Užitak za ljubitelje mode – izložba posvećena životu i radu Else Schiaparelli
Užitak za ljubitelje mode – izložba posvećena životu i radu Else Schiaparelli

Užitak za ljubitelje mode – izložba posvećena životu i radu Else Schiaparelli

Za ljubitelje mode rujan je jedna od najvažnijih mjeseci u godini. Pred nama su tjedni u kojima će se najnovije modne kreacije predstavljati na pistama  New Yorka, Londona, Milana i Pariza. No, ako vas put odvede u francusku prijestolnicu uživati možete i u posebnoj izložbi posvećenoj dizajnerici koja je zauvijek promijenila modu.

Musée des Arts Décoratifs predstavio je početkom srpnja veliku retrospektivu posvećenu talijanskoj modnoj dizajnerici Elsi Schiaparelli. Izložba Šokantno! Nadrealni svjetovi Else Schiaparelli kroz blistav niz kostima, dodataka, nakita, parfema, crteža, slika i skulptura prenosi posjetitelje u kreativni svemir ove istaknute figure visoke mode.

izložba schiaparelli

Izložba donosi i niz fotografija te postera za čiji su izgled zaslužni slavni umjetnici Salvador Dali, Jean Cocteau i Man Ray. Riječ je o kreatoričinim bliskim prijateljima i suradnicima čija su nadrealistička djela uvelike inspirirala njezin modni opus. Sveukupno, izložba predstavlja 577 radova uključujući 212 kostima i modnih dodataka.

izložba schiaparelli
Schiaparelli izložba

U postavu su osim kreacija Else Schiaparelli izložene i kreacije koje potpisuje aktualni dizajner modne kuće Schiaparelli – Daniel Roseberry. Između ostalog, posjetitelj će moći uživo vidjeti haljinu u kojoj je Lady Gaga zablistala na inauguraciji američkog predsjednika Joea Bidena, a koja je na simboličan način označila novo poglavlje za ovu modnu kuću.

Schiaparelli izložba
Schiaparelli izložba

Posjetimo, talijanska dizajnerica Elsa Schiaparelli, koja se uz svoju veliku konkurenticu Coco Chanel smatra jednom od najistaknutijih ličnosti mode između dva svjetska rata, modnu kući Schiaparelli osnovala je još 1927. godine. Njezine kreatorske vizije često su bile ispred vremena te se danas smatraju pravim malim umjetničkim djelima. Primjerice, upravo je ona začetnica wrap haljine, modela koji će četrdeset godina kasnije uspješno redefinirati Diane von Fürstenberg.

Izložba ostaje otvorena sve do 22. siječnja 2023. godine, a svi detalji dostupni su ovdje.

Učitati još
Zatvori