Ove nove muzeje stavljamo na popis mjesta koja želimo posjetiti
Ove nove muzeje stavljamo na popis mjesta koja želimo posjetiti

Ove nove muzeje stavljamo na popis
mjesta koja želimo posjetiti

Volimo pratiti nove kulturne destinacije diljem svijeta, a postoji li bolje kulturno iskustvo od muzeja? Muzeji često sadržavaju cjelokupnu povijest i tradiciju određenog mjesta, a dom su nekim od najprepoznatljivijih svjetskih umjetničkih radova. Mnogi od svjetskih muzeja u zadnje vrijeme su doživjeli totalnu reformaciju i renovaciju prostora. Također su otvoreni i neki novi koji pružaju ultimativno umjetničko iskustvo. Napravili smo listu novih svjetskih muzeja koja su nam na popisu mjesta koje želimo posjetiti.

Sydney Modern Project

Sydney Modern Project je muzej umjetnosti koji je otvoren u sklopu Umjetničke galerije Novog Južnog Walesa. Muzej je spoj prekrasne umjetnosti i arhitekture te dvostruko povećava prostor Umjetničke galerije za uživanje u raznim kulturnim sadržajima. Zgradu je dizajnirala japanska arhitektonska firma SANAA, a uključuje i Yiribana galeriju, posvećenu umjetnosti Aboridžina. Muzej pruža radove vodećih australskih i slikara, ali i onih iz cijelog svijeta. Također ima i vanjski prostor u kojem svi mogu uživati. Sydney Modern Project je najvažniji kulturni projekt u Australiji od otvorenja kultne Sydneyske opere.

novi muzeji
novi muzeji
novi muzeji

Muzej islamske umjetnosti u Dohi

Muzej islamske umjetnosti u Dohi je otvoren 2008. godine, ali je doživio renovaciju prošle godine kako bi privukao nove posjetitelje i omogućio im da iskuse sve čari islamske umjetnosti. Predstavlja islamsku umjetnost tri kontinenta tijekom 1 400 godina te sadrži jednu od najvećih kolekcija islamske umjetnosti u svijetu. Remek djela koja se nalaze u muzeju pokazuju raznolikost islamskog nasljeđa te je idealan način za dobiti cjelokupno islamsko umjetničko iskustvo. Nova, renovirana verzija muzeja omogućuje bolju dostupnost i edukativne elemente poput digitalnih prezentacija i sadržaja za djecu. Također, renovirani muzej sada ima i preko tisuću novih predmeta koji su izloženi po prvi put.

novi muzeji
novi muzeji
novi muzeji

Muzej dizajna u Kopenhagenu

Iako postoji još od početka 20. stoljeća, Muzej dizajna u Danskoj može se smatrati novim jer je prošle godine ponovno otvoren nakon dvije godine renovacija. Reimaginacija muzeja bila je pod vodstvom firme OEO Studio koja je povijesnu zgradu modernizirala sa suvremenim elementima, no ostavljajući prostora za nasljeđe i vintage detalje koji su u muzeju desetljećima. Spoj tradicionalnog i modernog je najupečatljiviji u izložbama koje Muzej dizajna pruža. Kolekcije rangiraju od viktorijanskih detalja iz prošlosti do suvremenih dizajna i trendova koji se bave problemima poput globalnog zatopljenja.

novi muzeji
novi muzeji
novi muzeji

Muzej Broadwayja u New Yorku

Broadway je poznata institucija čija je tradicija duga već 300 godina, a krajem prošle godine otvoren je i prvi Muzej Broadwaya u New Yorku. Muzej se nalazi na Times Squareu te obuhvaća dugu i bogatu povijest predstava s Broadwaya. Izložbe uključuju originalne kostime i predmete iz Kralja lavova, Chicaga, The Wiza, Renta i mnogih drugih legendarnih mjuzikla. Muzej je nastao u suradnji s umjetnicima, dizajnerima i povjesničarima kazališta kako bi se stvorilo interaktivno iskustvo koje reflektira revolucionarne trenutke u povijesti Broadwaya.

novi muzeji
novi muzeji
novi muzeji

Nacionalni muzej Norveške

Kada su se vrata Nacionalne galerije u Norveškoj zatvorila 2019. godine to je značilo da su milijuni posjetitelja ostali bez prilike uživanja u najboljim norveškim umjetninama, uključujući i najpoznatiju – Vrisak, Edvarda Muncha. No, kao zamjena za to, na novoj lokaciji, otvoren je Nacionalni muzej Norveške. On je novi dom za razne kolekcije koje su se prije nalazile u Nacionalnoj galeriji, Muzeju suvremene umjetnosti i Norveškom muzeju dekorativne umjetnosti i dizajna. Novootvoreni muzej je i površinom najveći u cijeloj Skandinaviji, a sadrži izložbe i kolekcije koje promoviraju norvešku umjetnost, arhitekturu i dizajn. Osim što sadrži povijesne umjetnine Norveške poput Vriska, u Nacionalnom muzeju se mogu pronaći i suvremeni radovi autohtonog Sami stanovništva.

novi muzeji
novi muzeji
novi muzeji

Foto: Art Gallery NSW, The Museum of Islamic Art, Designmuseum Denmark, The Museum of Broadway, Nasjonalmuseet.

Učitati još
Zatvori