Upoznajte Ernesta Mazarekića, fotografa čiju izložbu “potresenog” Zagreba gledamo na ovogodišnjem street art projektu OKOLO

Upoznajte Ernesta Mazarekića, fotografa čiju izložbu “potresenog” Zagreba gledamo na ovogodišnjem street art projektu OKOLO

Foto: Marko Župan

U sklopu projekta OKOLO različiti umjetnici rade intervencije u prostoru i oduševljavaju sve građane i turiste. Jedna od intervencija je i izložba fotografija velikih formata Ernesta Mazarekića koja dokumentira “potreseni” Zagreb. Ernest Mazarekić je 29-godišnji fotograf iz Slavonskog Broda u čije smo se fotografsko umijeće uvjerili i u sklopu ovogodišnjeg Art Parka, a objavama fotografija na svom Instagramu redovito nas ostavlja bez daha. Razgovarali smo s njim povodom postavljanja ove izložbe, a u zanimljivom intervjuu otkrio nam je nešto više o sebi, dosadašnjem radu i planovima koji tek dolaze na red.

https://www.instagram.com/p/B_HQLVzpMHG/

Izložba “Potreseni” Zagreb

Taj 22. ožujka 2020. na Zagrebu je ostavio velik trag, a bio je još samo jedna u nizu nevolja koje su odlučile obilježiti ovu godinu. Potres koji je ozbiljno ranio srce Zagreba i narušio izgled strogog centra mnogima je bio inspiracija. Naime uzeti fotoaparat u ruke i napraviti dokument vremena bio je izazov mnogim fotografima pa tako i Ernestu. “Nakon potresa sam intenzivno počeo raditi na street fotografiji. To mi je kao fotografu bilo posebno izazovno pogotovo zato što su ulice zadesili korona i potres u jednom. Imao sam vremena dodatno se profilirati, a s vremenom sam upoznao i Tinu Kovačiček (prst sudbine) koja je prepoznala moje fotografije i predložila mogućnost izlaganja istih. Nakon toga me pozvala da pofotkam murale na Opatovini koje su napravili Remić, Erol, Afrika i Bare. Očito su joj se svidjele fotke pa je tako nastala suradnja s Art Parkom. Hvala Tini!”

Suradnja s Art Parkom rezultirala izložbom u sklopu projekta okolo

Ernestove predivne fotografije koje smo već objavljivali, prepoznali su i posjetitelji Art parka a sada će, u ovima nastalima za vrijeme potresa i karantene, moći uživati i slučajni i namjerni prolaznici na nekoliko lokacija u gradu. “Tako je, to je izložba fotografija u velikom formatu (185mm * 100mm) koje su nastale za vrijeme potresenog Zagreba. Ona je postavljena na tri lokacije u gradu. Jedna fotografija je postavljena na križanju Zrinjevca i Praške ulice, druga na Tkalči kod križanja sa Skalinskom, a treća na Strossmayerovom šetalištu (iznad starog Art parka).” Izložba “Grad nakon” postavljena je sinoć, napominje Ernest Mazarekić, tako da već danas možete prošetati gradom i pogledati ove vrhunske fotografije.

Ljubav prema fotografiji

Ernest Mazarekić oduševio nas je svojom skromnošću, jer kako kaže sam za sebe, pred njim ima još puno toga što bi želio naučiti. “Fotografijom se bavim već 8 godina. Volim ju baš zato što se kroz svaku tu godinu dalo učiti, napredovati i tražiti svoj stil, ali i nakon osam godina ne mogu reći da sam potpuno zadovoljan baš svakom svojom fotografijom. To možda i nije loše, u tome je i čar, jer kad napraviš dobru fotografiju, onda evo završiš i na Okolo Naokolo hahah. Na pitanje sjeća li se svoje prve fotografije, simpatično odgovara: “Nažalost, osim što je strah svakog fotografa oštetiti opremu ili išta vezano za opremu, meni se dogodio još jedan, gdje sam izgubio dosta radova složenih na hard disku. Prve fotke se zato ne mogu sjetiti jer sam ih dosta izgubio i do starih više ne mogu doći.”

O analognoj fotografiji i inspiraciji

Kad je u pitanju inspiracija i ono što će mu se naći ispred objektiva, Ernest kaže da fotografira sve što stigne i da ga puno toga ispunjava. “Najdraže mi je fotkati extreme sport, točnije skate, jer sam prije aktivno vozio i tu sam nekako svoj na svome, to je ipak nešto moje. U zadnje vrijeme sam dosta počeo raditi portretnu fotografiju jer svatko od nas ima neku priču i s njom nosi neku posebnu emociju. Često se dogodi upravo spoj jednog i drugog, portret skejtera.” Ernest kaže da je namjeravao kupiti analogni fotoaparat, no prije tjedan dana od strica je na poklon dobio upravo jedan. “Ispucao sam jedan film koji trebam otići izraditi da vidim znam li ja to. Smatram da je takva vrsta fotografije iskrenija i autentičnija. Tako da se veselim fotkanjem analognim fotićem jer želim da su mi fotke više iskrenije i autentičnije. Hvala stricu (što me old schoola).”

U njegove se fotografije treba dobro zagledati

Prekrasni krajolici, portreti, svakodnevne situacije i trenutci koje obično oko ne bi moglo primijetiti, a kasnije i obilježiti, odlike su njegovih fotografija. “Možda nisam zadovoljan svakom, ali za svoje fotografije ću uvijek reći da su ok. Ono što možda nosi težinu kod mojih radova je što se u njih treba zagledati. Svaka uvijek ima neki sitan detalj ili pak veći koji nosi priču i emociju iza sebe. A to treba zabilježiti.”

O planovima i svakodnevici

“U slobodno vrijeme fotkam jer je fotić uvijek pri ruci, a kad nije onda čitam ili skejtam. U glavi se stalno vrte neki projekti, samo je pitanje kada će se realizirati. U devetom mjesecu planiram put na Kupres kroz turu planinarenja i kampiranja. Nadam se da ću uspjeti zabilježiti divlje konje koji obitavaju na jednom potezu. Isto tako većina novih ideja vezana je za putovanja. Do tada, imam neku svoju dnevnu rutinu. Svaki dan mi počinje u 7 ujutro uz kavicu i obradu svojih fotki, onda idem fotkati proizvode za jedan shop i vraćam se doma obrađivati fotke. Nakon toga odem do Art Parka na pivo ili se odem kruzati po gradu”, kaže nam ovaj interesantan mladić.

Ako ste u Zagrebu svakako se zaletite ovih dana i obiđite izložbu na već spomenutim lokacijama. Sutra možete pogledati i njegovu skate izložbu u sklopu Sunshine crewa iz Slavonskog Broda na kojoj će se skupljati donacije za gradnju skate elemenata na Tuškancu.

Foto: Ernest Mazarekić, Marko Župan

Učitati još
Zatvori