Kako nastaju najljepše fotografije: Naučite kako usavršiti svoje vještine
Kako nastaju najljepše fotografije: Naučite kako usavršiti svoje vještine

Kako nastaju najljepše fotografije: Naučite
kako usavršiti svoje vještine

Kažu da je sreća u malim stvarima i da bismo trebali cijeniti one sitne, dobre trenutke te ih iskoristiti maksimalno. Ono čemu ćemo ove godine posvetiti pažnju su i naši interesi i ljubav koju gajimo prema aktivnostima koje nas ispunjuju i čine boljima u onome što radimo.

Opuštajući hobiji sad su nam potrebniji nego ikad, a imali boljeg hobija od fotografiranja koje će vas inspirirati i potaknuti kreativu u vama? Međutim, fotografiranje nije nužno samo ono čime se bavite u slobodno vrijeme. Fotografiranje može biti i važan aspekt vašeg poslovnog plana. Ako ste upoznati s osnovama, a željeli biste podići znanje na višu razinu – pod time mislimo učenje o raznim tehnikama, stiliziranju i ostalim ‘cakama’ koje će poboljšati vaš poslovni sadržaj – svakako je pravi trenutak da posvetite više vremena fotografijama i nastanku primamljivog vizualnog sadržaja.

Kako nastaje vizualno primamljiv sadržaj?

Fotografiranje je kreativna, pristupačna, istraživačka, tehnički izazovna i društvena aktivnost koja može donijeti mnogo zadovoljstva i užitka. Prije svega, fotografija je umjetnost koja omogućuje puno kreativnosti. Kroz fotografiju možete izraziti svoju osobnost i viziju, kombinirajući različite tehnike, stilove i ideje. Možete istraživati različite vrste fotografije poput pejzaža, portreta i različitih tehnika.

Bez obzira na dob ili iskustvo, svi mi volimo zabilježiti lijepe trenutke mobitelom – što znači da je ono danas pristupačnije nego ikad. Nema više izlika, fotografirati možete početi odmah bez potrebe za kupovinom skupih profesionalnih fotoaparata. Međutim, gledano s poslovnog aspekta, važno je uložiti vrijeme i trud kako biste stekli dodatno znanje i vještine.

Odličan je to način da istražite svoju okolinu i putujete na nova mjesta. Osim toga, fotografiranje vam može pomoći da primijetite sitnice i detalje koji bi vam možda inače promakli. Također, društvena je to aktivnost koja vam može pomoći da upoznate nove ljude i stvorite prijateljstva s drugim zaljubljenicima u fotografiju. Možete se pridružiti grupama ili klubovima, a uz to možete dijeliti svoje fotografije i na društvenim mrežama.

Priključite se lifestyle radionici fotografiranja

Međutim, prije nego što se ozbiljnije upustite u kreiranje vizualnog sadržaja važno je da se upoznate, ako već niste, s osnovama fotografije. Sudjelujte u radionicama i seminarima kako biste dobili cjelokupan dojam. Jedna takva radionica održava se 5. i 6. svibnja u Motovunu. Ima li boljeg spoja od ljubavi prema fotografiranju i predivne istarske lokacije koja je kao stvorena da ju se zabilježi objektivom?

Radionica Lifestyle Portfolio Class zamišljena kao spoj praktičnog rada lifestyle fotografije i stiliziranja u predivnom ambijentu te poslovnog treninga. Namijenjena je kreativcima koji bilo da imaju svoj posao i važna im je fotografija za prezentaciju rada ili žele pokrenuti svoj posao (ili pretvoriti hobi u posao) i naučiti ponešto o vizualnoj prezentaciji i pričanju priča kroz fotografiju.

Mjesto na kojem nastaju najljepše fotografije

No ne ostaje sve samo na tome. Radionica uključuje i business coaching koji je nužan ne samo za pokretanje posla nego i za uspješno vođenje i rast brenda. Željele smo da to bude cjelovita radionica jer jedno ne ide bez drugog, pa se zapravo pretvorilo u mini retreat, rekla nam je Lidija Tomas Matijević, koja je ujedno i jedna od mentorica ove radionice.

Ovakav tip radionica je vrlo popularan vani i kod nas do sada nije postojao. Postoje radionice za wedding fotografe ili neke manje na kojima se kroz par sati radi. Marina Ćosić (business coach, photographer, art director) i Lidija Tomas Matijević (art director, photographer, it specialist) htjele su ovom radionicom pružiti priliku kreativcima koji žele napraviti iskorak i podići svoje stvaralaštvo na novu razinu te im dati priliku da rade u okruženju u kakvom nemaju često priliku biti.

Dva dana u srcu Istre

Radionica je koncipirana kao dvodnevna kombinacija teorije i prakse, od moodboarda do portfolia. Predavanje, prezentacija i radni zadatak. Cilj predavanja i radionice je osposobiti polaznike za dublji pristup radu i vježbanje kreativnosti. Što je storytelling, kako se primjenjuje u fotografiji, kako se priča priča kroz fotografiju, kako pristupiti fotografiranju projekta kako bi dobili vizualnu priču. Praktičan rad gdje ćete na profesionalno stiliziranim scenama fotografirati te kroz mentorstvo učiti kako dobiti najbolje fotografije i prezentirati svoj senzibilitet. Rad s modelom. Business coaching na temu kako voditi mindfull business.

Učite od najboljih

Genijalno mi je što će s nama na radionici kao gost mentor biti i Edi Antonia Brljafa! Dizajnerica interijera i stilistica. Edi nas je oduševila svojom estetikom i poželjele smo da nam se pridruži i obogati radionicu svojim pristupom i perspektivom od koje ćemo svi učiti. Edi je studirala dizajn interijera na Istituto Europeo di Design u Milanu, a trenutno radi kao dizajner interijera i partner u arhitektonskom i dizajn birou Tissa&Partners, ispričala nam je Lidija.

Vježba čini majstora

Marina i Lidija ne skrivaju svoj entuzijazam i želju da educiraju ljude, prenose svoje znanje i sve što su učile godinama. Lidija je rekla da radionice planira raditi jednom godišnje jer ima veliku želju educirati ljude s naših područja. Prijaviti se možete ovdje, a vjerujemo da ćete puno naučiti i osjećati se ispunjeno.

Na kraju krajeva, najvažnije je da pronađite inspiraciju – bilo u umjetnosti, bilo u prirodi ili u nečemu što vas ispunjava i motivira. Kao i kod svega što u životu radimo, vježba čini majstora. Pokušajte svakodnevno snimati fotografije i eksperimentirajte. Uz malo truda i predanosti, fotografiranje može postati vrlo ispunjavajuća aktivnost.

Učitati još
Zatvori