Izložba britanskog uličnog umjetnika Banksyja u Poreču 
Izložba britanskog uličnog umjetnika Banksyja u Poreču 

Izložba britanskog uličnog
umjetnika Banksyja u Poreču 

Definitivno jedan od najpoznatijih svjetskih street art umjetnika i aktivista svoje radove ostavlja na pomno biranim lokacijama, a rijetko koji ćete njegovom voljom vidjeti u kakvoj svjetskoj galeriji. Ipak svjetski kolekcionari doslovno se “trgaju” za bilo kakvim njegovim autorskim djelom pa se tako otuđuju zidovi na kojima se nalaze njegovi stencil radovi, al i mahnito skupljaju sva moguća i nemoguća njegova djela. Neka od njih tako će do 6. studenog biti izložena u improviziranoj galeriji u Poreču (prostor bivše samoposluge Peškera).

Banksy u Poreču

9 originalnih grafika u vlasništvu su slovenskog kolekcionara Davida Razjanceva, a osim njih u galeriji su izloženi i brojni drugi radovi ovog umjetnika. Izložba se može pogledati svakim radnim danom od 10 do 22 sata. Banksy je poznat po svom specifičnom izričaju, anonimnosti koja mu još više daje na popularnosti te vještini da svoj identitet i akcije još uvijek dobro skriva.

U trideset godina djelovanja, Banksy se ne bavi samo aktivizmom i crtanjem graffita već i snimanjem filmova, slikarstvom, fotografijom. Definitivno je jedno od najkontroverznijih imena današnjice čiji se radovi prodaju u vrtoglavim milijunskim iznosima. Smatra se da ni jedna kolekcija moderne umjetnosti koja ne sadrži barem jedan Banksyjev rad nije potpuna. Više o njegovim radovima i fenomenu oko ovog umjetnika pročitajte ovdje.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori