Noć muzeja 2022.: Gdje sutra možemo pogledati zanimljivu izložbu uživo?

Noć muzeja 2022.: Gdje sutra možemo
pogledati zanimljivu izložbu uživo?

Postoje određena kulturna događanja koja su, iako inače privlače užu publiku, tijekom godina jednostavno odjeknula u javnosti i pretvorila se u event za koji su zainteresirani baš svi. Savršen je primjer Noć muzeja koja obogati baš svaki monotoni siječanj, a otkad se prvi put počela održavati 2005. godine, transformirala se u noć kad muzeji zaživljavaju na posebnoj razini, otvaraju svoja vrata svima i to po povoljnijoj cijeni ili sasvim besplatno. Ulaskom u muzej uvijek bismo se upoznali s nekim posebnim programom jer muzeji najčešće donose i interesantna predavanja kustosa, vođene ture po stalnom postavu ili pak specijalne programe samo za tu večer.

Posljednjih je godina pandemija koronavirusa promijenila mnogima dragu Noć muzeja i pretvorila je u svojevrsni hibrid digitalnog izlaganja i ponude uživo. Online kulturni sadržaj u jeku prve karantene bio je zaista neizmjeran izvor inspiracije i zabave mnogima od nas. Postepenim otvaranjem, neke su kulturne institucije i organizacije djelomice zadržale taj oblik izlaganja sadržaja, no, više smo se puta uvjerili da prijenos predstave i koncerta, pa ni virtualna šetnja muzejima, nema takvu težinu iskustva kao one održane uživo.

Noć muzeja 2022.

Međutim, to je ipak ostao vrijedan način da sve što nam nude, primjerice, muzeji ostane relevantno i u doba kad je broj posjetitelja ograničen. Tema ovogodišnje Noći muzeja koja se održava sutra odnosno 28. siječnja je upravo Muzeji – između stvarnog i digitalnog kojom nas podsjećaju na način na koji muzeji danas egzistiraju i stvaraju na granici stvarnog i moguće, opipljivog i digitalnog.

Noć muzeja 2022. obilježit će ponovno virtualne šetnje i izložbe, ali mi smo izdvojili nekoliko zagrebačkih muzejskih adresa na koje ipak možete, uz sve epidemiološke mjere, sutra doista fizički svratiti…

Meštrovićev paviljon

Meštrovićev paviljon poznat je po monumentalnim izložbama i retrospektivama koje zaživljavaju na poseban način u ovom impresivnom prostoru. Prošle je godine ugostio fantastičnu izožbu Ede Murtića, a za Noć muzeja nudi vam likovnu izložbu Slavka Kopača, hrvatsko-.francuskog umjetnika koji je ostavio ogroman na trag na domaćoj i svjetskoj likovnoj sceni. Surađivao je s kultnim imenima poput Jeana Dubuffeta, Andréa Bretona i Michela Tapiéa, a svoja najvažnija djela Kopač stvarao je u Parizu, tada umjetničkoj meki. U Noći muzeja nude besplatno stručno vodstvo kroz izložbu svakih pola sata.

Oris Kuća arhitekture

U Oris kući arhitekture možete razgledati izvrsnu izložbu o kojoj smo vam detaljnije već pisali ovdje. U pitanju je izložba koja donosi sve skrivene dokumente i bilježnice sa skicama Davora Brukete i Nikole Žinića, najpoznatijeg dizajnerskog i kreativnog tandema u Hrvatskoj koji stoji iza nekih od najuzbudljivijih kreativnih projekata. Ovo je izvrsna prilika za sve koji vole njihov rad da zavirite u proces iza finalnih rezultata, a povodom Noći muzeja bit će objavljen i razgovor s Bruketom i Žinićem na YouTube kanalu Oris kuće arhitekture.

Muzej čokolade

U simpatičnom zagrebačkom Muzeju čokolade sutra ćete posjetitelji dobiti priliku uživati od 10 ujutro do 21.30 navečer, a ulaznice će biti dostupne po promotivnoj cijeni od 40 kuna. Također, od 18.30 u prostoru muzeja kreće radionica izrade pralina, vodit će ju čokolatijerka Mirela Samirić, a ako ne možete prisustvovati, bit će dostupna na internetskim stranicama Noći muzeja. U slučaju da vas izrada čokolade i povijest iste interesiraju, Muzej čokolade nudi još dva sadržaja – predavanje kustosa Marka Španjola “Povijest industrijske proizvodnje čokolade u Hrvatskoj” i panel “Što je bean-to-bar čokolada i zašto je proizvodnja takve čokolade danas važna?” koje vode Stiv Kahlina i Sanja Vladović.

Arheološki muzej – Galerija AMZ

Galerija AMZ donosi fantastičnu gostujuću izložbu Ivan Meštrović – Portreti suvremenica i suvremenika. Bit će izloženo čak petnaest skulptura iz zbirke Muzeja Ivana Meštrovića, Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti (Zagreb) i Galerije umjetnina (Split). Izložba donosi uvid u odnose najistaknutijeg hrvatskog kipara kroz portrete hrvatskog kazališnog redatelja Petra Branija, Izidora Kršnjavoga, Vere Čuče Milčinović, Vladimira Nazora, predstavnika britanske i američke društvene scene i ostalih. Izložbu možete posjetiti od 12 popodne do ponoći.

Galerija ULUPUH

Galerija ULUPUH sudjeluje u Noći muzeja svojom retrospektivnom izložbom Višnje Markovinović, kultne doajenke hrvatske keramike. Kako piše Višnja Slavica, kustosica ove izložbe, izložba u ULUPUH-u je zapravo “mali hommage ovoj uglednoj umjetnici i izraz štovanja njezina bogatog keramičkog stvaralaštva, u kojem se ona izražavala poglavito kiparski. Odabir radova za ovu izložbu fokusirao se na razdoblje od 1980-ih do 2020-ih, unutar kojeg su nastali najvažniji kiparski ciklusi te ponajbolji, može se reći paradigmatski skulptorski radovi ove umjetnice.” Izložba je otvorena od 19 do 21 sat.

Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović

U Noći muzeja sudjeluje i muzejsko-memorijalni centar posvećen proslavljenom košarkašu Draženu Petroviću. Na dan Noći muzeja bit će otvoren od 10 do 17 sati na posjetitelje, a stručno vodstvo bit će besplatno. Uz stalni postav koji je dostupan u prostoru, posjetitelji će sutra moći pogledati i izložbu Svijet brojki košarkaškog Mozarta, kao i dodatne video isječke. Nakon radnog vremena centra bit će dostupna i virtualna izložba Dražen u umjetnosti koji će predstaviti odabrana umjetnička djela iz fundusa muzeja pa tako nakon posjeta imate priliku dodatno istražiti ponudu ovog memorijalnog centra.

Programe Noći muzeja u svih hrvatskim gradovima pronađite ovdje.

Foto: Unspash, Profimedia.hr, Galerija AMZ, Galerija ULUPUH HDLU, Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori