Journal biljka mjeseca: Alocasia Jacklyn ima listove koji podsjećaju na božićno drvce
Journal biljka mjeseca: Alocasia Jacklyn ima listove koji podsjećaju na božićno drvce

Journal biljka mjeseca: Alocasia Jacklyn ima listove koji podsjećaju na božićno drvce

Prosinac je vrijeme borova, smreki, jela, jelica, božićnih zvijezda i sličnih “festivnih biljaka. Ipak, ako tražite nešto otkačenije i drugačije posegnite za biljkom koja je posljednjih godina doživjela posebni boom na Instagramu. Riječ je o jednoj vrsti Alocasie nazvanoj Jacklyn. Svojim drugačijim oblikom listova pomalo podsjeća na božićno drvce, dok će stabljika biti poznata svim ljubiteljima ovih biljaka, dolazi od Alocasie Zebrine. 

Alocasia Jacklyn

Alocasia Jacklyn “u narodu” je poznata kao slonovo uho (jednako kao i druge alocasie) tako da će briga o ovoj biljci biti poprilično slična drugima. Ova vrsta je nešto rjeđa od ostalih pa ju neće pronaći u baš svakom vrtnom centru, ali se tu i tamo pojavi i kod nas. Ono što je specifično kod nje je njezin upečatljiv i neobičan izgled, tako da ova biljka plijeni pažnju gdje god da ju smjestite. Alocasie su prirodno iz Azije i Australije stoga njegu i brigu trebate prilagoditi uvjetima tih krajeva.

Njega i uzgoj 

O Alocasiama volimo pisati jer su doista predivne biljke i jednostavne za uzgoj ako točno pogodite sve što im treba. Najčešće je to dobar omjer vode, vlage (zato ju redovito prskajte) i svjetla. Najbolja metoda zalijevanja je jednom tjedno njezinu teglicu uroniti u zdjelicu s vodom kako bi upila vode onoliko koliko joj je stvarno potrebno. Alocasiu je potrebno i redovito dohranjivati, svaka dva tjedna u periodu od proljeća do zime. Ono što je specifično za ovu biljku je to da će vam dati znak kada se sprema izaći novi list i to tako da jedan počinje odumirati. Tako biljka sebi radi prostor za nove stabljike. Biljka će vam pokazati da je dobro ako raste velika, a uvijek ima više od četiri stabljike.

Učitati još
Zatvori