovicom limuna te isperite pod mlazom mlake vode.

 

 

Foto: Unplash, Pexels

Učitati još
Zatvori