Je li ovo najljepša zgrada u Parizu? Mnogi misle da je
Je li ovo najljepša zgrada u Parizu? Mnogi misle da je

Je li ovo najljepša zgrada u
Parizu? Mnogi misle da je

Kada pričamo o prelijepim znamenitostima Pariza mnogima prvo na pamet padnu oni očiti – Eiffelov toranj, Muzej Louvre i Katedrala Norte-Dame. Međutim, u Parizu je smještena i vjerojatno najpoznatija operna kuća na svijetu – Opera Garnier. Dizajn interijera oduzima dah, a mnogi parišku opernu kuću smatraju najljepšom zgradom u cijelom Parizu.

Opera Garnier
Opera Garnier

Najskuplja zgrada na svijetu

Opera (ili palača kako je isto nazivaju) Garnier sagrađena je između 1861. i 1875. godine, a dizajnirao ju je arhitekt Charles Garnier. Dizajnirana je u neo-baroknom stilu, a u to vrijeme bila je najskuplja građevina na svijetu. Predstavlja remek djelo arhitekture 19. stoljeća, a kada zavirite u nju, bit će vam jasno i zašto. Prekrasna Opera se sastoji od prestižne dvorane, prostranih i velikih salona kao i muzejske knjižnice te različite sobe i radionice za probe. U dvorani Opere posebno se ističe bogati strop koji je 1964. oslikao Marc Chagall.

Operna kuća sadrži 2200 sjedala, a godišnje ima gotovo 480 000 posjetitelja čineći je jednom od najposjećenijih spomenika Pariza. Od 1923. godine nalazi se na popisu povijesnih spomenika. Pariška opera pruža bogat program, od baleta i simfonijskih koncerata do programa namijenjenih djeci.

Skriveno umjetno jezero

Osim jedinstvene arhitekture, Opera Garnier ima jednu zanimljivost za koju možda niste znali. Naime, veliko umjetno jezero skriveno je u podzemnim prolazima zgrade. Riječ je o misterioznom jezeru za kojeg su mnogi mislili da je urbana legenda zato što, nažalost nije dostupno za javnost. Navodno je bila inspiracija iza djela Fantom opere, a smješteno je tik ispod gledališta. I njega je osmislio i dizajnirao Charles Garnier. Kada je 1861. godine krenuo s radom na Operi, pojavili su se neki nepredvidljivi problemi. Zgradi je prijetila infiltracija vode pa je arhitekt došao na ideju da ispod nje bude umjetno jezero koje će zadržavati vodu. Koliko god zvučalo nestvarno, istina je.

Ako ste na putovanju u Parizu i posjetite Operu Garnier, jezero nećete moći vidjeti svojim očima. No, srećom, u današnje vrijeme dostupan nam je virtualni pogled kojeg možete istražiti ovdje. Sam pogled na jezero nije baš spektakularan, no sama ideja je nevjerojatna.

Vjenčanje stoljeća

Gledajući zadivljujuće fotke Opere Garnier ne možemo ne poželjeti imati bajkovito vjenčanje baš tamo. Upravo to je i napravila bogata nasljednica i poduzetnica Madeline Brockway koja se udala u pariškoj opernoj kući u glamuroznom ambijentu te s koncertom Maroon 5. Dok je vjenčanje Sofije Richie nazvano vjenčanjem godine 2023., Madeleineino je nazvano vjenčanjem stoljeća. O ovom raskošnom vjenčanju već smo pisali, a kako je sve izgledalo, možete pogledati na linku.

@takemyhearteverywhere

The most beautiful Opera in the world ✨😍 Save this for when you visit Paris: 📍Palais Garnier #Parigi #France #OperaGarnier #Opera #Paris

♬ suono originale - Francesca & Tommaso
@apresghaz

You need to visit the Palais Garnier on your trip to Paris! You can also watch a show here - on my bucket list. #palaisgarnier #visitparis #paristravel #paristraveltips #parismustvisit #parisbucketlist #paris #traveltoker #traveltiktok #france

♬ New Abundance - Omar Enfedaque

Foto: Palais Garnier, Instagram (@jbperraudin, @raphaelmetivet, @bonvoyagecleo)

Učitati još
Zatvori