Divlje bukete brenda Samonikla potražite u novootvorenom cvjetnom ateljeu na Kvatriću

Divlje bukete brenda Samonikla potražite u novootvorenom cvjetnom ateljeu na Kvatriću

Foto: Ivica Ivčević

Lokalne, održive, ekološke i divlje bukete brenda Samonikla od sada možete potražiti u njihovom novootvorenom cvjetnom ateljeu na adresi Sermageova ulica 4, u blizini Kvatrića.

Samonikla

Cvjetni aranžmani nezaobilazan su dio svakog lijepo uređenog stola, svečanih prigoda i posebnih poklona. Upravo zato obožavamo kada se na sceni pojavi neko novo ime s malo drugačijim idejama. Relativno novi brend i pomalo drugačiji tip cvjećarnice “Samonikla” nastao je kao projekt dvije kreativke, a u nekoliko mjeseci rada privukle su nam pažnju i to s razlogom. Njihovi predivni, divlji buketi u znaku su ekološkog i održivog, a u fokusu im je sezonsko i lokalno bilje. Od sada njihove bukete i aranžmane možete potražiti i u novootvorenom cvjetnom ateljeu koji nam se svidio na prvu. Kreativke koje stoje iza ovog projekta su Maja Subotić Šušak i Katarina Zlatec s kojima smo razgovarali o početcima brenda, ali i otvaranju ateljea.

  • Kako ste došle na ideju da se krenete baviti ovim zanimljivim spojem cvijeća i umjetnosti?

Suživot s cvijećem i prirodom uvijek je bio dio nas, a tematski se protezao kroz naše dosadašnje radove i projekte (fotografija, instalacija, dizajn,…). Zahvaljujući zajedničkim interesima prema bilju, prirodi i estetici naše se poznanstvo razvilo u prijateljstvo, a iz toga se rodio i koncept održivog cvjećarstva naziva “Samonikla”.

Foto: Barbara Radelja
  • Tko najviše kupuje vaše bukete i aranžmane?

Imamo šarenu lepezu klijenata: žene, muškarci, prijatelji, partneri, ljubavnici, slučajni surferi internetskim bespućima 🙂 Naši klijenti dolaze iz svih sfera i buketi/aranžmani odlaze u različite svrhe: utjehe, isprike, nagrade, podrške, čestitke, posljednje pozdrave… Sve što radimo odiše divljim, poljskim štihom i ljudima se sviđa.

  • Obje ste kreativne kako pronalazite vrijeme da se iskombinirate sve čime se bavite?

Naš dosadašnji rad oblikovao nas je kao osobe, znanjem i iskustvom. Prioriteti rada, djelovanja i ispoljavanja kreativnosti s vremenom su se mijenjali, a vrijeme nikada nije bio problem. Dobra organizacija, raspodjela posla i staloženost su ključni 🙂

Foto: Ivica Ivčević
  • Ovog vikenda otvorili ste i cvjetni atelje, gdje se nalazi i kako će biti koncipiran?

Samonikla funkcionira tako da same uzgajamo, beremo i kupujemo od lokalnih proizvođača. Buketi koje radimo nisu “po špranci” već s najboljim izborom mikro-sezonskog materijala koji je u tom trenutku dostupan, što znači da ni jedan buket nije isti. Ono što je najvažnije u našem radu je održivost. Cvjećarska industrija, upravo ona koja mora slaviti prirodu, često podliježe jeftinijim i jednostavnijim metodama koji se sudaraju sa samom prirodom. Pogled na cvjećarstvo u svijetu se mijenja i mi se trudimo da svojim radom možemo nadahnuti ljude da promisle o onome što kupuju i stvaraju. Koristimo samo prirodne materijale (rad bez cvjećarske spužve i plastike, folija i sintetičkih vrpci, ljepila, bojanja, izbjeljivanja,…). Prednost dajemo lokalnom i divljem cvijeću bez kemikalija i ugljičnog otiska. Naš pristup je organski i čist. Osim estetike, pristup samom radu nam je vrlo bitan: kombiniramo bilje i boje koje prenose osjećaj ravnoteže i sklada prirode trenutnog godišnjeg doba. Atelje se nalazi na adresi Sermageova 4 (Kvatrić), funkcionira kao naš radni prostor, nije klasična cvjećarna. Radimo po narudžbi i dogovoru.

Foto: Ivica Ivčević
  • Koji su planovi u bliskoj budućnosti?

Planova naravno ima puno. Trenutno dosta vremena posvećujemo branju i sušenju divljeg bilja. Testiramo što se sve i kako može iskoristiti u tom obliku jer želimo zimsku ponudu obogatiti upravo suhim vijencima i buketima organskih formi. Također smo u razgovorima s domaćim keramičkim studijima jer bi voljele uz naše bukete ponuditi i vaze u duhu Samonikle.

Učitati još
Zatvori