Journal pets: Četiri benefita za zdravlje koje možete dobiti od šetnje s psom
Journal pets: Četiri benefita za zdravlje koje možete dobiti od šetnje s psom

Journal pets: Četiri benefita za zdravlje koje
možete dobiti od šetnje s psom

Svi koji imaju pse više ne mogu zamisliti svoje rutine bez četveronožnih dlakavaca. Ustajanja rano ujutro, ponekad buđenja po noći i duge večernje šetnje sastavni su dio naše svakodnevice. No, iako to činimo iz ljubavi prema našim psima, takva fizička aktivnost itekako ima utjecaj na naše zdravlje, ali i razvijanje socijalnih vještina. Od samog boravka na svježem zraku, jačanje volje i strpljenja (pogotovo ako ste vlasnik štenca ili manjeg psa), ali i razvijanje socijalnih vještina s drugim vlasnicima u psećem parku svakako su bitni faktori koji pozitivno utječu na nas. Izdvojili smo četiri benefita za zdravlje koje možete dobiti od šetnje s vašim psom.

Zdrave kosti i mišići

Ovisno o vrsti vašeg psa i njegovim potrebama nekoliko šetnji dnevno primarni su uvjeti kako bi psi živjeli zdravim, dugim i veselim životom. Ako računamo da je prosjek od nekakvih pola sata pa sve do tri sata sveukupno, jasno je izračunati da ćete to isto vrijeme u hodanju provesti i vi. Ako vaš pas može trčati uz bicikl još bolje i njemu i vama, a tek ako je dovoljno snažan (što većina srednjih do većih pasmina je) planinarenje je savršen izbor za dobru kondiciju i poboljšanje zdravlja. Svim tim aktivnostima jačaju se vaše kosti i mišići.

Bolji san

Iako ljudima ne treba ni približno toliko puno sna kao psima, dobar odmor jedan je od najvažnijih čimbenika zdravog života. Našem tijelu je potrebno da se izmori fizičkom aktivnošću kako bi lakše utonuli u san i bolje spavali, a dokazano je da je 30 minuta fizičke aktivnosti za to dovoljno. Prema tome, šetnja i dobar san idu ruku pod ruku.

Zdravo srce

Još jedna posljedica boravka na otvorenom i bavljenja fizičkom aktivnošću je zdravo srce. Opće je poznato kako kretanje povećava protok krvi, obogaćuje ju kisikom i automatski vam mozak i srce dobro rade. Ne morate svaki dan raditi kardio vježbe, šetanje psa često će imati isti efekt.

Smanjuje anksioznost i tjeskobu

Mnogi od nas u svakodnevici koja je isprepletena užurbanošću, stresom, životom općenito imaju problema sa svladavanjem vlastite anksioznosti i tjeskobe. Šetnja u prirodi oduvijek je dobar način za resetiranje, za razbistriti glavu, izvježbati disanje i fokusirati se na moment i trenutak u kojem se čiste misli. Kada tome dodamo i bezuvjetnu ljubav koju prema vama osjeća vaš pas, ne možete se ne osjećati bolje.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori