Opuštajući hobiji koje ćemo isprobati ove godine
Opuštajući hobiji koje ćemo isprobati ove godine

Opuštajući hobiji koje ćemo
isprobati ove godine

Ušli smo u 2023. godinu uz podosta novosti, ali i s velikom dozom optimizma, snage i nade. Narednih mjeseci veselje i sreću tražimo u malim stvarima, cijenimo one sitne, dobre trenutke i iskorištavamo ih maksimalno. Ono čemu ćemo ove godine posvetiti pažnju su i naši hobiji!

Opuštajući hobiji sad su nam potrebniji nego ikad, a mi smo sastavili mali popis odličnih aktivnosti koje će vas opustiti, inspirirati i potaknuti kreativu u vama.

Ručni rad kao najbolja opcija za skretanje misli…

Kreativni hobiji interesantan su i drugačiji način kako provesti vrijeme kod kuće. Poznato je i da pomažu s ublažavanjem osjećaja tjeskobe i smanjenjem stresa, što nam je svima potrebno ovih dana. Ima nešto posebno u hobijima u kojima glavnu ulogu igraju vaše ruke i kreativa: fokus na detalje, delikatni pokreti i bezbroj kreativnih opcija opuštaju nas, a daju nam osjećaj produktivnosti.

Lončarstvo

Protekle smo se godine zaljubili u keramiku domaćih kreativaca, umjetnika čije je keramičko posuđe divan dodatak kolekciji. Tečajevi keramike sve su popularniji, a priznati su kao antistresna terapija. Idealni su za one koji možda nemaju iskustva ili smatraju da nisu posebno nadareni, a žele pobuditi kreativu u sebi i zaigrati se. Osim što je koristan hobi za psihu, pravo je zadovoljstvo predmete koje izradite iskoristiti u vlastitom domu ili ih pokloniti bližnjima. Brojni kreativni studiji danas nude tečajeve keramike za početnike pa svakako vrijedi proučiti ponudu.

Heklanje i pletenje

U 2023. učimo pomalo zaboravljene vještine heklanja, pletenja, vezova i slično. Ručna izrada dekica, šalova i drugih odjevnih predmeta netipična je i posebno zabavna aktivnost u kojoj se moramo usredotočiti na detalje i tehnike zbog čega fokus stavljamo samo na tu aktivnost i opuštamo se. Materijal možete nabaviti u raznim malim specijaliziranim trgovinama, ali i većim lancima koji sadrže pribor za šivanje i slično. Prve upute može vam možda dati vaša baka, a tu je, naravno, i YouTube!

Aranžiranje cvijeća

Svaki hobi povezan s prirodom do neke mjere može popraviti naše raspoloženje i smiriti nas. Aranžiranje cvijeća možda još niste dosad probali ili ste rezervirali samo za blagdane. Opskrbite se cvijećem, raznim vazama (koje ste možda i sami izradili i oslikali) i osmislite najljepši buket koji možete sami složiti. Za početak možete koristiti i stare staklene boce kao vaze, skupljati grančice i aranžirati male buketiće za svoj dom.

Izrada svijeća

Ako kao i mi u redakciji, obožavate mirisne svijeće i atmosferu koju istima možete stvoriti u prostoru, onda biste se mogli okušati u izradi svijeća. Svijeće možete izraditi kod kuće uz vrstu voska po želji, fitilj, boje i mirise, a zatim ih zapakirati u svijećnjak koji ste sami oslikali ili izradili. Izrada mirisnih svijeća ne mora biti nužno skupa i sve što trebate možete nabaviti u bilo kojem hobby shopu, a ovo je ujedno odličan način da iskoristite ostatke starih svijeća.

Sačuvajte uspomene

Nije toliko okrenut ručnom radu, ali ovaj će vas hobi zabaviti i podsjetiti na one najbolje događaje koje ste proživjeli. Koliko smo se puta požalili na to što fotografije lijepih trenutaka čuvamo samo u mobitelima? U 2023. bacamo se na izrade albuma, onih staromodnih, s lijepim koricama koji će nam trajati godinama u kojima ćemo čuvati uspomene. Albume možete raditi tematski za vjenčanja, događanja s putovanja (za koja se nadamo da će ih biti više ove godine), ljetovanja, rođendane i slično ili po mjesecima. Album ukrasite sami, oslikajte uzorak i osmislite način na koji ćete sistematizirati fotografije, a možete dodati i razne poruke, opise i slično.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori