Srce na zagrebačkoj fasadi postalo simbolom potresa, ali i nade

Srce na zagrebačkoj fasadi postalo
simbolom potresa, ali i nade

Posljednji su tjedni teški za cijeli svijet za vrijeme borbe s koronavirusom, a Hrvatsku je dodatno pogodila vijest o potresima koji su razrušili grad Zagreb. U nekoliko se sekundi svijet Zagrepčana i njihova svakodnevica, potpuno promijenila.

Iz takve situacije iznikle su brojne akcije solidarnosti i dobra djela građana koja su nas podsjetila da smo najjači kad nam je najteže. Posebno nas je spojila i umjetnost, primjerice ilustracija sarajevskog umjetnika kao podrška Zagrebu. No, najvećim simbolom potresa postalo je vuneno srce u Zagrebu na jednoj fasadi.

Prizor koji ulijeva nadu

Djelo je to umjetnice Ivone koja na Instagramu djeluje kao Voona.design. Srce je nastalo prošlo ljeto u sklopu ulične intervencije Okolo. Tada su na zagrebačkim ulicama i zidovima osvanula brojna umjetnička djela i detalji koji su oživjeli zaboravljene djelove grada. Za mnoge je upravo u ovim vremenima vuneno srce u Zagrebu postalo simbolom nade i poruka da će grad zacijeliti i obnoviti se. Srce nije jedina njezina instalacija sa sličnom pričom. Slično djeluje i nadopunjena cigla u zidu. Međutim, srce je svakako sada ostavilo najjači trag.

O svemu se oglasila i sama umjetnica na Instagramu.

“Zagreb se danas osjeća ovako. Rano ujutro pogodio nas je najjači potres u posljednjih 140 godina i stari grad je bitno oštećen. Puno je straha oko nas i u nama. Nikad nisam htjela objaviti fotografiju slomljenog srca u ovom kontekstu, ali izgleda da je to dio života. Mi ljudi smo mali krhki. Brinimo se jedni o drugima. Možemo ovo popraviti nakon što ludilo prođe! Opet ćemo ići okolo”, napisala je.

Originalna je poruka srca bila nešto drugačija.

“Nesavršenosti nisu nužno loše, možete na njih gledati kao mogućnost da napravite nešto novo, drugačije i ljepše. Možete mrziti ružnu fasadu i ignorirati ju ili prolaziti pokraj nje svaki dan i zavoljeti je. Pukotine i nesavršenosti ovog grada dio su našeg odrastanja u njemu”, objavila je Ivona uz prvi fotografiju srca nastalog prošlog ljeta.

Njezina se umjetnost prilagodila vremenu i trenutku i za mnoge će od nas sada biti trajna uspomena na težak trenutak koji je, ipak, potaknuo domino efekt dobrih djela i podsjetio nas koliko moramo cijeniti mjesto u kojem jesmo.

Foto: Instagram/Voona.design

Učitati još
Zatvori