Muzej Mjeseca: Nestvarno iskustvo usred londonske katedrale
Muzej Mjeseca: Nestvarno iskustvo usred londonske katedrale

Muzej Mjeseca: Nestvarno iskustvo
usred londonske katedrale

Ako vas listopad odvede do Londona, svratite do katedrale Southwark u kojoj je trenutno postavljena posebna izložba. Naime, katedrala je privremeno pretvorena u muzej Mjeseca. Točnije u njoj je istoimena  putujuća izložba, u sklopu koje je u katedrali postavljena golema 3D instalacija Mjeseca. Izložba je postavljena do 28. listopada, a iza nje stoji Luke Jerram.

Radi se o umjetniku koji stvara skulpture, goleme instalacije kao i “živa” umjetnička djela. Ovaj mjesec toliko je realističan da izgleda kao da je pravo nebesko tijelo postavljeno u katedrali. Promjer Mjeseca je 7 metara, na njemu se prikazuju NASA-ine fotografije površine mjeseca, a osvijetljen je iznutra. Svaki centimetar ove sfere predstavlja 5 km mjesečeve površine.

Cijena karata za Muzej Mjeseca

Izložba Muzej Mjeseca bit će prikazana na niz različitih načina, kao i u nizu raznih prostora, kako bi se izmijenila interpretacija i iskustvo izložbe. Kako putuje svijetom, ova izložba prikuplja nova glazbena djela, osobne priče ljudi, mitologiju vezanu za mjesec, a naglašava i nova saznanja o Mjesecu.

Što se londonske izložbe tiče, ona je otvorena svaki dan od 9.30 ujutro do 16.30 sati. Cijena ulaznice za odrasle je 3 funte, za djecu od 4 do 17 godina 1,5 funti, dok djeca do tri godine ulaze besplatno. Osim toga, na programu su i Lunar Lates datumi, odnosno dani kada se izložba može vidjeti i po mraku. Na rasporedu su 17., 23.,25.,27. i 28. listopada. Cijena za odrasle je 6 funti, za djecu od 4 do 17 godina je 3 funte, a djeca do tri godine ulaze besplatno.

Na stranici izložbe stoji kako je sam Mesec kroz povijest je bio inspiracija za mnoge legende, služio je kao orijentir i kao svjetlost za pomorce. Prema njemu se računalo vrijeme, a interpretiralo ga se kao božanstvo i kao planet. Različite kulture i religije imaju svoja shvaćanja i vjerovanja vezana za mjesec. Bez obzira na sve te razlike, Mjesec je tu kao poveznica među svima nama.

Foto: Profimedia, Instagram (@crazycatladyldn)

Učitati još
Zatvori