KULturni radar: Stjepan Šandrk izlaže u Zen Contemporary galeriji
KULturni radar: Stjepan Šandrk izlaže u Zen Contemporary galeriji

KULturni radar: Stjepan Šandrk izlaže u
Zen Contemporary galeriji

U petak, 1. prosinca, u novo otovorenoj galeriji Zen Contemporary u Zagrebu, svečano je otvorena samostalna izložba jednog od najistaknutijih slikara hrvatske suvremene umjetnosti Stjepana Šandrka. Ovaj mladi već afirmirani umjetnik već duže vrijeme osvaja umjetničku scenu svojim hiperrealističkim slikama kroz koje uglavnom progovara o tome kako su digitalni mediji postali integralni dio naše svakodnevnice, kako utječu na naše živote, mijenjaju svijet i društvo koje poznajemo pa čak i načine kojima doživljavamo kulturu i umjetnost.

Na izložbi su predstavljeni recentni radovi iz Šandrkovog posljednjeg ciklusa pod nazivom Slike iz Metaversea, kojem pripada desetak umjetničkih slika naslikanih u tehnici ulja na platnu, a bave se temama poput proširene realnosti, društvenih mreža, umjetne inteligencije i selfie-fenomena. Na slikama umjetnik vješto miješa virtualno i realno, na nekima prikazuje poznate internetske memeove, na drugima vidimo vjerne kopije slika starih majstora s digitalnim elementima koji im ne pripadaju, dok na nekima možemo prepoznati realističan okoliš svakodnevice napunjen likovima koji kao da su ispali iz popularne igrice Minecraft.

Fotorealističan stil slikanja naglašava ideju o proširenoj stvarnosti, gdje se brišu razlike između digitalnog i analognog. Šandrkove slike ne prikazuju samo različite aspekte digitalnog svijeta, već i kako ti aspekti utječu na našu percepciju stvarnosti.Izložba se može razgledati do 25. siječnja 2024. u Zen Contemporary Art galeriji u Zagrebu, Gradišćanska 30.

Ovo je još jedna od izložbi u nizu povjesničarki umjetnosti i osnivačici galerije Frankici Mitrović Mihić, koja u svom dugogodišnjem radnom iskustvu kao nezavisna kustosica i vlanica galerije ima iza sebe velik broj realiziranih izložbi domačih i stranih autora u zemlji i inozemstvu. Potaknuta je željom i isključivim ciljem promicanja rada suvremenih hrvatskih umjetnika i izvan granica Hrvatske potvrđujući konkurentnost hrvatske suvremene likovne umjetnosti na međunarodnom tržištu umjetnina.

Prvi korak u izlasku na inozemnu scenu Frankica Mitrović Mihić poduzima za vrijeme svog postdiplomskog studija i boravka u New Yorku, te na sudjelovanju na nekoliko međunarodnih sajmova suvremene umjetnosti gdje ostvaruje i suradnju s nekoliko talijanskih galerija u kojima danas odabrani hrvatski umjetnici redovito izlažu. Redovitim i odabranim izložbenim programom Zen Contemporary galerije, specijaliziranoj isključivo za suvremenu umjetnost, galeristica vjeruje da ću uspjeti još bolje oživjeti hrvatsku likovnu scenu i našim umjetnicima osigurat redovito i kvalitetno izlaganje, a samim tim poticat ih i motivirat na njihovo daljnje stvaralaštvo i njihovu umjetničku produktivnost čija je kvaliteta neupitna.

Foto: Zen Contemporary

Učitati još
Zatvori