Studio Samonikla otvoren je na novoj adresi. Bili smo im u posjetu
Studio Samonikla otvoren je na novoj adresi. Bili smo im u posjetu

Studio Samonikla otvoren je na novoj
adresi. Bili smo im u posjetu

Razveselila nas je vijest kako je održiva cvjećarnica Samonikla, čiji rad pratimo od početka, otvorila vrata svog studija na adresi Metalčeva 1. Njihov novi radni prostor smjestio se na zagrebačkoj Trešnjevci, u blizini Doma sportova i hotela Zonar. Mjesto je to na kojem će nastajati prave male umjetničke instalacije koje se oslanjaju na trenutnu sezonu u prirodi.

Već na samom ulazu krije se malo blago sušenog bilja, koje vas i vizualno teleportira u cvjetnu bajku. Ulazni prostor ujedno djeluje i kako showroom. Centralni dio njihovog novog studija posvećen je radnom prostoru kojim dominira masivni drveni stol. Uz njega se nadovezuju biljna knjižnica, dio za sastanke i manja radna prostorija. Prilikom našeg posjeta razgovarali smo s Majom Subotić Šušak, a što nam je otkrila o aktualnim projektima, kao i budućnosti Samonikle doznajte u nastavku.

Samonikla
Samonikla
  • Kako ste odabrali upravo ovaj prostor? Što vas je ponukalo na seobu na ‘drugi kraj grada’?

Naš prvi atelje na Kvatriću bio je mali, intiman, na mirnoj lokaciji. Kroz tri godine rada, prirodno smo prerasle taj prostor. Potraga za novim trajala je kratko, nismo se vodile lokacijom već uvjetima koje smo postavile da mora zadovoljavati poput visokih stropova, prizemlja, pristup kombijem, puno prirodnog svjetla…

Samonikla
Samonikla
  •  Donosi li i promjena prostora određene promjene u vašem poslovanju? Koji su noviteti?

Koncept poslovanja je ostao isti, usmjerene smo ka ekološkom, održivom i lokalnom poslovanju. Filozofija i stil rada proizlaze i nalaze inspiraciju u netaknutoj, “sirovoj” prirodi. Naš rad prepoznat je kao mješavina samoniklog, divljeg bilja i bilja iz lokalnog uzgoja. Same proizvodimo veći dio biljnog materijala koji koristimo, a ostalo kupujemo od lokalnih i provjerenih proizvođača. Prostor je zamišljen kao atelje, prostor za rad, nije dućan s radnim vremenom. Sve narudžbe primamo isključivo unaprijed, ne postoji mogućnost “ulaska i kupovine”. Sve je isto, samo bolje, veće i pametnije 🙂

Samonikla
Samonikla
  • Promjena je stigla i u sastavu – duo je postao trio. Što nam možete o tome otkriti?

Samonikla nikada nije zamišljena da bude brend kojeg obilježavaju osobe. Od samih početaka trudimo se izbjeći etiketiranje brenda kroz osnivače. Samonikla je kolektiv, ideja. Mia je osoba koja je bila s nama tijekom čitave prošle godine kao ispomoć, a od ove godine postala je službeno dio Samonikle kao osoba zadužena za logistiku.

Samonikla
Samonikla
  • Koji su najveći izazovi s kojima ste se susrele u dosadašnjem poslovanju?

Biti poduzetnik zahtijeva konstantno učenje, savladavanje novih vještina i znanja, a izazovi su svakodnevni: od birokracije do logistike. Vizija poslovanja, hrabrost i ljubav prema onome što stvaraš glavni su čimbenici koji nas nose. Poslovanje oblikujemo prema sebi, prema onome što želimo biti i čime se želimo okružiti. Ono što je najljepše u našem poslu je sloboda. Sloboda izražavanja kroz rad, sloboda odabira s kim i pod kojim uvjetima radiš, sloboda odlučivanja o vremenu. To je istovremeno i najveći izazov: pronalaženje ravnoteže unutar vlastite slobode.

Samonikla
Samonikla
  • Što si na poslovnom planu priželjkujete za budućnost?

Cilj nam je usavršiti proizvod i uslugu koju nudimo našim klijentima, a poslovanje želimo zadržati u održivim uvjetima i okvirima. Trudimo se uložiti više vremena u edukaciju naše publike, ali i generalne populacije o održivom cvjećarstvu. Svaki proizvod koji izađe iz naše radnje na neki način promovira održivi pristup cvjećarstvu – bez zagađivača, plastike, praksi štetnih za okoliš i ljude. Dugoročno bismo voljele oformiti održivi hub za poduzetnike i kreativce koji dijele slične vrijednosti i ideje. Razvijamo pogon za eksperimentiranja sa sušenim biljem, surađujemo s različitim umjetnicima, razvijamo nove projekte i ideje.

Samonikla
Samonikla
  • I za kraj, koja je po vama tajna uspjeha Samonikle?

Ludost. Rad. Strast. Radoznalost. Učenje. I opet: rad 🙂

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori