INSTA(NT) TRAVEL: Izložbe koje nas mame da otputujemo u Budimpeštu
INSTA(NT) TRAVEL: Izložbe koje nas mame da otputujemo u Budimpeštu

INSTA(NT) TRAVEL: Izložbe koje nas mame
da otputujemo u Budimpeštu

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana. Budimpešta je uvijek odličan izbor za jedno vikend putovanje nabrzaka. Osim predivne arhitekture, mostova, super hrane te kurtoša nudi i mnogobrojne muzeje koji su vrijedni posjete. Nikola Brzak koji stoji iza bloga Brzi putopis vodi nas na tri izložbe u Budimpešti zbog kojih ćete već ovaj vikend sigurno htjeti skoknuti do mađarske prijestolnice.

Budimpešta, Mađarska_iStock

Cinema Mystica

Od tri dana što smo bili u Budimpešti, svaki dan smo bili u nekom drugom muzeju. Prvi na popisu je bio Cinema Mystica. Muzej koji svakih pola godine mijenja izložbu te je svaka posebna na svoj način. Naime, radi se o muzeju koji vas kroz razne digitalne projekcije vodi u različite univerzume. Upravo je to i jedna od tema trenutne izložbe koja nosi naziv AIVOLUTION. Cinema Mystica je dom svjetla, zvuka, umjetnosti i magije. Osjetilno putovanje koje vodi preko različitih novomedijskih instalacija. Prostorije muzeja se pretvaraju u mistične svjetove gdje se brišu granice između vizije i stvarnosti, gdje gledatelj postaje dio umjetnosti.

INSTA(NT) TRAVEL Izložbe koje nas mame da otputujemo u Budimpeštu (3)
INSTA(NT) TRAVEL Izložbe koje nas mame da otputujemo u Budimpeštu
INSTA(NT) TRAVEL Izložbe koje nas mame da otputujemo u Budimpeštu (3)

Cijena ulaznica za odrasle je 15 €, za studente 11 €, dok je za djecu do 12 godina 9 €. Karte možete kupiti online te je potrebno odabrati termin dolaska. Za posjet je dovoljno izdvojiti sat i pol vremena. Adresa na kojoj se nalazi muzej je: Ferenciek tere 10, uz samu Ulicu Vaci.

Ikono Budapest

Kad smo već kod jednih od najpoznatijih ulica u Budimpešti, u Ulici Vaci, vrijeme je i za idući muzej u kojem ćete osjećati kao Emily in Paris. Sjećate se one scene u trećoj sezoni, većini nas najdražoj seriji, kada su Emily i Gabriel skočili i okinuli jedan selfie u bazenu prepunom loptica? Upravo to možete napraviti u Ikono muzeju u Budimpešti. Možete se i spustiti toboganom. Osim tog bazena koji je najzabavniji dio, tu je top koji ispaljuje konfete te soba u kojoj možete crtati uz pomoć bljeskalice na mobu. Fotke ispadnu super, a odmah se šalju na vaš e-mail. Tu je i najfotogeničnija soba, ona s lampionima. Naravno, ima još nekoliko soba, ali ne mogu vam sve otkriti jer mora ostati nešto i za uživo.

INSTA(NT) TRAVEL Izložbe koje nas mame da otputujemo u Budimpeštu (6)
INSTA(NT) TRAVEL Izložbe koje nas mame da otputujemo u Budimpeštu (1)

Cijena ulaznice za odrasle je 15 €, a za djecu do 14 godina je 9 €. Karte možete kupiti online te odabrati termin dolaska. Isto tako, možete doći kad god i na licu mjesta kupiti ulaznice.  Za posjet je dovoljno izdvojiti sat i pol vremena. Adresa na kojoj se nalazi muzej je: Ulica Vaci 27.

Van Gogh – the immersive experience

Šećer na kraju, glavni razlog ovog vikend-putovanja u Budimpeštu je fenomenalna izložba najpoznatijih djela Vincenta van Gogha. U sportsko-konferencijskoj hali BOK Csarnok trenutno je u tijeku izložba jednog od najvećih umjetnika našeg doba. Uplovite u Van Goghov svijet te iskusite čaroliju. Upoznajte umjetnika te saznajte kako su određena remek djela nastala. Izloženi su poznati Suncokreti, Zvjezdano nebo itd., a tu je i 3D postava Spavaće Sobe u Arlesu. Onaj najbolji dio izložbe je virtualna projekcija nekih od njegovih najpoznatijih djela. Projekcija traje oko pola sata, a uživat ćete u svakom trenutku iste.

INSTA(NT) TRAVEL Izložbe koje nas mame da otputujemo u Budimpeštu (8)
INSTA(NT) TRAVEL Izložbe koje nas mame da otputujemo u Budimpeštu (9)
INSTA(NT) TRAVEL Izložbe koje nas mame da otputujemo u Budimpeštu (10)

Cijena ulaznice je 20 €. Obavezno ih kupite online te odaberite termin. Nemojte čekati zadnji trenutak jer se određeni termini često rasprodaju. Budite točni, ali nemate vremensko ograničenje za razgledavanje. Kako je već spomenuto projekcija traje oko pola sata i možete ju pogledati u bilo kojem trenutku jer se vrti u krug. Kad sjednete prva scena će biti i ona koju ćete dočekati i tad ćete znati da ste sve pogledali. Izložba traje sve do 01. rujna 2024.

INSTA(NT) TRAVEL Izložbe koje nas mame da otputujemo u Budimpeštu (11)
INSTA(NT) TRAVEL Izložbe koje nas mame da otputujemo u Budimpeštu (12)
INSTA(NT) TRAVEL Izložbe koje nas mame da otputujemo u Budimpeštu (13)
INSTA(NT) TRAVEL Izložbe koje nas mame da otputujemo u Budimpeštu (14)

Tekst i foto: Nikola Brzak, iStock

Učitati još
Zatvori