5 biljaka koje pomažu pobijediti anksioznost

5 biljaka koje pomažu
pobijediti anksioznost

Anksioznost nije pojava koju bi trebalo podcijeniti. Iako je uobičajeno da se anksioznost pojavljuje kod svih ljudi, trebali bismo se zabrinuti ukoliko se ona javlja prečesto i preintenzivno. Riječ je o nelagodnom osjećaju kojemu je glavna karakteristika strah, briga i napetost, a može se manifestirati i kroz fizičke reakcije poput znojenja, drhtanja, glavobolje, napetih mišića i ubrzanog disanja. Iako stručnjaci naglašavaju kako nas anksioznost zapravo brani i štiti od opasnosti jer da ona potpuno izostane izlagali bismo se rizičnim situacijama, nelagoda koju ona nosi sa sobom može biti nepodnošljiva.

Iako postoje lijekovi kojima možemo ublažiti osjećaj anksioznosti, prirodna rješenja su uvijek dobro došla. Biljke koje su toliko mirisne i zdrave, pomoći će nam ublažiti simptome anksioznosti, ali i utjecati na to da se opustimo i anksioznost svedemo na minimum. U moru briga i obveza ipak ne smijemo zaboraviti na sebe i sitnice koje nas opuštaju i čine sretnijima.

Kamilica

Svi smo dobro upoznati s blagim mirisom kamilice koji opušta i utječe na pozitivne misli i osjećaje. Iako ljekovitost kamilice utječe na niz tegoba i ublažava ih, njezin posebno čudotvoran učinak povoljno će  djelovati na prevladavanje tjeskobe, nesanice i depresije. Apigenin koji je flavonoid “krivac” je za osjećaj smirenosti koji nas preuzima kod konzumiranja ove čudotvorne biljke.

A post shared by Сергей (@letunovskiy_s) on

Lavanda

Upravo je srpanja mjesec kada lavanda cvjeta. Ona je toliko dostupna biljka da je prava šteta ne iskoristiti njen predivan miris u svojim antistres ritualima koji će nam zasigurno pomoći u borbi protiv anksioznosti. Također, uz miris ovog nježnog cvijeta oslobodit ćemo se osjećaja napetosti i tjeskobe. Ulje lavande korisno je utrljati u kožu što će direktno utjecati na naš živčani sustav.

Limun

Balzam od limuna drevni je lijek pomoći kojega se borimo protiv anksioznosti. On je odličan i detoksikant te stimulira rad mozga što će utjecati na to da se osjećamo zadovoljno. Također, balzam od limuna pomoći će nam da lakše i brže zaspemo.

Valerijana

Valerijana se najviše koristi kao prirodni lijek za spavanje budući da sadrži sedativna svojstva. Koristi se i kao lijek za prevenciju straha i hipohondrije, opušta mišiće pa se koristi i za ublažavanje menstrualnih bolova, snižavanje krvnog tlaka i djeluje umirujuće. Skuhajte čaj od osušenih cvjetova valerijane i ostavite da odstoji više od 8 sati da bi bio spreman za konzumiranje sa svim svojim korisnim svojstvima. Zanimljiv je podatak da upravo ova biljka pomaže pušačima u odvikavanju jer njezin miris stvara odbojnost prema duhanskom dimu. No, za trudnice i dojilje nije preporučljiva. Svi ovi povoljni učinci valerijane pomoći će smanjiti anksioznost na minimun. Uz dovoljno sna i opuštenost lakše će biti nositi se s problemima i strahovima te će ublažiti nemir koji sa sobom nosi anksioznost.

Indijski ginseng

Indijski ginseng pomaže u rješavanju problema sa stresom, umorom, manjkomkoncentracije i energije. Koristi se kao dodatak prehrani i oporavlja vas negativnih aspekata modernog načina života. Možete je dodati omiljenim muffinima ili ubaciti u smoothije. Njezino blagotvorno djelovanje učinit će da budemo opušteniji i otporniji na anksioznost kao posljedicu pretjerane brige za egzistenciju, zdravlje i budućnost općenito.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori