Alocasia Zebrina tropska je biljka koja se udomaćila u našim interijerima
Alocasia Zebrina tropska je biljka koja se udomaćila u našim interijerima

Alocasia Zebrina tropska je biljka koja se
udomaćila u našim interijerima

Alocasia Zebrina jedna je od onih biljaka koje često viđamo i uvijek nas oduševi svojom ljepotom. Ljubitelji biljaka znaju da nije previše zahtjevna, ali ipak se oko nje treba malo potruditi. Ako joj osigurate dobre uvijete rast će velika i lijepa i biti divan detalj u svakom interijeru. Donosimo nekoliko ključnih koraka u njezinom uzgoju.

Alocasia Zebrina

Alocasia Zebrina tropska je biljka s područja Jugoistočne Azije koja se odlično udomaćila na našem području, a možemo ju pronaći u gotovo svakom vrtnom centru. Specifična je po svojim velikim listovima pomalo nalik na srce, karakterističnim za ostale Alocasie. Ono što ju čini drugačijom i posebnom je njezina stabljika prošarana prugama, koja joj daje pomalo egzotičan izgled, a od tuda i naziv – zebrina.

Briga i uzgoj

Zebrina voli svijetle i tople prostorije, ali ju nikako nemojte smjestiti preblizu prozoru i direktnoj sunčevoj svjetlosti. Voli vlagu, ali jednako tako trebate paziti da ju ne zalijevate previše, a opet dovoljni koliko treba. Najbolja je metoda jednom tjednu njezinu teglicu uroniti u zdjelicu s vodom kako bi upila vode onoliko koliko joj je stvarno potrebno. Alocasiu Zebrinu potrebno je i redovito dohranjivati, svaka dva tjedna u periodu od proljeća do zime. Ono što je specifično za ovu biljku je to da će vam dati znak kada se sprema izaći novi list i to tako da jedan počinje odumirati. Tako biljka sebi radi prostor za nove stabljike. Biljka će vam pokazati da je dobro ako raste velika, a uvijek ima više od četiri stabljike.

Foto: Zebrina, Unsplash

Učitati još
Zatvori